Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα»

Τα συστήματα «Patriot» και οι «S-300» δοκιμάζονται για να ενταχθούν στην αμερικανική «ομπρέλα», ήδη πραγματοποιήθηκε σχετική άσκηση το Γενάρη στο Μόναχο

Η είσοδος της Ελλάδας εν κρυπτώ και από το... παράθυρο, στο «Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, δηλαδή στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνουν οι Αμερικάνοι για να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί. Ως μέσον για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης, που αποτελούν την ελληνική προσφορά στο πρόγραμμα των Αμερικανών. Τον κίνδυνο αυτό είχε έγκαιρα επισημάνει ο «Ρ» με σχετικά δημοσιεύματα που τώρα επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα γεγονότα που δείχνουν ότι η εμπλοκή αυτή προχωράει και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αφού λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση - όπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ» - αποδέχτηκε στα πλαίσια μυστικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι υπάρχουν απειλές που προέρχονται από το Ιράν, δηλαδή υιοθέτησε το δόγμα των Αμερικανών πάνω στο οποίο στήνουν την «αντιπαυραυλική ασπίδα», στη συνέχεια προσφέρει το ελληνικό έδαφος αλλά και τους εξοπλισμούς που υποτίθεται πως αγοράζονται για προστασία από την τουρκική απειλή. Μάλιστα ,τα πράγματα, αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή, έχουν προχωρήσει περισσότερο απ' όσο αναμενόταν. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη στο Μόναχο της Γερμανίας και σχετική άσκηση, όπου σύμφωνα και με δημοσίευμα του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» πήραν μέρος τρία στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή που αφορούσε μεν στην «αντιπυραυλική Αμυνα περιοχής» (TMD) έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων («Patriot» και «S-300»), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Στην άσκηση του Μονάχου δοκιμάστηκε «συγκεκριμένο σενάριο αεράμυνας κατά αριθμού πυραύλων που είχαν εκτοξευτεί από εχθρική χώρα με στόχους αστικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις». Μάλιστα, όπως εκτιμάται, έτσι ...αναβαθμίζεται ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άμυνα της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ καθώς «η Ελλάδα διαθέτει αμφότερα τα προς διασύνδεση αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ η Τουρκία κανένα από αυτά παρά τη μεγάλη χρησιμότητά τους για την Ατλαντική Συμμαχία».

Το ουσιαστικότερο είναι ότι δρομολογείται «η λεγόμενη "παράλληλη λειτουργία" του ελληνικού δικτύου αεράμυνας με το νέο, κρίσιμο "Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας" των ΗΠΑ». Βέβαια, για να προχωρήσει παραπέρα αυτή η διαδικασία απαιτείται «η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων "Patriot" που λειτουργούν στην Ελλάδα με την εγκατάσταση νέου λογισμικού και βελτιωμένων αισθητήρων. Οι βελτιώσεις αυτές θα αναβαθμίσουν τους εκτοξευτές και τα ραντάρ των συστημάτων "Patriot" ώστε να είναι ικανά να εκτοξεύουν βλήματα της διαμόρφωσης PAC-3 ενώ η Ελλάδα διαθέτει σήμερα υποδομή μόνο για τα βλήματα της έκδοσης PAC-2/GEM».


Κ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη να στείλει και τους S-300 στην Ουκρανία η κυβέρνηση(2022-12-20 00:00:00.0)
Βαρέλι δίχως πάτο η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια(2022-10-19 00:00:00.0)
Ενόχληση Κίνας για «στρατιωτικές απειλές» ΗΠΑ(2017-09-20 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καίγονται για την «ασπίδα»(2010-06-27 00:00:00.0)
Αγοράζει πυραύλους από τις ΗΠΑ(2009-09-19 00:00:00.0)
«Ασπίδα» απειλή για την ειρήνη(2008-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ