Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ρόλο Γραφείου Τύπου των εφοπλιστών

Απίστευτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να πενθεί...

Μια κυβέρνηση - εκπρόσωπος των εφοπλιστών. Μια κυβέρνηση - εκπρόσωπος της πολιτικής αναισχυντίας. Τα ίδια τα λόγια τους το αποδεικνύουν.

  • Ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τι έχει να πει η κυβέρνηση για το αν το πλοίο ήταν αξιόπλοο ή όχι. Να τι απάντησε: «Το συγκεκριμένο καράβι δε συγκρούστηκε με τη βραχονησίδα, επειδή δεν ήταν αξιόπλοο»! Το απαλλακτικό πόρισμα για τον εφοπλιστή βγήκε ήδη!
  • Ρωτήθηκε για την εικόνα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού. Να τι απάντησε: «Δεν υπήρξε καθυστέρηση... η κυβέρνηση ήταν παρούσα... η συμβολή όλων ήταν τέτοια που απέτρεψε από το να έχουμε πολύ περισσότερα θύματα»!
  • Ρωτήθηκε γιατί δεν εμφανίστηκαν ελικόπτερα διάσωσης στον τόπο του ναυαγίου. Να τι απάντησε: «Η σημερινή κυβέρνηση επιδίωξε να προμηθευτεί ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τέτοιες περιπτώσεις... Τα κόμματα ήταν αντίθετα στην αγορά των συγκεκριμένων τεσσάρων ελικοπτέρων»! Είκοσι χρόνια κυβερνούν και τους φταίει η αντιπολίτευση που δεν υπάρχουν ελικόπτερα ή εκπαιδευμένα πληρώματα για να τα επανδρώνουν!
  • Ρωτήθηκε αν το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε για τους δήθεν «ελέγχους», με τους οποίους οι εφοπλιστές εξασφαλίζουν άδεια, για να ταξιδεύουν τα σαπιοκάραβά τους, αν ασχολήθηκαν με τον νηογνώμονα, αυτό το άντρο των εφοπλιστών που μοιράζει αναξιόπιστα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Να τι απάντησε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε μόνο αυτά που σας είπα... Ο έλεγχος γίνεται. Και γίνεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή "στάνταρ". Αυτό πρέπει να γίνεται και αυτό γίνεται»!
  • Ρωτήθηκε αν το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την τύχη των κατά καιρούς ερευνών μετά από τις επαναλαμβανόμενες ναυτικές τραγωδίες. Να τι απάντησε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο μιλήσαμε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ναυάγιο...»
  • Ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει ευθύνες σε προηγούμενους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας για την ασκούμενη πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα. Να τι απάντησε: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»!
  • Ρωτήθηκε αν στο κυβερνητικό λογύδριο περί «έρευνας σε βάθος» συμπεριλαμβάνεται και η έρευνα για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Να τι απάντησε: «Αυτό που ρωτάτε είναι άσχετο με το ναυάγιο»!

Πενθούμε..., θα καταλογιστούν ευθύνες...

Ολα τα παραπάνω ήταν λόγια που ειπώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ειπώθηκαν μετά την αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανιστεί μια κυβέρνηση πενθούσα και κυρίως αθώα περιστερά. Για την ιστορία, απλώς, καταγράφουμε ότι ο Κ.Σημίτης μιλώντας στους υφισταμένους του, μίλησε για «ώρες πένθους και οδύνης». Οπως μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός μίλησε για «δέσμευση της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στα αίτια αυτής της αδιανόητης τραγωδίας». «Αμεσα και υπεύθυνα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ευθύνες θα αποδοθούν», ήταν τα λόγια του Κ.Σημίτη (τα ίδια είχε πει και με τους σεισμούς, αλλά κατόπιν... χάθηκαν οι φάκελοι των κτιρίων που έπεσαν). Οσο για το τι φταίει (και) γι' αυτό το έγκλημα, η απάντηση δόθηκε από τα παρακάτω λόγια: «Δε θα σταματήσουμε στιγμή στην κυβέρνηση αυτή, μέχρις ότου οι διαδικασίες και οι πρακτικές ασφάλειας στη χώρα μας να γίνουν αντάξιες των ανθρώπων της, όσο κι αν χρειαστεί να ανατρέψουμε συμπεριφορές και αντιλήψεις, όσες αντιδράσεις κι αν υπάρξουν»! Φταίει η... κακή συμπεριφορά και η... κακή νοοτροπία εκείνων που διοικεί η κυβέρνηση. Αντίθετα, ο διοικών, η κυβέρνηση δηλαδή, είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς...

Περιττό να το σημειώσουμε, αφού ήταν αναμενόμενο: Το Υπουργικό Συμβούλιο κάλυψε με την εμπιστοσύνη του τον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, ο υπουργός Αιγαίου, Ν.Σηφουνάκης, εξέδωσε κι αυτός πόρισμα με το δικό του τρόπο: «Από το Α ως το Ω ήταν ανθρώπινο λάθος», δήλωσε...

Μια από τις μεγαλοστομίες ήταν, τέλος, και τούτη: Η Εισαγγελία Πειραιά διενεργεί προανάκριση και κάλεσε προς τούτο να καταθέσουν και τους πλοιοκτήτες, ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει από κοντά όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε να γίνει με γρήγορους ρυθμούς»...

Για το τραγικό συμβάν καταφθάνουν πλήθος συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων από ξένες χώρες. Μεταξύ άλλων τα συλλυπητήριά τους απέστειλαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Γλ. Κληρίδης, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Χ.Σάμαρανκ.

Το ΔΗΚΚΙ

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως στα αίτια του τραγικού ναυαγίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τις ίδιες πομπώδεις, αλλά κενές ουσιαστικού περιεχομένου, δηλώσεις είχε ακούσει ο ελληνικός λαός από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού και πριν από ένα χρόνο για τα θύματα του σεισμού της Αττικής».

Ο Δ. Τσοβόλας, παράλληλα, ανέφερε ότι «αντί, όμως για άπλετο φως αποδείχτηκε ότι έπεσε βαθύ σκοτάδι και οι υπεύθυνοι του θανάτου δεκάδων εργαζομένων και πολιτών συνεχίζουν να χτίζουν πολυκατοικίες και εργοστάσια, όπως τώρα, μετά το τραγικό συμβάν στην Πάρο, συνεχίζουν να κυκλοφορούν, κυριολεκτικά, σαπιοκάραβα θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες ζωές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ