Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ «ΛΟΜΠΙ»
Ομολογείται ο βαθιά αντιδραστικός χαραχτήρας της ΕΕ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές δεν είναι ανεξάρτητοι. Εκφράζουν ταξικά συμφέροντα και αυτά εκπροσωπούν. Η επίσημα νομιμοποιημένη δράση των μονοπωλίων - με τη μορφή των «λόμπι» - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα όργανα της ΕΕ, για να επιβάλουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αυξάνουν τα κέρδη τους, αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνολικά της ΕΕ.

Τα παραπάνω τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το πλαίσιο των δραστηριοτήτων των εκπροσώπων «ομάδων συμφερόντων» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Οπως επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η Εκθεση για τις λεγόμενες "ομάδες συμφερόντων", τα γνωστά "λόμπι", συνιστά απροκάλυπτα κυνική ομολογία για τον βαθιά αντιδραστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνολικά της ΕΕ και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εδώ και χρόνια, έχει επίσημα νομιμοποιήσει το δικαίωμα των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ευρωκοινοβούλιο, να πιέζουν, να εξαγοράζουν, να επιβάλλουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν και πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Με το πρόσχημα των κανόνων διαφάνειας η Εκθεση προσπαθεί να εξωραΐσει την άμεση παρέμβαση των μονοπωλίων. Συμπεριλαμβάνει στα "λόμπι" τις συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και μαζικές οργανώσεις. Τσουβαλιάζει έτσι το εργατικό και λαϊκό κίνημα με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, που τους παρουσιάζει προκλητικά σαν εκπροσώπους της "κοινωνίας των πολιτών". Μόνο που αυτοί βρίσκουν ορθάνοιχτες τις πόρτες του Κοινοβουλίου, ενώ οι εργαζόμενοι απαγορεύεται και να το πλησιάσουν.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές δεν είναι ανεξάρτητοι. Εχουν εκλεγεί κάτω από προγράμματα που εκφράζουν ταξικά συμφέροντα και αυτά εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τους εργαζόμενους ο δρόμος που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα είναι αυτός της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, της αποδυνάμωσης των κομμάτων του κεφαλαίου, της αντίστασης και της αντιπαράθεσης με την ΕΕ που το υπηρετεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ