Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να ξαναστηθεί όρθιο το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας

Σε εκδήλωση της Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ, μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

«Αυτό είναι το όραμα που μπορεί και σήμερα να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες, που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες νέους και εργάτες να φτάσουν σε άφταστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας: Οταν παλεύουν για ένα ιδανικό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». «Αυτό το ιδανικό, που λασπολογήθηκε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να ξαναστηθεί όρθιο. Να ξαναστηθεί όρθιο το όραμα μιας τέτοιας κοινωνίας, που οδηγεί τους ανθρώπους από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας, γιατί, αργά ή γρήγορα, η Γη θα γίνει κόκκινη».

Με τα παραπάνω λόγια, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, πυροδότησε μια πλούσια συζήτηση με τους σπουδαστές που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ, αυτοθυσία και ηρωισμός», στο πλαίσιο διήμερων δραστηριοτήτων μπροστά στο φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Η συζήτηση, στην οποία δύσκολα μπήκε ακόμα και αυτή η τυπική «τελεία» της ολοκλήρωσης της εκδήλωσης, άγγιξε κάθε πλευρά της ζωής και των ενδιαφερόντων της νεολαίας, τους προβληματισμούς της και τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σε αυτά τα ζητήματα, την πρόταση εξουσίας του Κόμματος, το σοσιαλισμό.

«Οι λαοί και η νεολαία μπορούν να φτάσουν σε άπιαστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας όταν εμπνέονται από ένα ανώτερο ιδανικό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γ. Πρωτούλης και ξεκαθάρισε ότι «ένα τέτοιο ιδανικό δεν μπορούν να δώσουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, η αστική ιδεολογία, γιατί τα ιδανικά τους είναι η υποταγή και ο ραγιαδισμός. Και τη νεολαία δεν τη θέλουν απλώς ουδέτερη. Τη θέλουν ενεργά να στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς, τη δολοφονία των λαών, τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων».

Ανάγκη για ζωντανό διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Τόνισε ότι «θέλουμε φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα οργανωμένο, από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω, με αιτήματα και στόχους τέτοιους που να παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού». Και πρόσθεσε ότι «εμείς θεσμολάγνοι δεν είμαστε, αλλά πρέπει να υπάρχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που να λειτουργούν, πρέπει να υπάρχουν όργανα των φοιτητών και των σπουδαστών και σε πανελλαδικό επίπεδο που να λειτουργούν. Και να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ελέγχουν, οι συνεδριάσεις των ΔΣ να γίνονται ανοιχτά, μπροστά σε όλους, και να έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές το δικαίωμα να καθαιρούν και τα όργανα που εκλέγονται και δεν ανταποκρίνονται και να τα ανακαλούν».

Ακόμα, ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε: «Ολο το προηγούμενο διάστημα είδαμε μια πολύ καλά σχεδιασμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού και των φοιτητών τις αλλαγές που φέρνει στην εκπαίδευση και πολύ περισσότερο για να αιτιολογήσει μέτρα κατασταλτικά που τα έχει έτοιμα στο συρτάρι ενάντια στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, όπως την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου». Πρόσθεσε ότι ήταν ένα «καραμπινάτο στημένο σχέδιο για να εμφανίσουν εικόνες χάους» και «βρήκαν πρόθυμους συμμάχους, δυνάμεις που παίρνουν σαν κριτήριο ριζοσπαστικοποίησης μορφές πάλης και μόνο, και είναι πρόθυμες να παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι για πέντε λεπτά τηλεοπτικής προβολής, πρόθυμες να δώσουν κάλυψη ακόμα και σε προβοκατόρικες ενέργειες, όπως στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και όρος για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος είναι αυτές οι δυνάμεις να απομονωθούν, να ηττηθούν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές τους».

«Ολος αυτός ο χαμός που παρουσιάζεται γίνεται για να εμφανιστούν κάποιοι κινηματικοί και πολύ περισσότερο να συμβάλουν στον εγκλωβισμό της νεολαίας στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που σχεδιάζονται. Και ο κόσμος πρέπει να είναι ψυλλιασμένος», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης.

  • Το διήμερο προφεστιβαλικών δραστηριοτήτων της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας ολοκληρώνεται σήμερα. Στη 1 μ.μ. διοργανώνεται παρουσίαση του βιβλίου «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα δοθεί συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ