Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών

Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Ν. Γκατζή και Στ. Σκοπελίτη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

«Το ναυτικό έγκλημα, το ναυάγιο του ηλικίας 34 ετών σαπιοκάραβου "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" και ο άδικος χαμός δεκάδων ανθρώπων δημιουργούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και σκόπιμης προεξόφλησης ευθυνών του "ανθρώπινου παράγοντα" παρεμβάλλει εμπόδια στην αναζήτηση των πραγματικών αιτιών, του καταλογισμού ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους του ναυτικού εγκλήματος και την πρόληψη νέων ναυτικών τραγωδιών. Διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης των κυβερνητικών - εφοπλιστικών ευθυνών και απόκρυψης του εγκληματικού ρόλου της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της πολιτικής που τη στηρίζει.

Υποβιβάζονται τα πραγματικά γεγονότα, οι καταγγελίες ναυτεργατών και συνδικάτων, που τεκμηριώνουν ότι το πλοίο "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" (πρώην "Golden Vergina") είχε πολύ βεβαρημένο παρελθόν και ήταν αναξιόπλοο. Παρουσίαζε κρίσιμα προβλήματα στα χειριστήρια της κύριας μηχανής, στην εφεδρική ηλεκτρομηχανή, στη στεγανότητα του πλοίου, ρήγμα στο πλωριό μέρος του σκάφους, ενώ ούτε τα σωστικά μέσα του πλοίου ενήργησαν σωστά.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΥΕΝ, το σαπιοκάραβο αυτό, όπως και άλλα παρήλικα πλοία, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της οδηγίας 98/18 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του τραγικού ναυαγίου είναι η προκλητική αδιαφορία - καθυστέρηση του ΥΕΝ και των αρμοδίων αρχών, για την οργάνωση άμεσης, έγκαιρης οργανωμένης επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο.

Ερωτάται ο υπουργός: Γιατί δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της αναξιοπλοΐας του πλοίου και την αποσόβηση του ναυτικού εγκλήματος και την εξασφάλιση της πλήρους λειτουργίας των σωστικών μέσων;Γιατί δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την οργάνωση έγκαιρης, αποτελεσματικής επιχείρησης διάσωσης;Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών στους πραγματικά υπεύθυνους του ναυτικού εγκλήματος, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την αντιμετώπιση της ασυδοσίας των ναυτιλιακών εταιριών;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτηση για πλήρη έλεγχο και απόδοση ευθυνών(2001-08-31 00:00:00.0)
Αντίσταση και κλιμάκωση(2000-10-10 00:00:00.0)
Σοβαρό πολιτικό ζήτημα(2000-10-03 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στους εφοπλιστές και στην κυβέρνησή τους(2000-09-29 00:00:00.0)
Αγνωστο ακόμα πόσοι ταξίδευαν(2000-09-29 00:00:00.0)
Τραγωδία στα νερά του Αιγαίου(2000-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ