Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΚΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας

Αμεση αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ από το Δήμο Αθηναίων και την ΚΕΔΚΕ

Εμπόδιο σε κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και συνολικά της Παιδείας, ξεκαθάρισαν πως θα στέκονται φοιτητές και εργαζόμενοι, σε χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Δίνοντας άμεση αγωνιστική απάντηση στις προκλητικές επιδιώξεις του Δήμου Αθηναίων, διά στόματος Νικήτα Κακλαμάνη, και της ΚΕΔΚΕ για ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ με τη μορφή ΝΠΔΔ, η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας δήλωσαν πως θα δώσουν σκληρή μάχη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και γονείς ένωσαν χθες τις φωνές τους για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Κόντρα σε «τοπικούς άρχοντες», εργατοπατέρες και δημοτικές παρατάξεις που σπεύδουν να δώσουν στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές και στην πολιτική της ΕΕ.

«Και με τις δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα, με την οποία προσπαθούν να προωθηθούν τα μέτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση», σημείωσε ο Θεοδόσης Μπενάτος εκ μέρους της ΠΚΣ και συμπλήρωσε ότι «με μαζικούς όρους, στους δρόμους, θα αντεπιτεθούμε απέναντι σε αυτή την πολιτική και αυτές τις στοχεύσεις».

Στην πρώτη γραμμή και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν τον δήμαρχο της Αθήνας που σιγοντάρει την πολιτική της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οπως ξεκαθάρισε ο Κώστας Μυτιληνιού, από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, «η εργατική τάξη, στο σύνολό της, θα διεκδικήσει δημόσια, δωρεάν μόρφωση, πανεπιστήμια για τα παιδιά της εργατικής τάξης, θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας».

Αναδείχτηκαν οι ευθύνες των δημοτικών παρατάξεων


Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποκαλύφθηκε και η ένοχη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων. Οταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» έθεσε το θέμα και κατήγγειλε τις δηλώσεις του δημάρχου, ο Ν. Κακλαμάνης υπενθύμισε πως και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ έχει συμφωνήσει για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε να πει πως η δημοτική αρχή και η ΚΕΔΚΕ δεν έχουν τα χρήματα να ιδρύσουν μη κρατικό Πανεπιστήμιο.

Ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», βρέθηκε χθες στην κινητοποίηση και, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «απαράδεκτο έως προσβλητικό ο δήμαρχος Αθηναίων αντί να κοιτάξει τα χάλια της Αθήνας, για τα οποία ευθύνεται, αφού με την πολιτική του έχει δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση, για τα σκουπίδια, τα τροφεία, τα τέλη, την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων κ.ά., να παρεμβαίνει για να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική για τα ιδιωτικά ΑΕΙ».

Προσπάθησε να ...«τα μπαλώσει»

Να διασκεδάσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις επιχείρησε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων. Απαντώντας σε δημοσιογράφο, ισχυρίστηκε ότι είναι «άλλο ιδιωτικά πανεπιστήμια και άλλο πανεπιστήμια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Οχι «Γιάννης», δηλαδή, αλλά «Γιαννάκης»...

«Αντί να ακούγονται ακραίες απόψεις, οι οποίες στην Παιδεία δεν ωφελούν, εγώ το είπα σαν έναυσμα διαλόγου», σημείωσε παρουσιάζοντας ως «ακρότητα» την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας και της κοινωνίας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ