Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχει τρόπος να πληρώσουν!

Θα τη βγάλουν καθαρή... κι αυτή τη φορά οι πραγματικοί εγκληματίες; Δε θα πληρώσει κανένας από τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος; Μάλλον έτσι θα γίνει. Κι αυτό το έγκλημα θα μείνει χωρίς τιμωρία. Οι άνθρωποι που πνίγηκαν αβοήθητοι στο ναυάγιο του σαπιοκάραβου, δε θα δικαιωθούν ούτε μετά θάνατον. Σε τούτη την κοινωνία που ζούμε υπερισχύει, πάντα και παντού, το «δίκιο» των ισχυρών. Κι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, είναι οι ισχυροί.

Είδατε το δικηγόρο της εταιρίας στην τηλεόραση; Με ύφος προσβλητικό για τους νεκρούς, προκλητικό για τους συγγενείς τους κι όλο τον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε σίγουρος ότι τ' αφεντικά του δεν πρόκειται να υποστούν την παραμικρή τιμωρία για το έγκλημά τους. Αλλά η δουλιά του δεν είναι μόνο να τους αθωώσει. Πρέπει κι από αυτή τη «ζημιά» να βγάλει κέρδος η εταιρία. Γι' αυτό πληρώνεται κυρίως. Απεφάνθη, λοιπόν: «Ανθρώπινο λάθος οδήγησε στο ναυάγιο». Ετσι επιχειρεί «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Και τ' αφεντικά του ν' αθωώσει, ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους του πλοίου και μεγάλη αποζημίωση για το «φούντο» του σαπιοκάραβου να εξασφαλίσει στην εταιρία.

Δεν έχουν μόνο τους «δικηγόρους του διαβόλου» στη διάθεσή τους οι εφοπλιστές. Εχουν στο πλευρό τους την κυβέρνηση, έχουν στη δούλεψή τους το πολιτικό προσωπικό που δραστηριοποιείται υπέρ των συμφερόντων τους. Αλλωστε, πριν και από τον δικηγόρο των «Μινωικών Γραμμών», τα περί «ανθρωπίνου λάθους» είχε υποστηρίξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο ίδιο μήκος κινήθηκε, παρά τα «μεγάλα λόγια» ότι «θα πληρώσουν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.»

Δεν περιμένουμε, βεβαίως, από τους σημερινούς κυβερνώντες να καταλογίσουν τις ευθύνες των εφοπλιστών και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Αλλωστε, οι κυβερνώντες είναι συνυπεύθυνοι του εγκλήματος και γιατί εφαρμόζουν πολιτική υπέρ της εφοπλιστικής κερδοσκοπικής ασυδοσίας στο βωμό της οποίας θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές, αλλά και γιατί ο κρατικός μηχανισμός, που αυτοί διευθύνουν, στάθηκε ανίκανος να βοηθήσει τους ναυαγούς. Ομως, τούτοι εδώ οι «λεβέντες» που μας κυβερνούν, ξεπερνούν κάθε όριο προκλητικότητας. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και σπεύδουν ν' αθωώσουν τους εγκληματίες, πριν καν αρχίσουν οι έρευνες για τις αιτίες του πολύνεκρου ναυαγίου.

Υπάρχει τρόπος να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους οι εφοπλιστές, στην κοινωνία που ζούμε; Οχι, αν περιμένουμε να τους τιμωρήσουν οι συνυπεύθυνες κυβερνήσεις τους και οι δικαστές τους. Ομως, αν το ρόλο του δικαστή αναλάβουν οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός, πολλά μπορούν να γίνουν. Γιατί, αν τα «δικαστήρια» στηθούν εν πλω στα καράβια και κάθ' οδόν στα πεζοδρόμια της πάλης, δε θα επηρεάζονται από τις αγορεύσεις των «δικηγόρων του διαβόλου», ούτε από τις αθωωτικές προτάσεις του Ρέππα και του Παπουτσή.

Ξέρετε τι είναι αυτό που περισσότερο ανησυχεί τ' αφεντικά της εταιρίας «Μινωικές Γραμμές» και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα»; Οι καταγγελίες, προτού γίνει το ναυάγιο, του πρωτοδεύτερου μηχανικού του σαπιοκάραβου, Τ. Σορόκου, που αποδείκνυαν ότι το σκάφος δεν ήταν αξιόπλοο και προειδοποιούσαν για την τύχη του, με τις οποίες φανερώνονται καθαρά οι εφοπλιστικές και κυβερνητικές ευθύνες για το έγκλημα και οι αγωνιστικές αντιδράσεις του γνήσιου, ταξικού ναυτεργατικού κινήματος...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ