Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποκριτικός συναγερμός για «έκτακτα μέτρα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 33 χώρες του κόσμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικές αναταραχές λόγω της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην εαρινή συνάντηση οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου στην Ουάσιγκτον, μίλησε για μία «παγκόσμια επισιτιστική έκτακτη κατάσταση». Ζήτησε υποκριτικά μία «νέα συμφωνία» (new deal) για τα τρόφιμα ώστε να καταπολεμηθεί η... παγκόσμια πείνα μέσω «έκτακτης βοήθειας και μακροπρόθεσμων προσπαθειών» για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάλεσε τέλος την ΕΕ, την Ιαπωνία και άλλες πλούσιες χώρες να συμβάλουν στη συγκέντρωση 500 εκατ. δολαρίων ως την 1η Μάη, τα οποία χρειάζεται το Παγκόσμια Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ για να τα διανείμει ως ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες χώρες όπως η Αϊτή, οι Φιλιππίνες, χώρες της δυτικής Αφρικής κ.ά.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στράους-Καν, προειδοποίησε για «μαζική λιμοκτονία και άλλες συνέπειες» σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων, προβλέποντας ακόμη και «πόλεμο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε στις αναπτυσσόμενες χώρες να βασιστούν περισσότερο στην αύξηση της ντόπιας αγροτικής παραγωγής για να μειωθούν οι συνέπειες από την εισαγωγή τροφίμων και να επιδοτηθούν τα μέσα (π.χ. λιπάσματα κ.ά.) για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, προειδοποίησε χτες πως η ραγδαίως κλιμακούμενη κρίση της ακρίβειας στα τρόφιμα έχει φθάσει ήδη «σε επίπεδο έκτακτης κατάστασης απειλώντας να εξαφανίσει επταετείς προσπάθειες προόδου στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας». Ζήτησε τη λήψη «μέτρων» ώστε να αποτραπούν οι λιμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ