Αποσπάσματα από ομιλία του μέλους του ΠΓ, της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα
M' αυτήν την επισήμανση - κάλεσμα για δράση η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, προχτές το βράδυ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, όπου έγινε παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.
Η ομιλήτρια τόνισε, ανάμεσα στ' άλλα:
«Η επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασής μας σχετίζεται με την ανάγκη ο πλούτος που παράγει η κοινωνία, ο κάθε εργαζόμενος να γίνει πραγματικά κοινωνικός πλούτος, να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγεται από την πλειοψηφία του εργαζόμενου πληθυσμού χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των αναγκών μιας μικρής μειοψηφίας, που από καιρό δε συμμετέχει άμεσα στην κοινωνική εργασία. Και το μόνο που κάνει είναι να σχεδιάζει και να ελέγχει πώς θα αφαιρεί από τους εργαζόμενους αυτό που τους ανήκει και πώς δε θα αντιδρούν», σημείωσε η ομιλήτρια για να προσθέσει, χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στον Κλάδο του Τουρισμού, όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο νησί.
«Σαν χώρος όπου ανισόμετρα έχει αναπτυχθεί ο Τουρισμός μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει από τη μια μεριά να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες των μισθωτών εργαζομένων στον Τουρισμό - και όχι μόνο - από τους ανειδίκευτους μέχρι τους πιο ειδικευμένους, με την ανασφάλεια και εποχική απασχόληση, τα εξαντλητικά ωράρια, την εντατικοποίηση κτλ. Και από την άλλη μεριά, να υπάρχει ο σύγχρονος μεγάλος ιδιοκτήτης, ο μεγαλομέτοχος των τουριστικών αλυσίδων, των μεγάλων μετοχικών εταιρειών και ομίλων όπου μπλέκονται κεφάλαια τουριστικά, τραπεζικά, βιομηχανικά, εφοπλιστικά, εγχώρια και ξένα. Κεφάλαια, που αντιπροσωπεύουν τον αποστερημένο μόχθο των μισθωτών ακόμη και των αυτοαπασχολουμένων. Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα στους κλάδους της οικονομίας που δείχνουν ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει η ικανοποίηση εργατικών λαϊκών αναγκών με την ικανοποίηση των κερδών».
Ομως, υπογράμμισε παρακάτω η Ελένη Μπέλλου «είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αλλά εμποδίζονται από τη σύγχρονη καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα κόμματά της, τους θεσμούς που διαθέτει, τις συμμαχίες της στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο ΔΝΤ, στον ΠΟΕ». Οι λαϊκές ανάγκες μπορεί να ικανοποιηθούν, συμπλήρωσε, «όταν οι εργαζόμενοι, που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κοινωνικής παραγωγής, γίνουν και πρωταγωνιστές της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας, της διεύθυνσης της παραγωγής και της οικονομίας, για το συμφέρον της λαϊκής πλειοψηφίας. Οταν ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό αστικό σύστημα, τους αστικούς θεσμούς, και φτιάξουν τη δική τους εξουσία, αυτό σημαίνει λαϊκή εξουσία. Να αποκτήσουν, δηλαδή, την πολιτική δύναμη που θα καταργήσει τους νόμους πάνω στους οποίους στηρίζεται, σήμερα, η, πλέον, παρασιτική, καταστρεπτική, ζημιογόνα καπιταλιστική ιδιοκτησία στα αναπτυγμένα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, στις μεταφορές στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας, στην ηλεκτρονική πληροφόρηση».
Εξηγώντας σχετικά με το χαρακτήρα της πρότασης του ΚΚΕ, η ομιλήτρια είπε: «Δεν κρύβουμε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αλλά και δεν υποχρεώνουμε στην αντίληψή μας όσους και όσες βλέπουν την αναγκαιότητα των μέτρων στην οικονομία και στην πολιτική, διατηρώντας επιφυλάξεις για το σοσιαλιστικό τους χαρακτήρα. Εμείς λέμε ας συζητήσουμε την αναγκαιότητα των μέτρων», είπε η Ελένη Μπέλου και συνέχισε: «Το ΚΚΕ θέλει να συζητήσει με δυνάμεις μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, ιδιαίτερα με νέους και γυναίκες που ο σημερινός προβληματισμός τους βρίσκεται στη φάση απόρριψης της ΝΔ και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τις συνέπειες της αντιλαϊκής τους πολιτικής, αλλά δεν έχουν περάσει στη φάση απόρριψης της αστικής πολιτικής και εξουσίας, ανεξάρτητα από το σχήμα κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας στο οποίο στηρίζεται».
«Το περιεχόμενο της πολιτικής, της εξουσίας συνδέεται με το δρόμο που επιλέγουμε», τόνισε η Ε. Μπέλλου σε άλλο σημείο της ομιλίας της. Και συνέχισε: «Θα κοροϊδεύαμε αν λέγαμε ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική αλλαγή στην οικονομία και στην πολιτική χωρίς αγώνα, σύγκρουση για την εξουσία. Το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο είναι η μαχόμενη κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Είναι ο δρόμος της οργανωμένης και προσανατολισμένης πάλης εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, κινήματος τμημάτων νεολαίας, των γυναικών για αποκλειστικά δημόσια μόρφωση, μόνιμη εργασία, κλπ.»
«Αυτός ο δρόμος δε συναθροίζεται με την όποια αναφορά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε "αριστερή πλειοψηφία" για εναλλακτική κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΝ κινείται στο χώρο της αστικής εξουσίας, αυτό σημαίνουν οι θέσεις του για τη σχέση δημόσιου - ιδιωτικού, για τα μονοπώλια, άντε και κάποια κρατική επιχείρηση με "όρους ανταγωνισμού". Βολεύει το σύστημα, την αστική εξουσία, ως ανάχωμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, που προκλήθηκε μέσα από την επιρροή του ΠΑΣΟΚ. Βολεύει την αστική εξουσία στην επίθεση που κλιμακώνει απέναντι στο Κόμμα μας. Είναι μέρος ενός επεξεργασμένου σχεδίου ταξικής επίθεσης απέναντι στο ΚΚΕ και βεβαίως στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Υπάρχουν φύτρα μιας νέας περιόδου για το ΚΚΕ και το κίνημα, αυτά φοβούνται, να μη σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν. Στόχος του αστικού κατεστημένου είναι να ανακοπεί αυτή η δυναμική, να απομονωθεί το ΚΚΕ είτε να ενσωματωθεί».
Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν πρέπει οι ψηφοφόροι, φίλοι και συνεργάτες που ψήφισαν το ΚΚΕ, οι άνθρωποι που προβληματίζονται με ριζοσπαστική σκέψη και στάση πάνω στην πολιτική του για την προοπτική των πολιτικών εξελίξεων, να κρίνουν με άξονα μόνο ή κυρίως τα εκλογικά ποσοστά, τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μακριά από τη γραμμή των ταξικών αγώνων, που χωρίζει ή ενώνει τα κόμματα. Εξουσία δεν είναι μόνο η κυβέρνηση - σημειώθηκε - που αναδείχνει μια περισσότερο ή λιγότερο δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μονοκομματική ή πολυκομματική».