Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Επέτειος και «επέτειος»...

Σήμερα είναι η επαίτειος της ίδρυσης του Ισραήλ, στις 14 Μάη 1948. Αλλά σήμερα είναι και η «επέτειος» του δράματος των Παλαιστινίων.

Εκατό διακεκριμένοι Εβραίοι διανοούμενοι, όπως ο εβραϊκής καταγωγής Χάρολντ Πίντερ, δημοσίευσαν την παρακάτω ανακοίνωση (αντιγράφουμε από τη στήλη του Ρούσσου Βρανά («Νέα»):

*

«Τον μήνα του Μαΐου θα εορταστεί η επέτειος από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είναι κατανοητό, αν λάβουμε υπόψη τους αιώνες των διωγμών οι οποίοι κορυφώθηκαν με το Ολοκαύτωμα. Ομως, εμείς είμαστε Εβραίοι που δε θα γιορτάσουμε αυτή την επέτειο. Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε και την πλευρά του Αλλου, το τίμημα που πλήρωσε ένας άλλος λαός εξαιτίας του αντισημιτισμού και της γενοκτονικής πολιτικής του Χίτλερ. Οπως έχει επισημάνει ο Εντουαρντ Σαΐντ, η Νάκμπα είναι για τους Παλαιστινίους ό,τι είναι το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους. Τον Απρίλιο του 1948, τον ίδιο εκείνο μήνα που έγινε η αποτρόπαιη σφαγή του Ντε'ρ Γιασίν και η φονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στην αγορά της Χάιφας, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο Νταλέτ. Εδινε το πράσινο φως για την καταστροφή παλαιστινιακών χωριών και για την εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού εκτός των συνόρων του ισραηλινού κράτους. Οχι, δε θα το γιορτάσουμε αυτό!.. Τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες. Περισσότερα από 400 χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Η εθνική εκκαθάριση όμως δεν τελείωσε εκεί. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη Γαλιλαία το 1956. Χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους ή να αποζημιωθούν. Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το δικαίωμα. Οχι, δε θα γιορτάσουμε! Δε θέλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο ενός κράτους που ιδρύθηκε με την τρομοκρατία, τις σφαγές και την αρπαγή της γης ενός άλλου λαού και που εξακολουθεί να εφαρμόζει την εθνική εκκαθάριση, να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να υποβάλλει σε μια τερατώδη συλλογική τιμωρία τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και να στερεί από τους Παλαιστινίους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις εθνικές επιδιώξεις τους. θα γιορτάσουμε όταν οι Αραβες και οι Εβραίοι θα ζήσουν σαν ίσοι μεταξύ ίσων σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ