Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΥΝεργασίες στα συνδικάτα

Αυτές τις μέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο συνεχίζοντας την παράδοση ετών. Αυτά που τους ενώνουν και πρώτα απ' όλα η στρατηγική αντίληψη για το κίνημα και τους στόχους πάλης του, είναι περισσότερα από τα επιμέρους που τους χωρίζουν. Και, βέβαια, η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι ο μόνος χώρος όπου συνεργάζονται εκλογικά. Οι κολεγιές δείχνουν να τελεσφορούν περισσότερο σε χώρους όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας ότι το αντι - ΠΑΜΕ μέτωπο αποτελεί διαχρονικό στόχο των παρατάξεων της συναίνεσης.

Θυμίζουμε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Γενάρης 2006, συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας: ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, για να αποτρέψουν την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
  • Φλεβάρης 2001, 36ο συνέδριο Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού: ΠΑΣΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, επισφραγίζοντας και τη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων.
  • Μάρτης 2007, συνέδριο Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας: ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν για πολλοστή φορά σε κοινό αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο. Στο τελευταίο μάλιστα συνέδριο, η παράταξη του ΣΥΝ συμμετείχε στο κοινό ψηφοδέλτιο με στέλεχός της, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στο νησί.
  • Φλεβάρης 2007, συνέδριο Ομοσπονδίας Φαρμάκου: Οι τρεις παρατάξεις κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο, με αποκλειστικό στόχο να πάρουν την πλειοψηφία από τις ταξικές δυνάμεις. Το ίδιο έκαναν (ανεπιτυχώς) και το Μάρτη του 2004.
  • Νοέμβρης 2005, συνέδριο Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ): ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές για το νέο ΔΣ. Το κοινό ψηφοδέλτιο συμπλήρωσε η ΔΑΚΕ στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.
  • Δεκέμβρης 2003, συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος: ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο.
  • Γενάρης 2002, συνέδριο Εργατικού Κέντρου Λέσβου: Η παράταξη του ΣΥΝ κατέβηκε με τη ΔΑΚΕ, με στόχο να χτυπηθεί η ταξική διοίκηση του ΕΚ.
  • Μάρτης 2007, «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»: Το σωματείο, με πραξικοπηματικό τρόπο οδηγήθηκε εσπευσμένα σε επανάληψη των εκλογών, προκειμένου να προκύψουν συσχετισμοί πιο βολικοί για την εργοδοσία. ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο, μαζί με ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ.
  • Μάης 2005, συνέδριο Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ): Οπως και το Μάη του 2002, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κατέβηκαν στις εκλογές σαν «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών», σε κοινό, δηλαδή, ψηφοδέλτιο.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά ως προς την επιζήμια για το κίνημα τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, την επί της ουσίας στήριξη που προσφέρει στη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Και, βέβαια, δικαιολογούν εν πολλοίς το γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγει το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του στις δυνάμεις που αντιμάχονται τη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ή το ότι χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή της σύμβασης του 1 ευρώ «αύξηση» από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ. Μόνο που επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι κάποιος τους κρατούσε το χέρι την ώρα που υπέγραφαν κι ας μην έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ