Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η αντιμεταναστευτική πολιτική
  • Ενημέρωση του Π. Παυλόπουλου στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
  • Θ. Παφίλης: Χρειάζονται οικονομικά μέτρα και όχι συστήματα παρακολούθησης

Από τη μια, η ΕΕ, με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις λεγόμενες «τρίτες χώρες», τις οδηγεί στην εξαθλίωση, αναγκάζοντας τους κατοίκους τους στη μετανάστευση και, από την άλλη, σπεύδει «να σφραγίσει τα σύνορά της». Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χτες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, με θέμα την «επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης».

Ο υπουργός είπε ότι προωθείται η ίδρυση μιας δύναμης επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων και μάλιστα όπως ανέφερε η Ελλάδα ήταν αυτή που ξεκίνησε τη σχετική πρωτοβουλία εξ ου και η σημασία που δίνει στις σχετικές ενέργειες του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί. Εκανε λόγο για συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για την καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Συμφώνου» με αντικείμενο την ενιαία αντιμετώπιση από τα κράτη - μέλη όλων των θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, όπως «η νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, ο έλεγχος των συνόρων, το άσυλο, η επανεισδοχή, η συνεργασία με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Π. Παυλόπουλος, μόνο το 2007, η Ελλάδα υπέβαλε στην Τουρκία 492 αιτήματα που αφορούσαν την επανεισδοχή 7.728 λαθρομεταναστών και από από αυτούς έχουν παραδοθεί 423. Συνολικά, είπε, από το 2002 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο υποβλήθηκαν στις τουρκικές αρχές 3.131 αιτήματα για συνολικά 41.290 λαθρομετανάστες από τους οποίος επέστρεψαν μόνο 2.093.

Κάθε κυβέρνηση μπορεί να μιλάει ανώδυνα για τις αιτίες της μετανάστευσης αλλά το ερώτημα είναι πώς τοποθετείται πολιτικά, τόνισε σε παρέμβασή του στην ενημέρωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ευθυγραμμίστηκαν και στήριξαν πλήρως τις πολιτικές που διόγκωσαν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική να εξαθλιώνει χώρες ολόκληρες και να αναγκάζει τους πολίτες τους να σέρνονται στην ξενιτιά. Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μεταναστευτικό χωρίς να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες και είπε χαρακτηριστικά: «Οταν ευθυγραμμίζεσαι και στηρίζεις την πολιτική της ΕΕ στο Αφγανιστάν πώς μπορείς μετά να λες ότι θέλω να προστατεύσω τα σύνορά μου»; Εάν θέλεις, είπε, να αντιμετωπίσεις το μεταναστευτικό ρεύμα πρέπει να λάβεις σοβαρά οικονομικά μέτρα και όχι να στήνεις ένα γιγάντιο σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ακόμα και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, το οποίο στην ουσία στηρίζει τις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ