Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Την ψηφίζουν σήμερα χωρίς να ρωτήσουν το λαό
  • Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ
  • Κ. Αλυσανδράκης: «Αν η κυβέρνηση σεβόταν τη δημοκρατία θα αποδεχόταν τη θέση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα»

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την «Κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας», η οποία ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - με ευθύνη των οποίων έκλεισε ο δρόμος για την έκφραση της γνώμης του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος - τάχθηκαν χτες υπέρ της λεγόμενης Ευρωσυνθήκης. Την κατηγορηματική του αντίθεση εξέφρασε το ΚΚΕ, μιλώντας για μια αντιδημοκρατική μεθόδευση προκειμένου να υπερψηφιστεί μια Συνθήκη που στοχεύει στην προσαρμογή της ΕΕ στις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος.

«Δείχνοντας την πλήρη περιφρόνησή της στους λαούς η ΕΕ επαναφέρει ένα κείμενο που ο γαλλικός και ο ολλανδικός λαός απέρριψαν», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, συμπληρώνοντας: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στις λαϊκές δυνάμεις της Ιρλανδίας που αγωνίζονται για το "όχι" (...). Υπέρ του "ναι" έχουν βάλει "λυτούς και δεμένους"». Για την Ελλάδα επισήμανε πως «αν η κυβέρνηση σεβόταν τη δημοκρατία θα αποδεχόταν τη θέση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα (...). Η άρνηση της κυβέρνησης δείχνει φόβο για ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα και για τη συζήτηση που θα γινόταν».

«Το μόνο που έχει να προτείνει το ΚΚΕ στους λαούς για την ΕΕ είναι η πάλη για τη διάλυσή της», επισήμανε στη συνέχεια ο Κ. Αλυσανδράκης, τονίζοντας πως «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί δεν περιορίζεται στα όρια του συστήματος» και «απορρίπτει την ΕΕ καθώς και τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσαρμόζει τις λειτουργίες της ΕΕ στις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος».

Αναφερόμενος στις αξίες της ΕΕ, που εκφράζονται και στο κείμενο της Συνθήκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως σε αυτή αποτυπώνονται οι 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, συνεπώς «τα πάντα, ακόμη και τα κοινωνικά αγαθά, οφείλουν να πουλιούνται και να αγοράζονται, με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος». Απαντώντας στα περί ενίσχυσης των Κοινοβουλίων σημείωσε πως «τα εθνικά Κοινοβούλια υποβαθμίζονται και χάνουν αρμοδιότητες» αφού «ο ρόλος τους περιορίζεται στη λειτουργία της αρχής της επικουρικότητας». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αντιλήψεις που θέλουν την ΕΕ αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ τόνισε πως «οι δράσεις της ευρωπαϊκής Αμυνας και της Ατλαντικής Συμμαχίας θεωρούνται συμπληρωματικές». Επίσης, είπε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής «θεσμοθετούνται αποστολές εκτός Ενωσης», οι οποίες «ανατίθενται σε ικανούς και πρόθυμους που πρέπει να διαθέσουν μάχιμες μονάδες», ενώ παράλληλα «ανοίγει νέα κούρσα εξοπλισμών» και «χτυπιέται η παραδοσιακή ουδετερότητα ορισμένων κρατών». Τέλος, χαρακτήρισε μέγιστη υποκρισία τον περίφημο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, λέγοντας πως «περιέχει πρωτόγνωρα δικαιώματα, όπως η επιχειρηματική ελευθερία», καθώς και «το δικαίωμα συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργοδοτών».

Ενθερμοι υποστηρικτές

«Η νέα Συνθήκη επιτρέπει στις χώρες - μέλη περισσότερη ευελιξία, περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Αιτιολόγησε τη θέση λέγοντας πως «θα παίρνονται αποφάσεις με ενισχυμένες πλειοψηφίες, και θα διευκολύνει τις ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ των χωρών - μελών, ακόμα κι εκεί που δεν μπορούν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις». Ο Αντ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα λέγοντας ότι ακολουθεί αποκλειστικά «μονεταριστική πολιτική» περιορίζοντας το χρήμα. Αυτό, υποστήριξε, δημιουργεί «αναπτυξιακή υστέρηση στην Ευρώπη, η οποία εντέλει αναιρεί και τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες ύφεσης ή αναιμικής μεγέθυνσης και αναπτυξιακής υστέρησης». Επεξηγώντας τι θεωρεί διαρθρωτικές αλλαγές σημείωσε ότι είναι υπέρ της οδηγίας Μπολκεστάιν, η οποία «αποδυναμώθηκε» λόγω της ύφεσης.

Ενθερμος υποστηρικτής της Συνθήκης ήταν στην ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος. Οπως ανέφερε, «στις αξίες της ΕΕ η Συνθήκη επιφέρει μια ισορροπία ανάμεσα αφενός στα θεμελιώδη δικαιώματα, που αποτελούν τη μία θεμελιακή αξία της Ενωσης, κι αφετέρου την πολιτιστική κληρονομιά, που αναγνωρίζεται αφενός ως ευρωπαϊκή». Με περισσή υποκρισία πάντως υποστήριξε πως ...δεν είναι δεδομένη η κατεύθυνση των πολιτικών της ΕΕ αμφισβητώντας και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία, ως γνωστόν, εισηγήθηκε και ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η συγκεκριμενοποίηση των πολιτικών, υπέρ της προστασίας των πολιτών και κατά μιας νεοφιλελεύθερης ΕΕ, αποτελεί ανοιχτό ζήτημα του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ενωση και των πολιτικών που αυτές θα επιλέξουν. Η παραμονή στις συντεταγμένες του Μάαστριχτ, ή η αλλαγή πλεύσης είναι ένα ανοιχτό ζήτημα».

Τις συνήθεις αυταπάτες περί ...κοινωνικής Ευρώπης μετέφερε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπανιάς, λέγοντας πως ό,τι συμβεί με τη συγκεκριμένη Συνθήκη θα είναι «σε βάρος της κοινωνικής Ευρώπης». Για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα σημείωσε πως «η Συνθήκη δεν αναφέρει ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική αναφέρεται στα συμφέροντα της ίδιας της Ενωσης», προσθέτοντας ότι θα ήταν θετικό «αν (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Ενωση) ίδρυε έναν οργανισμό αφοπλισμού και διέθετε τις δαπάνες υπέρ της εκπαίδευσης». Με τις γνωστές του εθνικιστικές αναφορές περί «αποδυνάμωσης του εθνικού κράτους» δήλωσε ότι καταψηφίζει τη Συνθήκη ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Π. Αϊβαλιώτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ». Τώρα ξέρεις...(2014-12-25 00:00:00.0)
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ(2008-07-23 00:00:00.0)
Ταύτιση απόψεων και συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη(2008-06-05 00:00:00.0)
Μηχανισμός παρακολούθησης και δίωξης του λαϊκού κινήματος(2008-05-15 00:00:00.0)
Στη λογική της διαχείρισης(2005-12-23 00:00:00.0)
Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική ΕΕ(1999-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ