Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πολιτικός «Εγκέλαδος»

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα παρλαπίπες περί «μέτρων» ανακούφισης των σεισμοπαθών, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πασχίζει με το φαρισαϊσμό του να διαγράψει το βίο και την πολιτεία του, όπως εκδηλώθηκε με τη δική του «φροντίδα» για τους σεισμοπαθείς του 1999, την ώρα που η εικόνα ορισμένων σεισμολόγων στα ΜΜΕ συνιστά κατάντια για την έννοια «επιστήμη», την ώρα που το τηλεοπτικό Κολοσσαίο εμπορεύεται το φόβο,

η Ελλάδα βρίσκεται στην ακόλουθη θέση:

  • Το 75% των κτιρίων της χώρας (ανάμεσά τους το 65% των δημόσιων κτιρίων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αδιαφορούν ως προς την εφαρμογή ενός άμεσου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών.
  • Κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ.). Ωστόσο, οι αρμόδιοι αδιαφορούν εγκληματικά όσον αφορά την επιτακτική ανάγκη για έλεγχο της στατικής επάρκειας των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αντί να προστατεύουν και να εξασφαλίζουν περισσότερους ελεύθερους χώρους για τον πληθυσμό, χώροι αναγκαίοι για την εκτόνωση και καταφυγή του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εκείνο που κάνουν είναι να εμπορευματοποιούν και να ξεπουλούν και εκείνους τους ελεύθερους χώρους που ακόμα υπάρχουν.

Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο. Οι συνέπειές του, όμως, είναι απολύτως προβλέψιμες. Και ποιος, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να έχει αμφιβολία για τον ένοχο αυτών των συνεπειών;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ