Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη χειραγώγηση του

Με πρόσχημα τα άθλια γεγονότα από το Διαδίκτυο (τους εκβιασμούς των blogers, παιδική πορνογραφία κλπ.) η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι το νομοθετικό οπλοστάσιο που είχε έτοιμο με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ από καιρό και το εμφανίζει ως μέτρο αντιμετώπισης του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο, ενώ στην ουσία στοχεύει στη χειραγώγηση του Διαδικτύου. Ετσι, η κυβέρνηση προχωράει στην «κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Εγκλημα στον Κυβερνοχώρο» εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της ΕΕ και των ΗΠΑ, με στόχο «την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού» στο Διαδίκτυο στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Μετά τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, τη «σκυτάλη» πήρε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, προκειμένου να δικαιολογήσει την αστυνόμευση του Κυβερνοχώρου. Μ' ένα δισέλιδο δελτίο Τύπου ο Σ. Χατζηγάκης, χωρίς ουσιαστικά να λέει τίποτα για την «ταμπακέρα», προσπαθεί να μας πείσει ότι τα αδικήματα του Κυβερνοχώρου θα αντιμετωπίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και χωρίς ειδικές διατάξεις!

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται «στην τελική φάση ολοκλήρωσης» και μέσα στους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, ο Σ. Χατζηγάκης αναγγέλλει ότι το υπουργείο του προωθεί και το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, με το πρόσχημα ότι «θα διασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πολίτης» από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Πάντως, ο Σ. Χατζηγάκης δεν αναφέρει τίποτα για το ποια είναι τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου. Αντίθετα, παρέχεται το δικαίωμα στις «εταιρείες - παρόχους» να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μη καταστροφή των ιχνών και να είναι αυτές που θα απευθύνονται στις εισαγγελικές αρχές και να τις ενημερώνουν. «Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να προβαίνει άμεσα στις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτροπή καταστροφής των ιχνών και των αποδεικτικών στοιχείων αυτών και να αναφέρει άμεσα στις εισαγγελικές αρχές και στην ΑΔΑΕ για τις δικές τους ενέργειες».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να διεξάγουν τις έρευνές τους σε «πραγματικό χρόνο», ώστε να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία πριν αυτά χαθούν.

Τέλος, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο κινδυνεύει από την ευκολία παρέμβασης στη σφαίρα της επικοινωνίας και πως οποιαδήποτε παρέμβαση στον Κυβερνοχώρο, απλώς βλάπτει την έτσι κι αλλιώς αργή ανάπτυξή του.

Δε βρίσκουν το χρήστη στη Βουλή

Δεν είναι δυνατή η γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του χρήστη που φέρεται να απέστειλε σχόλια στο διαδικτυακό τόπο του «Press.gr» μέσω του δικτύου της Βουλής, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου Ν. Στεφάνου στον 5ο Τακτικό Ανακριτή Ι. Παπαϊωάννου, που έχει επιληφθεί της έρευνας. Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα αφορά το ενδεχόμενο εκβιασμών μέσω της χρήσης «blogg» στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας σημείωσε ότι κάποιος από τους 1.300 χρήστες που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της Βουλής απέστειλε δυο φορές σχόλιο στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, διευκρινίζοντας ότι «κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενο των σχολίων».

Σε δήλωσή του, ο Ν. Στεφάνου επισημαίνει ότι υφίσταται τεχνική αδυναμία εντοπισμού του χρήστη διότι δεν υπάρχει στο δίκτυο της Βουλής «σύστημα καταγραφής ελέγχου και εντοπισμού των τελικών χρηστών - φυσικών προσώπων» ούτε αποθηκεύονται τέτοιου είδους αρχεία. Μάλιστα, αναφέρει ότι «λόγω του θεσμικού χαρακτήρα και της αποστολής της Βουλής αλλά και των ιδιοτήτων των χρηστών του δικτύου, η ύπαρξη διαδικασιών καταγραφής και ελέγχου κρίθηκε σκόπιμο να μην εφαρμόζεται». Η πρακτική αυτή - διευκρίνισε - έχει κριθεί σκόπιμο να μην εφαρμόζεται από το 1990. Επίσης, σημειώνεται ότι «η διεύθυνση (σ.σ. ίχνος) που αναφέρεται στο βούλευμα (σ.σ. του ανακριτή) στην πραγματικότητα αποτελεί μια από τις 25 διαθέσιμες πύλες εξόδου που διαθέτει η Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ