Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα για το κεφάλαιο

Πριν από 15 περίπου χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε το περιβόητο «πακέτο Μάνου» για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με κορυφαίο - αν όχι μοναδικό - μέτρο αυτό της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας και αντικατάστασής τους με τα καταλυτικά. Οπως αποδείχτηκε και στην πράξη, τα μέτρα αυτά ήταν αναποτελεσματικά. Πλέον, το νέφος δεν υποθηκεύει την υγεία μόνο των εκατομμυρίων κατοίκων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε 11 ακόμη μεγάλες πόλεις. Βέβαια, από τα μέτρα αυτά υπήρχαν και κάποιοι που ωφελήθηκαν: Ηταν οι ξένες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εγχώριοι εισαγωγείς αυτοκινήτων, που είδαν τις πωλήσεις για μερικά χρόνια να τριπλασιάζονται και τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. Στην ίδια ακριβώς λογική βασίζονται και τα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Στην πραγματικότητα, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αλλά αποτελούν ένα ακόμη εφαλτήριο για να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια με πρόσθετα βάρη και χαράτσια στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, με την επίκληση των ...«πράσινων» τελών κυκλοφορίας, του «πράσινου» δακτυλίου και την επιβολή διοδίων στο κέντρο των πόλεων, η κυβέρνηση υποχρεώνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα να υποταχτούν και να πληρώσουν τα νέα μέτρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σ' αυτό οδηγεί το μέτρο της υποχρεωτικής αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου με αντίστοιχους φυσικού αερίου. Και από το μέτρο αυτό ωφελημένα θα βγουν τα λίγα μονοπώλια της ενέργειας και αυτά που κατέχουν την τεχνολογία φυσικού αερίου, αλλά και οι κατασκευαστές καυστήρων. Την ίδια λογική υπηρετεί και η αντικατάσταση των αυτοκινήτων με τα πανάκριβα υβριδικά ή άλλης νέας τεχνολογίας. Ουσιαστικά στέλνει το χειμαζόμενο, από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται, λαό να χρεωθεί ακόμη περισσότερο στις τράπεζες που θα θησαυρίσουν μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή, στις ρυπογόνες βιομηχανίες, αντί να επιβληθούν μέτρα όπως η εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προβλέπονται μόνο διάφορα ευχολόγια περί «εφαρμογής βέλτιστων τεχνικών», γενικά και αόριστα και χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα. Αλλωστε, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές είναι ενταγμένες στο περιβόητο σύστημα εμπορίας ρύπων και θα μπορούν και στο μέλλον να αγοράζουν «δικαιώματα» για να βομβαρδίζουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Παράλληλα και από το νέο «πακέτο» λείπει οποιαδήποτε αναφορά για την ενίσχυση των μαζικών συγκοινωνιών, του πρασίνου, τον περιορισμό της ασύδοτης δόμησης και άλλα ουσιαστικά μέτρα.

Πρόκειται για μια ακόμη εξαγγελία ενταγμένη στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, με την οποία η κατάσταση αντιμετωπίζεται με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα λαϊκά συμφέροντα και το περιβάλλον. Ο λαός, λοιπόν, δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο να ζει σε ένα επικίνδυνο για την υγεία του περιβάλλον και να καλείται διαρκώς να πληρώνει τα βάρη για μέτρα δήθεν προστασίας του. Πρέπει να ξεσηκωθεί και να παλέψει, όπως τον καλεί το ΚΚΕ, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που τον καταδικάζει, να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα για το τώρα, αλλά και για το μέλλον των παιδιών του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ