Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΙΟ
Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Πορεία Ειρήνης Ακτιο - Πρέβεζα

Ηχηρό φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, απαιτώντας «να κλείσει η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, να φύγουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ από τα Βαλκάνια» έστειλαν το Σάββατο το απόγευμα αγωνιστές όλων των ηλικιών από Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Λευκάδα, στο πλαίσιο της 24ης Πορείας Ειρήνης, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας στο Ακτιο, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και φορέων από το χώρο των εργαζομένων, της αγροτιάς, των ΕΒΕ και της νεολαίας. (Εργατικά Κέντρα Αρτας - Θεσπρωτίας - Λευκάδας - Αγρινίου, αντιπροσωπείες από τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων κ.ά.).

Το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού δόθηκε μπροστά από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση όπου βρίσκεται το μάτι της «λυκοσυμμαχίας», τα ιπτάμενα ραντάρ των ΑΒΑΚΣ.

Εκεί αποβιβάστηκε το καραβάνι της ειρήνης, κρατώντας κόκκινες σημαίες, με υψωμένα τα λάβαρα της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ, με πανό όπου εκφράζονταν τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της περιοχής, η απαίτηση να φύγει η βάση του θανάτου, που όπως σημείωσε στην ομιλία της η Εύα Βλισίδου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λευκάδας, σχεδιάζεται η επέκτασή της, αναδεικνύοντας έτσι τη στρατηγική σημασία που έχει για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των φιλειρηνιστών παρέδωσε το ψήφισμα σε αξιωματικό της ΝΑΤΟικής βάσης, στο οποίο ζητούνταν, μεταξύ άλλων, η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τις δυνάμεις κατοχής, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων και η απεμπλοκή της χώρας από τις ευρωατλαντικές δομές και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αυτήν την ανάγκη, το ζήτημα της ειρήνης και της φιλίας των λαών να συνδέεται με την πάλη του λαού και της νεολαίας κατά του ιμπεριαλισμού, πρόβαλαν οι φιλειρηνιστές στη μαζική και με αγωνιστικό παλμό πορεία που έγινε μέσα στην πόλη της Πρέβεζας. Στην κεφαλή της πορείας δέσποζε το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας «Να κλείσει η βάση του Ακτίου, Οχι στον ιμπεριαλισμό, Εξω ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια» με την Επιτροπή Ειρήνης Θεσπρωτίας να ακολουθεί και να προβάλει το σύνθημα «Εμπρός για Βαλκάνια των λαών - όχι για προτεκτοράτα των ιμπεριαλιστών».

Με συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτου», «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», οι φιλειρηνιστές έφθασαν στην παραλία της Πρέβεζας.

Στην κεντρική ομιλία η Λένα Καράμπαλη, εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής, αναφέρθηκε στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που αποτυπώνονται και στα Βαλκάνια από ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία για ενεργειακά ζητήματα και με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς (πετρελαίου, φυσικού αερίου), την απόσπαση μεγαλύτερης λείας από την καταλήστευση και εκμετάλλευση των λαών.

Στη συγκέντρωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Κώστας Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας και η Αννα Μαρία Σίσκου, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ στα Γιάννενα, και στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία από το σπουδαστικό σύλλογο Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Μωραΐτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ