Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το λογικό και το... παράλογο

Ο «σοφός» κύριος Γκαργκάνας, όχι μόνο δε διστάζει να επαναλαμβάνει στερεότυπα τη γνωστή αντιδραστική θεωρία, ότι τάχα για τον πληθωρισμό «φταίνε οι μισθοί», αλλά προκαλεί κι από πάνω. Γιατί πρόκληση είναι το να θεωρείς παράλογες τις ισχνές μισθολογικές αυξήσεις και λογικά τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Σαν καλός υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις - ο κ. Γκαργκάνας, επανέλαβε και χτες τις αντιδραστικές του θέσεις. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες - καθώς αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - ο Ν. Γκαργκάνας, δε δίστασε να χαρακτηρίσει «λογικά» τα κέρδη των τραπεζών.

Οταν λοιπόν κάποιος θεωρεί «λογικά» τα διψήφια και τριψήφια ποσοστά αύξησης των κερδών των τραπεζών και άλλων μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά «παράλογες» τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του 2% και 3%. Τότε αυτός ο κύριος - είτε λέγεται Γκαργκάνας είτε Τρισέ είτε Αλογοσκούφης είτε Δασκαλόπουλος - το λιγότερο που κάνει είναι να προκαλεί την κοινή νοημοσύνη.

Το άξιος ο μισθός τους δεν αρκεί. Είναι λίγο. Αυτοί οι κύριοι «βρίσκουν και κάνουν». Μπορούμε όμως να τους κόψουμε το βήχα, αντιπαραθέτοντας στην ιερά συμμαχία «κεφαλαιοκρατών - κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου», την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και του ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Στο χέρι μας είναι. Γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί ενώ αυτοί είναι ελάχιστοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ