Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διάλογο» και ΕΕ θέλει η ΠΓΔΜ

Τους στόχους της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Το διάλογο με την Αθήνα για το θέμα της ονομασίας και την προώθηση της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ προσδιόρισε ως στόχους της νέας κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνάντησή του, στα Σκόπια, με πρέσβεις χωρών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα της χώρας, ο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι η διένεξη μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν υπάρχει βούληση για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. «Η επίτευξη λύσης δεν είναι δυνατή εάν γίνεται επίδειξη δύναμης προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του λαού μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα πρόσφατα περιστατικά, κατά τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αρχών της ΠΓΔΜ, πολίτες της χώρας δέχτηκαν επιθέσεις και έτυχαν ταπεινωτικής συμπεριφοράς από Ελληνες. «Αν σε αυτά τα περιστατικά προσθέσουμε τα διάφορα προβληματικά οικονομικά μέτρα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα εταιρειών της Μακεδονίας, τότε το περιβάλλον που δημιουργείται σαφώς δε συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε και στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Τσερβένκοφσκι.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της σχετικά με τους ισχυρισμούς περί επιθέσεων σε πολίτες της ΠΓΔΜ που μετέβησαν στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δυστυχώς τέτοια περιστατικά δε δηλώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, παρά μόνο στην Αστυνομία της ΠΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει αν πράγματι συνέβησαν τέτοια περιστατικά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος Ελλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια. Τα περιστατικά αυτά μάλιστα, όπως ανέφερε, δηλώθηκαν και στην Αστυνομία της ΠΓΔΜ, ωστόσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς ήταν αυτά να μη γνωστοποιηθούν δημόσια για να μη δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ