Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καυγάς «λύκων» για αγορές και σφαίρες επιρροής

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την «ευρωσυνθήκη» και τις μειονότητες, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Σε τρία σημαντικά ζητήματα αυτά που αφορούν στην «ευρωσυνθήκη», στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και στις μειονότητες που υπάρχουν στο έδαφος χωρών της Ευρώπης, στάθηκε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

Για την «ευρωσυνθήκη» η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ετοιμαζόμαστε για τη μάχη των ευρωεκλογών, έχοντας ως αφετηρία τη δράση για να γίνει δημοψήφισμα, και την καταδίκη όλων εκείνων που δε θέλουν το δημοψήφισμα, για την "ευρωσυνθήκη" που στην πραγματικότητα είναι το μακιγιαρισμένο "ευρωσύνταγμα". Είναι αυτό που ματαιώθηκε να έρθει ως τέτοιο, ακριβώς στην Ευρώπη, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Αλλά ακριβώς, η μάχη για την "ευρωσυνθήκη" πρέπει να είναι μάχη καταδίκης της ΕΕ και έτσι πρέπει να σημειωθεί στη μάχη των ευρωεκλογών. Διότι, όπως ξέρουμε, και όταν οι λαοί στο πλαίσιο της Ευρώπης καταφέρνουν ένα χτύπημα στις αποφάσεις της ΕΕ, το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως ο χαρακτήρας της ΕΕ και τα κράτη - μέλη βάζουν το ίδιο πράγμα από την άλλη πόρτα. Επομένως, πρέπει να υπάρχει μια σαφής καταδίκη της ΕΕ και μέσα από την καταδίκη της "ευρωσυνθήκης".

Αυτή είναι η δραστηριότητά μας, η οποία επίσης στρέφεται σε οξυμένα τοπικά προβλήματα, τα περιβαλλοντικά. Αλλά αυτά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας συνολικής πολιτικής, ξεκινώντας από το πεδίο της οικονομίας. Δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα έξω από την οικονομία και έξω από τις συγκεκριμένες εκμεταλλευτικές σχέσεις που υπάρχουν στο πεδίο της οικονομίας».

Πειθήνια και ευθυγραμμισμένη σε όλα η κυβέρνηση

Ακολούθως σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε:

«Ακούμε ότι πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο, να δούμε τι θα γράφει. Ανεξάρτητα τι θα γράφει, πιστεύουμε ότι εμφανίστηκε πια ανάγλυφα, μέσα από τα ρεπορτάζ που οι απεσταλμένοι του Τύπου, των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, ότι εκεί ήταν μια αγέλη λύκων, που τσακώνονταν μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς, για τις σφαίρες επιρροής. Είναι εμφανής η διαμάχη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που δεν αλλάζει με τη διαμάχη στο πλαίσιο της ΕΕ. Απλώς εκεί ήταν παρούσα η ηγεσία των ΗΠΑ, δυνάμεις ιμπεριαλιστικές, που δε μετέχουν άμεσα στην ΕΕ, αλλά είναι παρούσες στη διαπάλη που γίνεται στους κόλπους της ΕΕ για τα μερίδια της αγοράς και μέσα στην ΕΕ, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ασία, στη Νοτιοανατολική Ασία, στις Αραβικές χώρες και άλλες περιοχές.

Από αυτή την άποψη, μπορεί και η ελληνική κυβέρνηση να πήγε με μια σταθερή θέση γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, δεν το είπε το "βέτο" καθαρά, αλλά το υπονοούσε, η ουσία όμως της απόφασης, που υποθέτω από πλευράς της κυβέρνησης θα έχουμε διθυράμβους, είναι πως μέσα στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων, από σπόντα ή ακριβώς μέσα στις αντιπαραθέσεις, δόθηκε μια παράταση χρόνου στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις πέντε χώρες που γινόταν λόγος. Αμεσα ήταν οι τρεις χώρες Αλβανία, Κροατία, FYROM και κυρίως το ψητό ήταν η Ουκρανία και η Γεωργία. Επομένως, εμείς δε θα συμμεριστούμε το διθύραμβο που πιθανόν να προβάλει η κυβέρνηση.

Επίσης, δε συμφωνούμε καθόλου με την προσπάθεια που έγινε αυτές τις μέρες να εμφανιστεί ότι υπήρχε εθνική ομοψυχία, όσον αφορά τα κόμματα, στους χειρισμούς του θέματος, και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συμπέσαμε με την κυβέρνηση, ή μάλλον η κυβέρνηση τελικά ήρθε σε μια θέση που είχαμε από το '92, για την ανάγκη να παλευτεί το περιεχόμενο του όρου Μακεδονία, τα αλυτρωτικά, το Σύνταγμα κτλ. Αλλά η κυβέρνηση τι είπε για το αίτημα των ΗΠΑ, για να αυξηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ποια στάση κράτησε σε όλο αυτό το αλισβερίσι για την Ουκρανία, τη Γεωργία κτλ.; Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε πειθήνια και ευθυγραμμιζόμενη σε όλα, κραδαίνοντας μόνο το ζήτημα του δειλού "βέτο", που δεν ειπώθηκε καν, φαίνεται, ως φράση απέναντι στη FYROM. Επομένως, καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς τους χειρισμούς, πολύ περισσότερο που δεν μπορούν να λυθούν τέτοια ζητήματα, ουσιαστικά και σε βάθος. Τυπικά, μπορεί να υπάρχει και μια θετική λύση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως επίσης τέτοια ζητήματα δε λύνονται και στο πλαίσιο της ΕΕ».

Αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος κάθε χώρας οι μειονότητες

Συνεχίζοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις μειονότητες υπογραμμίζοντας:

«Θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο, σχετικά με τις μειονότητες και αναφέρομαι για όλη την Ευρώπη και άλλες περιοχές. Π.χ. ξέρετε ότι το Βέλγιο πια λειτουργεί διαιρεμένο, υπάρχει βόρειο και νότιο Βέλγιο. Εχει τελειώσει αυτό. Το μοναδικό ενιαίο που υπάρχει στο Βέλγιο, οι μοναδικοί ενιαίοι φορείς - γιατί και τα συνδικάτα είναι βόρεια και νότια - είναι το Κόμμα Εργασίας του Βελγίου. Είναι πανεθνικό. Δεν υπάρχει τίποτα το εθνικό εκεί. Μπορεί να έγινε με βελούδινο τρόπο, αλλά ξέρετε και τα βελούδινα διαζύγια, είναι διαζύγια. Δεν έχει σημασία αν είναι βελούδινο ή αν έχει πέσει ξύλο προηγουμένως.

Τι θέλουμε να πούμε: Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα νέο κύκλο χρησιμοποίησης των μειονοτήτων και μιλάω για όλη την Ευρώπη και βεβαίως τα Βαλκάνια ξέρουμε πόσο πονάνε σε αυτό το ζήτημα. Ακούμε, βέβαια, ότι οι μειονότητες είναι γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς, από όλους, από όλα τα κόμματα και μάλιστα θεωρείται ένα αριστερό σύνθημα αυτό. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Εμείς θεωρούμε τις μειονότητες, και μιλάω γενικά, αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού κινήματος της κάθε χώρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μειονοτήτων είναι φτωχοί εργατοϋπάλληλοι, έχουν και τις ηγεσίες τους, οι οποίες παίζουν, χρησιμοποιούν τους λαούς για τα δικά τους σχέδια. Αυτοί δεν έχουν σχέση, δεν είναι μειονότητες, είναι ευθυγραμμισμένοι με τους ιμπεριαλιστές. Εμείς δε λέμε απλώς γέφυρα φιλίας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης ή των άλλων στρωμάτων.

Για μας δεν μπορεί να δυναμώσουν τα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν δε λογίζονται οι άνθρωποι αυτοί ίσοι με τους υπόλοιπους και αν δε γίνει τεράστια προσπάθεια να είναι γραμμένοι στα σωματεία, και να μετέχουν μέσα σε όλους τους φορείς. Βεβαίως, πρέπει να παίρνονται μέτρα για τη γλώσσα, για τον πολιτισμό τους, για τα έθιμά τους, δεν το συζητάμε, αλλά, το ξαναλέω, για μας είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού της κάθε χώρας και ισχύει σήμερα όσο ποτέ, στην πολιτισμένη Ευρώπη όπως λέγεται, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το σύνθημα που μπορεί να θεωρείται παλιό, αλλά είναι πάρα πολύ καινούριο: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε".

Γιατί θέτουμε αυτό το θέμα; Γιατί ανησυχούμε. Ξέρετε ότι η ΕΕ εδώ και χρόνια στέλνει κονδύλια σε διάφορες είτε μειονότητες, είτε ομάδες, ή βαφτίζει όπως θέλει, για τον πολιτισμό απευθείας, για την πολιτιστική τους δραστηριότητα. Δεν τα στέλνει στο υπουργείο Πολιτισμού της κάθε χώρας, να τα διαθέσει, αν θέλει να βοηθήσει. Εδώ παίζονται πάρα πολλά παιχνίδια, εδώ πραγματικά ανησυχούμε για όλη την Ευρώπη. Στις περιοχές που έχουν πιο οξυμένο πρόβλημα, είναι ακόμα πιο έντονο. Η χρησιμοποίησή τους πια για τη νέα διανομή, για τα νέα μερίδια. Σε αυτό εμείς απαντάμε με το σύνθημα: Εργατοϋπάλληλοι όλων των χωρών ενωθείτε, λαοί όλων των χωρών συντονιστείτε και συσπειρωθείτε. Διαφορετικά δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη βρώμικη δουλειά που γίνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι θα ενταθεί τα επόμενα.

Παίρνοντας υπόψη και τη σύνθεση των Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που εκεί επίσης οι εθνότητες ήταν πολλές, εκφράζουμε την ανησυχία μας και ξαναλέω δεν υπάρχουν μαγικά πράγματα και νέες λύσεις σε αυτά. Το σύνθημα εργατοϋπάλληλοι ενωθείτε, λαοί ενωθείτε ή, ξανά, όπως έχει μείνει κλασικά σε εμάς: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", είναι η απάντηση. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Και με αυτήν την έννοια παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, γύρω από αυτό το ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ