Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι αντιλαϊκές πολιτικές εμπόδιο στην αναβάθμιση της δασοπροστασίας

Συζητήθηκε χτες σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων πυροσβεστών στη Βουλή

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων πυροσβεστών στη Βουλή
Οι ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές δεν αφήνουν περιθώρια ουσιαστικής αναβάθμισης της δασοπροστασίας, τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, απαίτησε μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, μέτρα ενίσχυσης της ετοιμότητας αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αύξηση των πόρων που διατίθενται. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, προσπάθησε να παρουσιάσει ως ουσιαστική ενίσχυση τα πενιχρά μέτρα που λαμβάνονται, ενώ επικαλέστηκε τις κλιματικές αλλαγές ως άλλοθι στην ανυπαρξία δασικής πολιτικής.

Με την παράθεση αριθμών ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλύψει την έλλειψη προσωπικού αλλά και πόρων για τη δασική προστασία. Οπως είπε, η κυβέρνηση προωθεί «την πρόσληψη επιπλέον 1.260 δόκιμων πυροσβεστών, με διαγωνισμό, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτοντας πως «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των 5.500 εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι βρίσκονται, από την 1η Απριλίου, στις Υπηρεσίες και εκπαιδεύονται, ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους με αυξημένο χρόνο εργασίας από τους 5 στους 8 μήνες, για την επόμενη πενταετία».

Οσον αφορά στους πόρους, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών έχουν προβλεφτεί στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών της χώρας πιστώσεις 131 εκατ. ευρώ», ενώ «για τη δασοπροστασία έχει προβλεφτεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το ποσό των 13 εκατ. ευρώ».

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε εμμέσως την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος προσπαθώντας να το αναγάγει σε θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί σε διεθνές επίπεδο. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο υπερβαίνουν καταφανώς τις δυνατότητες των επιμέρους κρατών». Παράλληλα, έκανε λόγο για «συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων. Το είδαμε, κατ' επανάληψη, τα τελευταία χρόνια, όταν μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Αγγλία, αντιμετώπισαν μεγάλες πλημμύρες ή πυρκαγιές». Εμμέσως μάλιστα επιχείρησε να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες λέγοντας πως απαιτείται «η κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών. Οσο πιο άμεση είναι η αντίδραση, τόσο πιο καλά αποτελέσματα έχουμε. Χρειάζεται διαρκής αναβάθμιση στην οργάνωση των τοπικών κοινωνιών».

Κρίνεται το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις

Στα τεράστια κενά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα. Οπως χαρακτηριστικά είπε απαντώντας στον πρωθυπουργό, «τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένουν. Μιλήσατε για 1.200 που πρόκειται να προσληφθούν. Αυτοί στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμοι μετά τον Οκτώβρη. Αλλωστε, το είπατε, δε θα είναι έτοιμοι την 1η του Μάη. Από αυτά που είπατε καταλαβαίνουμε ότι την 1η του Μάη θα παραμένει το 40% των κενών που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και οι 5.500 εποχιακοί, οι οποίοι θα κληθούν να εκτελέσουν ένα δύσκολο έργο. Μάλιστα, οι εποχιακοί, επειδή είναι εποχιακοί και δεν προβλέπονται από τα ποσά που εκταμιεύονται, δεν μπορούν να κάνουν υπερωρίες. Ξέρετε, η πυρόσβεση δεν είναι 8.00 - 15.00, χτυπάω κάρτα και φεύγω. Δεν προβλέπεται να κάνουν υπερωρίες, γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια εκταμίευσης αφού είναι εποχιακοί και επομένως θα είναι τρύπιο, να το πω έτσι, το δυναμικό, όχι γιατί δεν προσφέρει, αλλά γιατί δε φτάνει. Δεν παίρνουμε πόσες πυρκαγιές θα ξεσπάσουν - μακάρι να μην ξεσπάσει καμία - αλλά όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι στη θέση τους».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διασαφήνισε παράλληλα τη θέση του Κόμματος για την επίλυση του προβλήματος, ζητώντας «οι εποχιακοί να γίνουν μόνιμοι, όχι διαφορετικού τύπου απασχόλησης από τους υπόλοιπους πυροσβέστες. Οι μεν είναι έτσι, οι άλλοι είναι αορίστου χρόνου και με τις σημερινές συνθήκες οι αορίστου χρόνου σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή φεύγουν. Γιατί από τους 5.500 μόνο το 30% μπορούν να προσληφθούν. Πότε θα προσληφθούν αυτοί οι 5.500; Οταν γίνουν 50 και 60 χρόνων;».

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των οργανωτικών μέτρων και στην κατάσταση των δασικών περιοχών: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε κι εμείς στοιχεία για την κατάσταση της Δασικής Υπηρεσίας. Κατ' αρχήν τα δάση δεν έχουν καθαριστεί. Στείλατε εγκύκλιο στους δήμους και στις νομαρχίες αλλά μιλάμε τώρα για μια κατάσταση στα δάση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι. Το δάσος δεν είναι κήπος και νεκροταφείο, για να το καθαρίσει η νομαρχία και ο δήμος. Θέλει άλλου τύπου μηχανήματα. Και αυτή τη στιγμή πάρα πολλά δάση είναι σε κατάσταση τέτοια που πρέπει να ευχόμαστε να μη γίνει εμπρησμός. Γιατί οι εμπρηστές εκεί θα χτυπήσουν.

Εμείς ζητάμε επίσης και άλλα πράγματα. Ολοι οι κάτοικοι που είναι κοντά σε περιοχές που έχουν δάση, όπου υπάρχει κίνδυνος εμπρησμού, ακούσιου ή εκούσιου, έχουν αυτή τη στιγμή ενημερωθεί πώς θα γίνει η εκκένωση του χωριού τους για να μην έχουμε το πρόβλημα που είχαμε με την τραγική μητέρα και τα 4 παιδιά που έχασε; Εχει γίνει τέτοια ενημέρωση, τέτοια συζήτηση; Υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί; Θα τους αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Θα τους αναλάβουν οι δασικοί; Εχει γίνει κάτι;».

Αναφερόμενη στην προετοιμασία της Δασικής Υπηρεσίας η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Η Δασική Υπηρεσία έχει και αυτή ελλείψεις σε προσωπικό και δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Στον τακτικό προϋπολογισμό το 2007 διατέθηκαν 13 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη για το 2008 είναι πάλι 13 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κάποια διαφοροποίηση. Υπάρχουν οφειλές από πέρυσι, υπάρχουν υπόλοιπα από πέρυσι, 2 εκατομμύρια ευρώ, παραδείγματος χάριν. Και γενικά, όμως, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, προκύπτει ένα έλλειμμα της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Στις Δημόσιες Επενδύσεις οι προβλεφθείσες πιστώσεις για το 2008 είναι 8 εκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές από πέρυσι φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα "Θησέας" για τα περιαστικά δάση των ΟΤΑ. Οπότε πάλι θα μείνει έλλειμμα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός Γεωργίας εξήγγειλε ότι από τον ειδικό φορέα δασών θα διατεθούν για τις ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας επιπλέον 8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά όμως 2 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τα περυσινά έργα, ενώ σημαντικό ποσό, έως 4 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί για να φτιαχτούν οι δασικοί χάρτες. Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, αν οι δασικοί χάρτες εκπονούνται με πραγματικά επιστημονικά κριτήρια. Εχουμε ακούσει κάποιες γνώμες που αμφισβητούν αυτό το ζήτημα και θέλει πολύ ψάξιμο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στο θέμα του εξοπλισμού των πυροσβεστών. Οπως είπε, «και για την Πυροσβεστική και για τη Δασική Υπηρεσία και από πλευράς πόρων, αλλά κυρίως ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει πρόβλημα. Εμείς ρωτάμε, οι πυροσβέστες έχουν πάρει καινούρια εξάρτυση, σύγχρονη, για τα δάση, μάσκα, κλπ.; Δε φοράει τα ίδια ο πυροσβέστης όταν πάει να πιάσει το κλειδί της κυρίας που έπεσε στον ακάλυπτο ή στο φωταγωγό ή να απελευθερώσει κάποιον από το ασανσέρ, με αυτά που φοράει όταν πάει να σβήσει τις φωτιές στα δάση. Εχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό;».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εστίασε στην πολιτική ουσία του προβλήματος: «Δε θεωρούμε ότι υπήρξε ή υπάρχει κυβέρνηση η οποία να χαίρεται όταν καίγονται τα δάση και όταν υπάρχουν νεκροί. Δεν το πιστεύουμε αυτό το πράγμα. Ομως, τι πιστεύουμε; Μια γενική πολιτική, την οποία υπερασπίζεστε με πάθος, έχει αυτές τις παρενέργειες που τις βλέπετε, αλλά δεν μπορεί να μπαλώσετε τις τρύπες γιατί αυτή η πολιτική δεν αφήνει περιθώρια για μια φιλεργατική πολιτική που απαιτούν οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και για μια πολιτική διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων, με πολύ έλεγχο, με διαφάνεια για τα εξοπλιστικά μέσα. Αυτό είναι το ζήτημα. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε εσείς χειροκροτείτε όταν μπαίνουν πυρκαγιές, αλλά το αποτέλεσμα εμείς κρίνουμε και όχι τις προθέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον αέρα» οι εποχικοί πυροσβέστες(2012-02-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περικοπές απειλούν πυροσβέστες και δάση(2011-06-24 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις σε δυναμικό και υποδομές(2010-05-29 00:00:00.0)
Με εθελοντές θέλει να καλύψει τα κενά της Πυροσβεστικής(2010-05-20 00:00:00.0)
Θέλουμε να εκπέμψουμε SOS(2008-04-16 00:00:00.0)
Απλήρωτη δασοπροστασία(1997-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ