Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαία ασφάλιση με τρεις κατηγορίες ταμείων

Οι βασικές κατηγορίες ταμείων πρέπει να είναι των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών

- Πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ και την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα;

Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο περίφημος κοινωνικός διάλογος -που όποιος προσέρχεται σ' αυτόν νομιμοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική - για το ασφαλιστικό.

Υπάρχουν αποσπασματικές τοποθετήσεις για το πού πάει το θέμα, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα. Για εκείνο που μπορώ να μιλήσω είναι η γενική κατεύθυνση που θα υπάρχει.

Ρώτησε κάποιος για τη διαδοχική ασφάλιση. Απαντώ ότι πρέπει να ισχύσει. Ομως και να ισχύει, τι θα γίνει αν τα ταμεία δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν; Αυτή τη στιγμή τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα.

Τα λεφτά τα έχουν βάλει στο Χρηματιστήριο. Αντε παρακολούθησε τώρα τι γίνεται...

Εκείνο, λοιπόν, που προέχει είναι η τύχη των ασφαλιστικών ταμείων. Ενοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ενοποιούν όχι για να τα αναβαθμίσουν, αλλά για να τα υποβαθμίσουν. Το τι θα κάνουν θα εξαρτηθεί από την πίεση των εργαζομένων. Αν είναι έτσι η κατάσταση, όπως είναι σήμερα θα κάνουν ό,τι θέλουν.

Βγάζουν στις εφημερίδες μερικά σενάρια και μετά τα διαψεύδουν. Εμείς ως Κόμμα έχουμε την εξής πρόταση:

  • Πρέπει να διαμορφωθεί πραγματικά ενιαίο σύστημα ασφάλισης με τρεις βασικές κατηγορίες ταμείων: Των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
  • Το επόμενο ζήτημα είναι ποιος θα διοικεί τα ταμεία. Αυτά τώρα γίνονται εταιρίες, οι οποίες διαχειρίζονται τα λεφτά των εργαζομένων με στόχο το κέρδος. Και το κέρδος δεν πρόκειται να το ξαναπάνε στον τομέα της ασφάλισης, αλλά μπορεί να το επενδύσουν όπου θέλουν.

Πού ξέρετε τι γίνεται στα χρηματιστήρια, πώς αλλάζουν οι μετοχές; Πού ξέρετε αν τα κέρδη που βγάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν όλα θα πάνε εκεί ή αν θα πάνε σε άλλους κερδοφόρους τομείς;

Εν κατακλείδι, το θέμα είναι ποιος θα πληρώνει τα ταμεία ασφάλισης και υγείας. Ποιος έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης και της απόδοσης και της λειτουργίας τους. Και, τέλος, πού θα πάει το ΙΚΑ;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ