Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός

Για τη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία και τη σημασία της πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης, μίλησε στο «Ρ» ο συνδικαλιστής

Στη σημασία της πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ αναφέρεται ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Γραμματείας του και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λάρισας, μεταφέροντας την πείρα του από τη δραστηριότητα του «Μετώπου» στη Θεσσαλία.

- Ποια είναι η σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέβρη;

- «Στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η αντεργατική επίθεση από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες, προβάλλει έντονα η ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να οργανωθεί και ν' αντισταθεί για να την ανακόψει. Δυστυχώς, όμως, οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποδείχνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να οργανώσουν την πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική, αλλά το αντίθετο, πότε ανοιχτά και πότε με ελιγμούς, παραπλανούν την εργατική τάξη. Βρίσκονται προσκολλημένες στη γραμμή της συναίνεσης, για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου.

Γι' αυτό η οργάνωση της αντίστασης απέναντι σ' αυτή την πολιτική και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, πέφτει στους ώμους του ΠΑΜΕ, που, στον ενάμιση χρόνο δράσης του, απέδειξε ότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την εργατική τάξη. Η πανελλαδική σύσκεψη με συνδικάτα και συνδικαλιστές το προσεχές Σάββατο, δεν είναι μια τυπική διαδικασία επικύρωσης κάποιων προτάσεων της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Δείχνει τη σημασία που δίνουμε στην ενεργοποίηση της ίδιας της εργατικής τάξης στη βάση. Είναι μια σύσκεψη ανοιχτή, όχι μόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που πήραν μέρος στην ιδρυτική του σύσκεψη, αλλά σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια συνδικάτων και τους συνδικαλιστές, που ανεξάρτητα από το αν εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης ή άλλων σχημάτων, νιώθουν όμως την ανάγκη, ως εκπρόσωποι της εργατικής τάξης, ν' αντισταθούν με αποτελεσματικό τρόπο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Η σύσκεψη αυτή στοχεύει σε μια ανοιχτή, δημοκρατική, γόνιμη συζήτηση, για τη συμβολή και τη δράση του ΠΑΜΕ στην υπόθεση της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και της οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων, για τους νέους στόχους που πρέπει να βάλει για την αναζωογόνησή του. Μέσα σε μια τέτοια συζήτηση πρέπει ν' αποφασιστεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της».

- H επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

- «Η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από τη συμμετοχή της στα σωματεία και την ανάπτυξη της πάλης της για την ανακοπή και ανατροπή αυτής της ολομέτωπης επίθεσης. Αυτή η πολιτική δεν ανακόπτεται με ελιγμούς και αγωνιστικές "τουφεκιές". Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την πανεργατική απεργία, που προκηρύχτηκε για τις 10 του Οκτώβρη, στα δικά τους χέρια. Αυτή την απεργία, κόντρα στους πονηρούς στόχους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, πρέπει να την αξιοποιήσουν, για να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αντεργατική επίθεση και να προβάλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους για την εργασία, το ωράριο, την ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία.

Θα απαιτηθούν σκληροί και μακροχρόνιοι ταξικοί αγώνες. Και αυτοί δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο δουλιάς, χωρίς την απομόνωση των ξεπουλημένων πλειοψηφιών στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Χρειάζεται συντονισμός των διαφόρων κλάδων μεταξύ τους, αλλά και με τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, τα πιο φτωχά στρώματα των ΕΒΕ, με τη νεολαία».

- Το ΠΑΜΕ διαμορφώνεται σε μια πλατιά ταξική συσπείρωση συνδικάτων και συνδικαλιστών, πώς εκφράζεται αυτό στο χώρο της Θεσσαλίας;

- «Στην ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, είχαν πάρει μέρος το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και 24 σωματεία απ' όλη τη Θεσσαλία. Σήμερα, τα σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ είναι κοντά στα 40. Το ΕΚ Λάρισας, τα σωματεία και οι Συντονιστικές Επιτροπές που υπάρχουν στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, αποτελούν με όσες αδυναμίες και προβλήματα έχουν, τους πόλους της αντίστασης. Αναπτύσσουν μια αξιόλογη αγωνιστική δράση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Λάρισα, με επικεφαλής την ταξική πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚ, σε αντίθεση με τα εργατικά κέντρα Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και σωματείων που όχι μόνο δεν εμφανίζουν κάποια αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά προσπαθούν να βάλουν και εμπόδια στους εργαζόμενους, για να μην προσεγγίσουν το ΠΑΜΕ και τις δραστηριότητές του.

Παρά, όμως, τα θετικά στοιχεία, αναλογιζόμενοι την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, ώστε, περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ, να βελτιωθεί η δράση των ταξικών σωματείων και ν' αυξηθεί η δράση των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ