Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ραγδαία αύξηση σημειώνει η παγκόσμια φτώχεια. Κι αυτό, παρά τις μεγάλες τεχνολογικές και επιστημονικές επιτεύξεις και τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πλούτου. Οι διαπιστώσεις δε γίνονται από κάποιον κομμουνιστή, για να αμφισβητηθούν από τους οπαδούς της «παγκοσμιοποίησης», αλλά από την κατ' εξοχήν εκπρόσωπο των τελευταίων, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, σημειώνει η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Οι μισοί και παραπάνω απ' αυτούς, 1,2 δισ. άνθρωποι, το ένα πέμπτο δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Οσο μπορούν οι συνθήκες αυτές να ονομαστούν ζωή...

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στις είκοσι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη είναι 37 φορές μεγαλύτερο του αντίστοιχου των είκοσι φτωχότερων. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών ομάδων διπλασιάστηκε τα είκοσι τελευταία χρόνια, σημειώνει η έκθεση της ΠΤ.

Και μπορεί, βέβαια, η έκθεση να περιορίζεται σε συγκρίσεις μεταξύ χωρών, αλλά ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα αντίστοιχα στοιχεία μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανθρώπων, μεταξύ της παγκόσμιας άρχουσας τάξης, των ιδιοκτητών πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων και της παγκόσμιας φτωχολογιάς του προλεταριάτου και των απόκληρων είναι συντριπτικά ισχυρότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ