Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας της Δανίας (περίπου 70.000 που υπάγονται σε 11 συνδικάτα της συνομοσπονδίας εργαζομένων στον τομέα της Υγείας) μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα συλλογική σύμβαση. Σημειώνεται ότι τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις 15% την επόμενη τριετία, ενώ οι εργοδότες δηλώνουν διατεθειμένοι να δώσουν 12,8%.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συμφωνία για στρατιωτική συμφωνία υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Πολωνίας και της Ουκρανίας, Μπόγκνταν Κλιχ και Γιούρι Γιεκχανούροφ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στη Βαρσοβία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο χαλυβουργείο «Arcelor Mittal» στη νοτιοανατολική Ρουμανία, καθώς το αίτημά τους για αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 70 ευρώ, απορρίφθηκε από τη διοίκηση του εργοστασίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το ότι οι γυναίκες υπερτερούν (8 από τα 15 υπουργεία) στη νέα ισπανική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, παρουσιάζεται ως το ισχυρό της σημείο. Ωστόσο, η αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται ανεξαρτήτως φύλου.

ΛΙΜΑ.-- Το Περού δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο Γέιλ κατέχει πάνω από 40.000 αντικείμενα από την πρωτεύουσα των Ινκας Μάτσου Πίτσου, τα οποία απέσπασε από τον αρχαιολογικό χώρο στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην Κένυα σε βίαιες συγκρούσεις της αστυνομίας με μέλη της θρησκευτικής αίρεσης «Μουνγκίκι» στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Προχτές, ο Πρόεδρος Μουι Κιμπάκι και ο πρωθυπουργός (και ηγέτης της αντιπολίτευσης) Ράιλα Οντίνγκα, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, διαβεβαιώνοντας πως θα προχωρήσουν σε «αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τέσσερις δάσκαλοι (δύο Σομαλοί, δύο Βρετανοί) σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης ισλαμιστών ανταρτών στην κεντρική Σομαλία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ακόμα μία πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε χτες σε κινεζικό ανθρακωρυχείο, στα βορειοανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα 14 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, δύο να τραυματιστούν και δύο να αγνοούνται. Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά, ωστόσο το πρόβλημα των παράνομων ιδιωτικών ανθρακωρυχείων, που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αποτελεί μάστιγα για την Κίνα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι θυσιάζονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ