Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Μαθήματα δημοκρατίας ... από εκπροσώπους του κεφαλαίου
  • Απύθμενο θράσος από τον αντιπρόεδρο της MIG Α. Βγενόπουλο
  • Βουλευτές ΚΚΕ: Η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και των τηλεπικοινωνιών είναι η ρίζα των εξελίξεων στην υπόθεση του ΟΤΕ

Τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, που συνοδεύουν τη διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα του ΟΤΕ, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή κατά την ακρόαση του αντιπροέδρου της MIG A. Βγενόπουλου (πούλησε το 20% των μετοχών του ΟΤΕ στην ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Α. Βγενόπουλος κλήθηκε στη Βουλή, ενόψει της παράδοσης του ΟΤΕ στους Γερμανούς και τοποθετούμενος πάνω στη σχετική συμφωνία, ήταν ξεκάθαρος, αφήνοντας στον αέρα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η συμφωνία ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο: «Δυστυχώς, οι μόνοι κερδισμένοι είμαστε εμείς» είπε ξεκάθαρα, εκτιμώντας ότι το ελληνικό δημόσιο είναι υποθετικό εάν είναι κερδισμένο και αυτό θα φανεί στα δύο επόμενα χρόνια. Το ίδιο, εκτίμησε, ισχύει και για τους Γερμανούς και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ αποκόμισε ως καθαρά κέρδη το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΜΙG κατέθετε στην Επιτροπή για πεντέμισι περίπου ώρες και σε όλο αυτό το διάστημα υπερασπίστηκε με κυνικότητα τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους και της κερδοσκοπικής λειτουργίας της αγοράς. Μάλιστα, εμφανίστηκε αμετανόητος στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει την πολιτική κατάσταση και έτσι υπερασπίστηκε τις αγωγές που κατέθεσε εναντίον του Γ. Παπανδρέου, του Α. Τσίπρα και κατά συνδικαλιστή του ΟΤΕ.

Κάνοντας ένα ιστορικό της υπόθεσης, είπε ότι η εταιρεία του αγόρασε το 20% των μετοχών του ΟΤΕ από το χρηματιστήριο, είχε πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν επιδίωκε την απόκτηση της πλειοψηφίας του Οργανισμού. Το μάνατζμεντ στον ΟΤΕ, είπε, είχε χαθεί από τότε που το δημόσιο έπεσε κάτω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του, ενώ όταν το ποσοστό έφτασε στο 28% δεν υπήρχε καμία άμυνα και θα μπορούσε κάποιος με επιθετική αγορά να αποκτήσει τον ΟΤΕ.

Διέψευσε την εκτίμηση ότι λειτούργησε ως «λαγός» για την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς και είπε ότι αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του όταν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση - για άγνωστους σε αυτόν λόγους - δεν επιθυμούσε να συνάψει μαζί του στρατηγική συμμαχία. Δήλωσε δε άγνοια για το γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν πει ότι θα αγοράσουν τις μετοχές του μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβουν και τη διοίκηση του ΟΤΕ και είπε ότι δεν είχε κάνει καμία προσυνεννόηση με την κυβέρνηση και τον Γ. Αλογοσκούφη. Εγώ αγοράζω τη μετοχή του ΟΤΕ και με 28 ευρώ εάν μπορώ να έχω την ίδια συμφωνία με αυτήν που είχαν οι Γερμανοί, είπε χαρακτηριστικά ο Α. Βγενόπουλος, που εκτίμησε ότι η ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ έπρεπε να κάνει δημόσια προσφορά εξαγοράς μετοχών σε όλους τους μετόχους γιατί διαφορετικά δημιουργείται «κακό κλίμα στην αγορά».

Αφού έσπευσε να πει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, υπερασπίστηκε τις αγωγές που κατέθεσε κατά πολιτικών, ισχυριζόμενος ότι «κατά το Σύνταγμα έχει όρια ο πολιτικός λόγος και οι πολιτικοί δεν έχουν δικαίωμα να δυσφημούν» άτομα και εταιρείες.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία των αγωγών, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των συμφερόντων του κεφαλαίου επιχειρούν να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο ξεπούλημα του ΟΤΕ ως ένα γεγονός που απορρέει από την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και των τηλεπικοινωνιών, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, την οποία στήριξαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Η απελευθέρωση αυτή, είπε, έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ σε λίγα χέρια και έχει ως αποτέλεσμα την κερδοφορία του κεφαλαίου και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής κατήγγειλε την πρόκληση των αγωγών, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν το απύθμενο θράσος να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Χαρακτήρισε τις εξελίξεις στον ΟΤΕ ως απότοκο των στρατηγικών της ΕΕ (όπως η Λισαβόνα) οι οποίες επιτάσσουν να ξεπουληθεί οτιδήποτε ανήκει στο δημόσιο. Και οι δύο διέκριναν αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Βγενόπουλου, τονίζοντας ότι αυτός συνέχιζε να αγοράζει μετοχές του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι ήξερε πως η κυβέρνηση δεν τον ήθελε για «στρατηγικό επενδυτή» στον Οργανισμό.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ότι ο Α. Βγενόπουλος με την τοποθέτησή του απέδωσε ευθύνες για τη συμφωνία στον Γ. Αλογοσκούφη, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι απαντήσεις στα λεγόμενα Βγενόπουλου θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Κυβερνητικοί ισχυρισμοί

Κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών υποστήριζαν χτες ότι η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Α. Βγενόπουλος επιβεβαιώνει ότι ήταν απολύτως αβάσιμα όσα είχαν υποστηριχτεί για δήθεν συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και MIG. Πρόσθεταν ότι η κριτική που ασκεί ο Α. Βγενόπουλος στην κυβέρνηση δεν εδράζεται σε σταθερή βάση και εκπηγάζει από το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του για τον ΟΤΕ, λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι, καταλήγοντας, πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή αποδείχτηκε η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης για την εξεύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ