Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στασιμότητα και ένταση με την επίσκεψη Κάρτερ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ή δηλώσεις ολοκληρώθηκε άλλη μια συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, που πραγματοποιήθηκε χτες με, όπως φαίνεται, αποκλειστικό θέμα την επίσκεψη του δεύτερου στην Ουάσιγκτον, στις 24 Απρίλη. Ταυτόχρονα, η Λωρίδα της Γάζας παρέμενε αυστηρά αποκλεισμένη ενώ παρέμενε άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός καυσίμων, στο Νάχαλ Οζ, επιδεινώνοντας περαιτέρω την άθλια κατάσταση. Η «Χαμάς» κατήγγειλε την ισραηλινή στάση και απείλησε ότι θα πλήξει «υπουργούς» αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε δολοφονίες ανώτερων στελεχών της, όπως προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, σε βαθμό διπλωματικού επεισοδίου τείνει να εξελιχθεί η ισραηλινή στάση απέναντι στονπρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Τζίμι Κάρτερ, που επισκέπτεται το Ισραήλ στο πλαίσιο 9ήμερης περιοδείας. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την ασφάλειά του, ενώ η ισραηλινή πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να τον συναντήσει, με εξαίρεση τον Πρόεδρο Πέρες.

Ο Κάρτερ, που θα συναντηθεί και με την παλαιστινιακή ηγεσία, καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει να γίνει διάλογος και με τη «Χαμάς», ενώ προτίθεται να συναντήσει τον πολιτικό της ηγέτη, Μασχάαλ, στη Δαμασκό. Πέρυσι, σε βιβλίο, είχε χαρακτηρίσει «απαρτχάιντ» την ισραηλινή πολιτική προς τα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ