Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τέτοια είναι η δημοκρατία τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πήγαν να ζητήσουν τα λεφτά τους κι ο εργοδότης τούς είπε να περάσουν να πάρουν τις απολύσεις τους! Ο λόγος για τρεις από τις εργαζόμενες στην εταιρεία «LINK UP INTEGRATED SERVICE ΑΕ» (όπου έχει ανατεθεί η καθαριότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο), που τις τελευταίες μέρες είχαν προχωρήσει σ' επίσχεση εργασίας! Πριν από 1,5 μήνα, μια ακόμα εργαζόμενη απολύθηκε, αφού ζήτησε να δει τη σύμβαση που είχε υπογράψει.

Από τότε που οι εργολάβοι εισέβαλαν στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εργασιακό Μεσαίωνα. Οπως ακούστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Υγείας της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία μπορεί να δουλεύουν για 8 ώρες αλλά να πληρώνονται για 4. Μπορεί να τους δίνουν 20 αντί για 36 ευρώ μεροκάματο που προβλέπει η κλαδική τους σύμβαση, να μην παίρνουν ούτε καν οικογενειακά επιδόματα, νυχτερινά, αργίες κτλ.

Αυτή είναι η «δημοκρατία» που υπάρχει στους τόπους δουλειάς, για την οποία περηφανεύονται πότε οι μπλε πότε οι πράσινες κυβερνήσεις και πάντα οι ενώσεις των εργοδοτών. Φανταστείτε τι θα γίνει αν απελευθερωθούν εντελώς οι απολύσεις όπως ζητούν οι βιομήχανοι, κάτι στο οποίο συμφωνεί ουσιαστικά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στο πλαίσιο με το οποίο πήγε στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ - που μετατράπηκε - ξανά σε θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων - ζητούσε απλά να υπάρχει ...σπουδαίος λόγος για να γίνεται μια απόλυση...

Η ώρα των ... ασθενοφόρων

Πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Κ. Μίχαλος χαρακτήριζε αναγκαίο το χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, αμέσως μόλις η κυβέρνηση ψηφίσει το Ασφαλιστικό.

Προχτές, προφανώς θεωρώντας ότι ...ξεμπέρδεψαν μ' αυτό, συνεπής με τις απόψεις και τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να παραμένει, λέει, ανοιχτή η λεωφορειολωρίδα στο κέντρο της Αθήνας, ως λωρίδα έκτακτης ανάγκης, όταν γίνονται «μικρές διαδηλώσεις».

Εντελώς αυθαίρετα και καταφανώς ψευδώς, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι «είναι απαράδεκτο μέχρι σήμερα να εμποδίζεται η είσοδος και η έξοδος» ασθενοφόρων και οχημάτων της Πυροσβεστικής!

Μόνο που όλα αυτά δεν είναι καθόλου καινούρια. Τα έχουν κυκλοφορήσει οι προκάτοχοί του, από τη δεκαετία του '80. Ετσι, ας γνωρίζει ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων και όσοι τα ίδια σχέδια απεργάζονται για τις λαϊκές κατακτήσεις ότι έχουν γνώση οι φύλακες...

Μέτρα κοροϊδία

Συνεχίζει χωρίς παρεκκλίσεις την κοροϊδία και την πρόκληση η κυβέρνηση στο μέτωπο της ακρίβειας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πρωτοστατεί με «σημαία» τα περίφημα «μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας». Ετσι, με τη χτεσινή νεότερη ενημέρωση για την... πρόοδο των «μέτρων», γίνεται αναφορά στην υλοποίηση τριών ακόμα βαρύγδουπων αλλά καθόλου ουσιαστικών εξαγγελιών που μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει ότι εξυπηρετεί την πολιτική των εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού, καμία σχέση όμως δεν έχουν με την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων από την ανελέητη κερδοσκοπία και την ασυδοσία των κάθε λογής κερδοσκόπων. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο... Ιντερνετ των τιμών χονδρικής των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης(!), η «ενίσχυση των καταναλωτικών οργανώσεων» και η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου «για την πάταξη του παραεμπορίου». Τώρα, μάλιστα. Τρέμουν οι κερδοσκόποι!

ΣΥΝεργασίες στα συνδικάτα

Αυτές τις μέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο συνεχίζοντας την παράδοση ετών. Αυτά που τους ενώνουν και πρώτα απ' όλα η στρατηγική αντίληψη για το κίνημα και τους στόχους πάλης του, είναι περισσότερα από τα επιμέρους που τους χωρίζουν. Και, βέβαια, η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι ο μόνος χώρος όπου συνεργάζονται εκλογικά. Οι κολεγιές δείχνουν να τελεσφορούν περισσότερο σε χώρους όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας ότι το αντι - ΠΑΜΕ μέτωπο αποτελεί διαχρονικό στόχο των παρατάξεων της συναίνεσης.

Θυμίζουμε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Γενάρης 2006, συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας: ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, για να αποτρέψουν την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
  • Φλεβάρης 2001, 36ο συνέδριο Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού: ΠΑΣΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, επισφραγίζοντας και τη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων.
  • Μάρτης 2007, συνέδριο Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας: ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν για πολλοστή φορά σε κοινό αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο. Στο τελευταίο μάλιστα συνέδριο, η παράταξη του ΣΥΝ συμμετείχε στο κοινό ψηφοδέλτιο με στέλεχός της, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στο νησί.
  • Φλεβάρης 2007, συνέδριο Ομοσπονδίας Φαρμάκου: Οι τρεις παρατάξεις κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο, με αποκλειστικό στόχο να πάρουν την πλειοψηφία από τις ταξικές δυνάμεις. Το ίδιο έκαναν (ανεπιτυχώς) και το Μάρτη του 2004.
  • Νοέμβρης 2005, συνέδριο Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ): ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές για το νέο ΔΣ. Το κοινό ψηφοδέλτιο συμπλήρωσε η ΔΑΚΕ στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.
  • Δεκέμβρης 2003, συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος: ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο.
  • Γενάρης 2002, συνέδριο Εργατικού Κέντρου Λέσβου: Η παράταξη του ΣΥΝ κατέβηκε με τη ΔΑΚΕ, με στόχο να χτυπηθεί η ταξική διοίκηση του ΕΚ.
  • Μάρτης 2007, «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»: Το σωματείο, με πραξικοπηματικό τρόπο οδηγήθηκε εσπευσμένα σε επανάληψη των εκλογών, προκειμένου να προκύψουν συσχετισμοί πιο βολικοί για την εργοδοσία. ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο, μαζί με ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ.
  • Μάης 2005, συνέδριο Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ): Οπως και το Μάη του 2002, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κατέβηκαν στις εκλογές σαν «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών», σε κοινό, δηλαδή, ψηφοδέλτιο.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά ως προς την επιζήμια για το κίνημα τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, την επί της ουσίας στήριξη που προσφέρει στη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Και, βέβαια, δικαιολογούν εν πολλοίς το γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγει το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του στις δυνάμεις που αντιμάχονται τη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ή το ότι χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή της σύμβασης του 1 ευρώ «αύξηση» από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ. Μόνο που επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι κάποιος τους κρατούσε το χέρι την ώρα που υπέγραφαν κι ας μην έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Εκπαιδεύονται οι νέοι ΝΑΤΟεγκληματίες

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, εκτός από τους ηγέτες της, που κατέληξαν πώς θα κάνουν πιο αποτελεσματική τη δράση της για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, πραγματοποιείται και η λεγόμενη «Συνάντηση των νέων Ατλαντιστών». Πρόκειται, στην ουσία, για νέους γιάπηδες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως για ανερχόμενα φιντάνια στον αντικομμουνισμό από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αυτό το μόρφωμα που χρονολογείται από το 2004 έχει στόχο την προώθηση των «ατλαντικών αξιών» δηλαδή την επιβολή της μπότας του κεφαλαίου πάνω στους λαούς, που ...ενδύεται τη δήθεν αξία της «παγκόσμιας ασφάλειας». Στις δραστηριότητες των γιάπηδων αυτών περιλαμβάνονται συναντήσεις με πολιτικούς της συμμαχίας, γνωριμία με την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε διάφορες χώρες με επίκεντρο αυτές στο Αφγανιστάν, που το ΝΑΤΟ «τα έχει βρει μπαστούνια» και η λεγόμενη «άσκηση προσομοίωσης», όπου οι φερέλπιδες νέοι, θα κληθούν να το «παίξουν», ηγέτες του ΝΑΤΟ και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις. Ετσι προετοιμάζει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός την αυριανή «γενιά ηγετών». Και δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση αυτή γίνεται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών της Ρουμανίας και έχει χορηγούς τη γνωστή πολυεθνική «Μπόινγκ», τη «Βόνταφον» και την πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Λαφάργκ». Σαν να λέμε το κεφάλαιο επενδύει στο ...μέλλον του.

Στις ΝΑΤΟικές δαγκάνες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΒΡΕ παιδιά; Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν αυτή ή ...σχολική εκδρομή δημοτικού;

Συναντήθηκαν πρωθυπουργοί με θέμα τη στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ή παιδάκια που παίζανε μπάλα;

Ο Γιαννάκης έκανε παρέα με την Αννούλα και δε μίλαγε στον Μιχαλάκη, που με τη σειρά του τσακώθηκε με τον Κωστάκη;

Γιατί, έτσι όπως μας τα περιγράφει η κυβερνητική προπαγάνδα, στο ...Βουκουρέστι κάναμε καινούριους φίλους και όλοι μαζί εκνευρίσαμε τον Μπους που πήγε να μας εκβιάσει.

Και στο τέλος της ημέρας, η ΠΓΔΜ δεν κατάφερε τελικά να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ, οπότε αυτό αποτελεί ...εθνική επιτυχία.

Λες και δεν είναι ολόκληρη η χώρα αυτή «τιγκαρισμένη» από ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που αποτελούν και τις μόνες ένοπλες δυνάμεις που υπάρχουν εκεί.

Ας βαφτίζουν ό,τι θέλουν «εθνική επιτυχία». Δε στέκει, γιατί πατάει στην ...«εθνική αποτυχία», που συνίσταται στο ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους σχεδιασμούς του.

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ...Ιστορία, ξέρετε για ποιο λόγο τσακώνονταν προχτές το βράδυ ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγα λεπτά πριν απορριφθεί από την κυβέρνηση το αίτημα για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό;

Για το αν πρέπει ή όχι να εκλέγονται βουλευτές οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου!

Κάτι σχετικό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ...«θα ήθελε να είναι» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρεξηγήθηκε. Οχι ως πολιτικός, αλλά ως καθηγητής.

Λες και αυτή ήταν η μεγάλη ...έγνοια των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που θίγονται με το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Αλλά όταν κανείς θέλει να μιλάει στη Βουλή ...απλά για να μιλάει και να παίζει στα δελτία ειδήσεων, αυτά συμβαίνουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα αφεντικά των Βαλκανίων!..

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αποδεικνύεται ότι είμαστε τα αφεντικά των Βαλκανίων»(!). Η γεμάτη έπαρση και αλαζονεία δήλωση του «αθυρόστομου» νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, μετά τη «νίκη» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συμπυκνώνει με παραστατικό τρόπο την ουσία και τους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Στην πραγματικότητα αυτό παιζότανε - και συνεχίζει - πίσω από τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ: Η θέση και ο ρόλος της εγχώριας πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η στρατηγική της αστικής τάξης είναι απόλυτα ενσωματωμένη στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Από τη σκοπιά αυτή δεν μπορούσε να δεχτεί μια ταπεινωτική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως υποδείκνυαν και πίεζαν οι ΗΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ευθεία αντανάκλαση στο ρόλο που διεκδικεί. Με άλλα λόγια, ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» που ονειρεύονται περνά μέσα από μια «νίκη γοήτρου» στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Για το μόνο που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται είναι η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών.

Πάλι με το ... αντίπαλο δέος!!!

Νάτη πάλι η ΕΕ σαν το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ. Το είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ σε ομιλία του χτες. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, το ΝΑΤΟ είναι η «μακρά χειρ» των ΗΠΑ κι ας μετέχουν σ' αυτό όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Μόνο συγχαρητήρια που δεν έδωσε στην ΕΕ το στέλεχος του ΣΥΝ για τη «θετική αντίδραση για να σταματήσει η παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, μια αντίσταση από ευρωπαϊκές χώρες στην επιχειρούμενη εδώ και καιρό από την πλευρά των ΗΠΑ εμπλοκή και επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία με πολιτικές όπως η "αντιπυραυλική ασπίδα", η υπονόμευση των δρόμων της ενέργειας, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου». Ο,τι και να γράψουμε, θα είναι λίγο μπροστά στην τόση ευρω-λαγνεία, που κάνει το μαύρο - άσπρο. Γιατί ό,τι έγινε στο Βουκουρέστι οφείλεται σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Κριτήριο όλων είναι συμφέροντα εχθρικά προς τους λαούς. Μ' αυτό το κριτήριο κινούνται χώρες - μέλη της ΕΕ κι όχι από διάθεση αντίστασης στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, «ξεχνά» ότι στο Κοσσυφοπέδιο έχει αποφασίσει να στείλει στρατό η ΕΕ, το έχουν αναγνωρίσει και χώρες της ΕΕ, όπως επίσης έχουν εγκρίνει την «αντιπυραυλική ασπίδα».

Ούτε λέξη

Οπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου χτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, «σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση...». Διαβάσαμε προσεκτικά τη δήλωση, αλλά σχόλιο για τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δε βρήκαμε. Από το περιεχόμενο της δήλωσης συμπεραίνουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Σύνοδος αφορούσε αποκλειστικά στην ΠΓΔΜ και πέραν τούτου ουδέν. Ο Αλ. Αλαβάνος δίνει πέντε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση, ένα πλαίσιο εντός του οποίου - κατά τη γνώμη του - πρέπει να κινηθεί, ώστε να λυθεί εν τέλει το πρόβλημα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Στη Σύνοδο, βέβαια, υπήρξαν κι άλλες, πολύ σημαντικές, εξελίξεις. Οπως αυτή για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, η αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, η «αντιπυραυλική ασπίδα», για τα οποία ο Αλ. Αλαβάνος ούτε ένα σχόλιο δε βρήκε να κάνει.

Ανησυχίες από αμερικανάκια...

«Σαν ψάρι έξω από τα νερά» αισθάνονταν χτες αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως τελικά μπήκε το βέτο, έστω με τον τρόπο που μπήκε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την «ιερή οργή» των ΗΠΑ για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αγωνιούσαν είτε για τα ανταλλάγματα που πρέπει τώρα να δοθούν είτε για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης στο πλαίσιο της «ατλαντικής συμμαχίας». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε (στον «Αλφα 9,89») ο Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό που με ανησυχεί είναι να μη χαράξουμε μια πολιτική που θα μας κάνει να περιθωριοποιηθούμε συνολικά στο ΝΑΤΟ»(!) είπε, μιλώντας με γνήσια «αμερικανικό τρόπο σκέψης»... Ας μην ανησυχεί ο γαλάζιος βουλευτής. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως του ΠΑΣΟΚ, δεν έβαλαν ούτε θα βάλουν τη χώρα σε... τέτοιους κινδύνους. Εχουν από καιρό κάνει τις επιλογές τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανταγωνισμοί και επιθετικότητα

Δύο νέα μέλη, την Αλβανία και την Κροατία, αποκτά η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδό της στο Βουκουρέστι, απλώνοντας περισσότερα πλοκάμια στα πολύπαθα Βαλκάνια. Προς ώρας η ΠΓΔΜ μένει εκτός. Ενώ παρότι δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, βέβαιο είναι ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και προς ανατολάς θα παραμείνει στόχος προς επίτευξη. Η ίδια η ύπαρξη του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς. Πόσο μάλλον όταν αυτή ενδυναμώνεται με την ένταξη νέων χωρών σ' αυτό.

Είναι πια κοινό κτήμα ότι η ευρωατλαντική συμμαχία δεν αποτελεί παρά το στρατιωτικό βραχίονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που υπάρχει για να υπερασπίζει συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς αυτά των λαών. Η διεύρυνση προς ανατολάς αλλά και προς τον βαλκανικό νότο, βασικό στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης στις χώρες όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, συγχρόνως όμως και το να εμποδίσει τη διείσδυση και την αύξηση της πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής που ασκεί η Ρωσία, στο πλαίσιο του αδυσώπητου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που αφορά και στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.

Απ' τη σκοπιά αυτή του ανταγωνισμού ανάμεσα στον αμερικανικό, ευρωενωσιακό και ρωσικό ιμπεριαλισμό πρέπει να ιδωθούν εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, τις νέες στρατιωτικές βάσεις σε Κόσσοβο, Βουλγαρία, Ρουμανία, τα σχέδια στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, που φτάνουν έως και το στόχο της απόκτησης τέτοιας στρατιωτικής υπεροχής που να επιτρέπει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να καταφέρουν πυρηνικό πλήγμα, χωρίς να υποστούν συνέπειες.

Πρόκειται για εξελίξεις στενά δεμένες με τον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, για την απόκτηση καλύτερων θέσεων στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο εμφανίζονται και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών που στηρίζονται στις αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Το ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, υπηρετεί ταξικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα της αστικής τάξης των χωρών που το απαρτίζουν, του μεγάλου κεφαλαίου στο σύνολό του. Ο προσανατολισμός, η αποστολή του ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτα εχθρική και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία επίδραση σε θετική κατεύθυνση δεν μπορούν να ασκήσουν κυβερνήσεις κατ' όνομα «προοδευτικές». Αποδείχτηκε περίτρανα από την ενεργό συμμετοχή που είχαν οι «κεντροαριστερές» και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις, π.χ., της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία.

Την πολεμοκάπηλη πορεία του μπορεί να ανακόψει μόνο ένα ισχυρό λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε κάθε χώρα αλλά και σε συντονισμό και με την ανάληψη κοινής δράσης και κοινών πρωτοβουλιών. Ενα τέτοιο κίνημα είναι επιτακτικά αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Γιατί σήμερα οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται απ' την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, απ' την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είναι μεγαλύτεροι από ποτέ άλλοτε. Οι λαοί μπορούν να ελπίζουν και στην αποδυνάμωση και στη διάλυση του ΝΑΤΟ στο βαθμό που η πάλη τους υπηρετεί την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας της αστικής τάξης της χώρας τους και της οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ