Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα πρώτα βήματα του διαλόγου

Τα πρώτα βήματα ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα με τη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στη συνάντηση αυτή Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να συμφωνήσουν ποια από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης υπό τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Οπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Μάη η τουρκική πλευρά είχε καταθέσει εννέα προτάσεις για την υιοθέτηση ΜΟΕ στο Αιγαίο. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά είχε προτείνει και μια διαδικασία για την πραγματοποίηση της συζήτησης, σε διμερές επίπεδο, από δύο επιτροπές απαρτιζόμενες από στρατιωτικούς και διπλωμάτες. Η Αθήνα απέρριψε τη διαδικασία που πρότεινε η Αγκυρα και επέμεινε η συζήτηση για τα ΜΟΕ να πραγματοποιηθεί με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Από το σημείο αυτό και έπειτα, η Αθήνα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επί των τουρκικών προτάσεων και πολύ περισσότερο, δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει δικές της προτάσεις, καθώς τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν μπορούν ακόμη να συντονιστούν.

Ετσι, λοιπόν, η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για τη συνάντηση της ελληνοτουρκικής «Κατευθυντήριας Επιτροπής», που παρακολουθεί την επικύρωση και την εφαρμογή των εννέα συμφωνιών που υπέγραψαν τον περασμένο Φλεβάρη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν αναμένεται να συναντήσει ανάλογη προετοιμασία από την ελληνική πλευρά.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, οι διευθυντές των Πολιτικών Υποθέσεων των δύο υπουργείων θα συζητήσουν και για τις προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η ελληνοτουρκική «Κατευθυντήρια Επιτροπή», που συνεδριάζει κάθε έξι μήνες, έχει συσταθεί για να συντονίζει τις εργασίες των έξι ελληνοτουρκικών επιτροπών για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και για να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης και εφαρμογής των εννέα ελληνοτουρκικών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ