Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Στην αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών η ελπίδα

Τις προσπάθειες, τις δυνατότητες και την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, για διέξοδο που θα έχει τη σφραγίδα των λαών, ανέπτυξαν οι ομιλητές, στην εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου, στο «Στρογγυλό» της παραλίας της Χαλκίδας, με διοργανωτή την Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΕΔΥΕ.

Η συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας απέδειξε και το ενδιαφέρον που έχουν οι νέες - αρνητικές για τους λαούς και τις χώρες - εξελίξεις, αν αφεθούν στα χέρια των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των κυβερνήσεών τους.

«Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη και φιλία των λαών», όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης και τόνισε, ανοίγοντας τη συζήτηση, η Αννα Γαλανού, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στις δυνατότητες που ανοίγονται για την αλλαγή των συσχετισμών, αν το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα σμίξει τα βήματά του με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο Κ. Καζάκος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ρόλο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, τους ενεργειακούς δρόμους και τα μονοπώλια, στα Ελληνοτουρκικά, στάθηκε στην τοποθέτησή του ο Δημ. Καλτσώνης, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Συνοψίζοντας, αναφέρθηκε σε εφτά λόγους που κάνουν την περιοχή των Βαλκανίων - και τη χώρα μας - λεία για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως: Ο έλεγχος της Α. Ευρώπης, η εξασθένιση και πίεση στα δυτικά της Ρωσίας, παρεμπόδιση της Γερμανίας να παίξει ηγεμονικό ρόλο, δημιουργία και επέκταση αμερικανικών βάσεων για στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό έλεγχο, εκμηδένιση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, αποτροπή της ανάπτυξης λαϊκών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή και αμφισβήτηση της κυρίαρχης εξουσίας κ.ά.

Οι λαοί των Βαλκανίων, κατέληξε, μπορούν να προσδοκούν σ' ένα φωτεινό μέλλον, μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό μέτωπο, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ΝΑΤΟ. Ο λαός, εκτός από ψωμί, έχει ανάγκη από το κουράγιο του, από την αίσθηση αξιοπρέπειας, περηφάνιας, από το πνεύμα ανεξαρτησίας του.

Τέλος, στο νέο, νεοταξικό δόγμα του προληπτικού πολέμου από «αμυντικό» σε «αμυντικό - αποτρεπτικό», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μαζί με τη «στράτευση στα 18», που εξάγγειλε ο ΥΠΕΘΑ, αναφέρθηκε ο Νίκος Τζοβλάς, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, μέλος της ΚΕΘΑ.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε η Αννα Μπαλή, δημοσιογράφος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ