Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο λαϊκός παράγοντας πάντα παρών

Πλημμύρισε την Κυριακή το Καράκας από τη διαδήλωση για την 6η επέτειο της λαϊκής νίκης που ανέτρεψε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα

Associated Press

Πλημμύρισε την Κυριακή το Καράκας από τη διαδήλωση για την 6η επέτειο της λαϊκής νίκης που ανέτρεψε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής χιλιάδες Βενεζουελανοί πορεύτηκαν από πολλές περιοχές της πρωτεύουσας προς το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, όπως έξι χρόνια πριν, όταν η λαϊκή τους κινητοποίηση ανέτρεψε το πραξικόπημα των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας, το οποίο εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 11 του Απρίλη 2002. Η μεγάλη διαδήλωση, από την οποία σείστηκε το Καράκας, ήταν το αποκορύφωμα των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης για το πραξικόπημα και την ανατροπή του από το λαϊκό παράγοντα.

Το πραξικόπημα του 2002 κράτησε μόλις 48 ώρες... Οι διαδηλωτές, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης του Απρίλη, ξεκίνησαν και συγκεντρώθηκαν σε σημεία - κλειδιά της πρωτεύουσας, όπως το οχυρό Φουέρτε Τιούνα και το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. Οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις απαιτούσαν την επιστροφή του Προέδρου Τσάβες στη θέση του. Λίγες ώρες αργότερα ο Πρόεδρος Τσάβες, με τη συμβολή και δημοκρατών στρατιωτικών, επιστρέφει με ελικόπτερο στο κυβερνητικό μέγαρο και η χούντα που είχε επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Πέδρο Καρμόνα (σήμερα με άσυλο στην Κολομβία), ανατρέπεται.

«Εδώ συνέβη αυτό που ποτέ πριν στην ιστορία των λαών της ανθρωπότητας δεν είχε συμβεί. Ανατράπηκε ένα φασιστικό πραξικόπημα μετά από κινητοποίηση ενός λαού ηρωικού που είχε στο πλευρό του ηρωικούς στρατιώτες», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή. «Ο λαός δεν ξεχνά και είναι η νίκη μας αυτή που μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση μίας νέας πρωτοβουλίας, της «Μισιόν 13 Απρίλη», που στόχο έχει την ίδρυση και ισχυροποίηση των κοινωνικών κομμούνων ώστε να ενισχυθεί η εξουσία του λαού της Βενεζουέλας, ένα από τα σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια που περιλαμβανόταν και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που απορρίφθηκε οριακά τον περασμένο Δεκέμβρη. Τέλος, ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου με τη Βραζιλία για την ίδρυση ενός Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Νότια Αμερική, κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί και χτες κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Βραζιλίας στο Καράκας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ