Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχλεί η ασυμβίβαστη στάση του ΚΚΕ

Παράλληλα με τον πόλεμο των διαπλεκομένων, ο οποίος επιχειρείται να επιβληθεί ως το κυρίαρχο πολιτικό και «αντιπολιτευτικό» ζήτημα και στο οποίο πρέπει να στοιχηθούν οι πάντες με το ένα ή το άλλο «στρατόπεδο», μπήκε σε εφαρμογή ένα ύπουλο και βρώμικο σχέδιο με στόχο να καλλιεργηθεί στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι η διαπλοκή έχει διαβρώσει τους πάντες και τα πάντα. Με άλλα λόγια, διοχετεύεται η άποψη πως όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί «τα πιάνουν» είτε από τον α` είτε από τον β` επιχειρηματία και όλοι μαζί είναι υπάλληλοι των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. «Λογικό» συμπέρασμα αυτής της αντίληψης είναι η επιβολή της ραγιάδικης και μοιρολατρικής λογικής ότι «δεν έχει νόημα καμία αντίσταση, αφού το παιχνίδι είναι στημένο». Αρα, η μοναδική «λύση», σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι η ατομικιστική αναδίπλωση και η αναζήτηση «διεξόδων» όχι στον οργανωμένο και ενωμένο αγώνα, αλλά στην αντιγραφή μεθόδων που εφαρμόζουν «οι πάνω» για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Στη διάδοση αυτής της αντίληψης πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε φυσικά η κυβέρνηση Σημίτη, αφού τη βολεύει εξαιρετικά να μεταθέτει τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της για την πολιτική γιγαντισμού των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα να δείχνει ότι «όλοι της μοιάζουν». Αυτός είναι ο λόγος που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ανυπόστατες «καταγγελίες» του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ το 1990. Ο Ευ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, δε δίστασε να καταγγείλει την οικουμενική κυβέρνηση ως την «πιο αδιαφανή κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, με δεύτερη πιο αδιαφανή κυβέρνηση αυτήν του Τ. Τζαννετάκη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης διαπίστωσε ότι για το φαινόμενο της διαπλοκής υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα που είναι διάσπαρτα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βασικός στόχος της παραπάνω βρώμικης επιχείρησης είναι το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που επιμένουν να αντιστέκονται και αγωνίζονται για την ανατροπή της πολιτικής που τρέφει τα μονοπώλια. Η άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και η επιμονή του να αναδεικνύει ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, είναι φανερό ότι ενοχλεί εκείνους που είναι «μέσα» στη διαπλοκή. Κυρίως τους ενοχλεί ότι η ασυμβίβαστη αντιμονοπωλιακή δράση και «αντιδιαπλεκόμενη» στάση του ΚΚΕ μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές μάζες γύρω από την πολιτική του. Προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις, φροντίζουν να εκτοξεύουν λάσπη και συκοφαντία. Ταυτόχρονα, για να αποτρέψουν τον απεγκλωβισμό των λαϊκών μαζών, προβάλλουν με ένταση ως το μοναδικό «φάρμακο» κατά της διαπλοκής τη θεσμοθέτηση κάποιων γενικόλογων διατάξεων στο Σύνταγμα και την ανάθεση του προβλήματος στις - εξαρτημένες - «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές».

Μόνο μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η αλήθεια και ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ, δεκαετίες τώρα, ποτέ δεν «πουλήθηκε», ούτε πρόδωσε τα λαϊκά συμφέροντα. Η ολόπλευρη ενίσχυσή του, η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για να απαλλαγούν από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους δηλωμένους υπαλλήλους τους.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπλανούν με τη «διαπλοκή»(2004-10-12 00:00:00.0)
Την Κυριακή οι αποφάσεις(2004-01-23 00:00:00.0)
Ο «κανιβαλισμός» της διαπλοκής(2000-09-15 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενος εμπαιγμός από το δικομματισμό(2000-09-02 00:00:00.0)
Τα διαπλεκόμενα και οι υπηρέτες τους(2000-06-02 00:00:00.0)
"Υποταγή στη διαπλοκή"(1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ