Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοναδική μας φιλοδοξία η επιτυχία του Συνεδρίου

Ησημερινή μέρα δεν είναι σαν τις άλλες, για το Κόμμα μας, την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, για την εφημερίδα μας το «Ριζοσπάστη». Είναι μέρα ξεχωριστή, μέρα γιορτής και μάχης μαζί, αφού κάθε μεγάλη μάχη για τους κομμουνιστές είναι γιορτή. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σε ειδικό ένθετο, δημοσιεύει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Κομμουνίστριες και Κομμουνιστές, ΚΝίτισσες και ΚΝίτες, οπαδοί και φίλοι μας, έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους της Ελλάδας, με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι και μ' ένα σκοπό. Να φτάσουν σ' όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου οι Θέσεις για το Συνέδριο. Σήμερα οι εργατογειτονιές στις πόλεις, τα χωριά, ζουν στον παλμό της εξόρμησης με το «Ριζοσπάστη» και τις θέσεις για το Συνέδριο, για να συνεχίσουμε από αύριο στους τόπους δουλιάς και τα γιαπιά, στα Πανεπιστήμια και τα σχολειά, παντού όπου δουλεύουν και ζουν, οι εργάτριες και οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες και αγρότισσες, οι μικρομεσαίοι της πόλης, οι γυναίκες από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, παντού όπου δουλεύει, ζει και σπουδάζει η μαχητική νεολαία.

Σήμερα ξεκινά μια πορεία - σταθμός για το ΚΚΕ, αφού ανοίγουν οι πύλες της προσυνεδριακής διαδικασίας, για να οδηγηθεί το Κόμμα μας στο κορυφαίο, για το ίδιο και για το εργατικό κίνημα πολιτικό γεγονός, το 16ο Συνέδριό του. Και τούτη η πρώτη μεγάλη μάχη, εξόρμηση χωρίς όρια στο λαό, είναι σημαντική, αφού είναι η αρχή για τη συνέχεια, για την ακόμη πιο μεγάλη λαϊκή πορεία προς τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου. Και δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, να μάθουν για το Συνέδριο, τις θέσεις της ΚΕ του Κόμματος γι' αυτό το κορυφαίο πολιτικό γεγονός, γιατί προσδοκάμε και επιδιώκουμε να γίνουν συμμέτοχοι στους σκοπούς και τους στόχους του. Απευθυνόμαστε σ' αυτούς συνειδητά και υπεύθυνα, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και χρόνο. Γι' αυτό το σκοπό ξεκινάμε με τη σημερινή εξόρμηση, την όσο γίνεται πιο πλατιά διάδοση των θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο.

Το Συνέδριο του ΚΚΕ, δεν είναι στενά εσωκομματική του υπόθεση. Είναι μια διαδικασία, από τις κορυφαίες, που συντελείται στη βάση της σχέσης του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό, σχέση οργανική και αμφίδρομη, αφού το Κόμμα μας, όταν απευθύνεται στους ανθρώπους, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί με τις θέσεις του, επιδιώκει και τη δική τους ενεργητική συμμετοχή στη συζήτηση γι' αυτές.

Αυτή η επιδίωξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν αφορά θέσεις για το Συνέδριό του. Που με τη σειρά του απαιτεί την πιο δραστήρια δουλιά όλων των κομμουνιστών για τη διάδοση των θέσεων, αλλά και την ικανότητα ολοκληρωμένης συζήτησης πάνω σ' αυτές. Μια διαρκής διαδικασία, που μπροστά στο 16ο Συνέδριο αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού κρίνεται και η γνώση και αφομοίωση των προγραμματικών θέσεων, της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα, η ικανότητα όχι μόνο εκλαϊκευσής τους, αλλά και η αποτελεσματικότητα μέσα από τη δράση για συσπείρωση δυνάμεων στην πολιτική του ΚΚΕ. Αντικειμενικά λοιπόν, η μελέτη και αφομοίωση των θέσεων της ΚΕ, για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, συνδέεται άμεσα και οργανικά με την αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος και των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη πείρα από τη δράση. Είναι προϋπόθεση τόσο για την υπεύθυνη συμμετοχή των κομμουνιστών στην προσυνεδριακή διαδικασία και το Συνέδριο, αλλά και για την εξασφάλιση της ικανότητας για την πιο αποτελεσματική δουλιά με το λαό, όχι μόνο με τις θέσεις αλλά μετά το Συνέδριο με τις αποφάσεις, τους στόχους που θα θέσει και την υλοποίησή τους.

Ξεκινάμε σήμερα με αισιοδοξία, για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Η ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική ενίσχυση του Κόμματος, η ανάπτυξη των δυνάμεών του, η ανάπτυξη των στελεχών του, η άνοδος της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», είναι καθήκοντα οργανικά συνδεδεμένα με την πορεία προς το Συνέδριο.

Ταυτόχρονα, για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα, για την επιτυχία των στόχων του 16ου Συνεδρίου, ταυτόχρονα και συνδυασμένα με τ' άλλα καθήκοντα επιδιώκουμε την εκπλήρωση των στόχων της οικονομικής δουλιάς για το 16ο Συνέδριο. Οπως τόνιζε η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ας μη μας διαφεύγουν τα τεράστια χρηματικά μέσα, που η οικονομική ολιγαρχία θέτει στη διάθεση των αστικών κομμάτων, για να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς στόχους της. Θα τους αντιπαλέψουμε και με την οικονομική στήριξη του ΚΚΕ. Για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος απευθυνόμαστε παντού. Συζητάμε με κάθε άνθρωπο που προσβλέπει με εμπιστοσύνη στο Κόμμα, στη δράση του, στην ασυμβίβαστη στάση του, στην προσφορά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, του λαού και της χώρας».

Μαζί μ' όλ' αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πορεία προς το Συνέδριο, σηματοδοτείται από την καθολική επίθεση της άρχουσας τάξης στα εργατικά και άλλα λαϊκά δικαιώματα. Μια πραγματικότητα που δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης αγώνων. Και είναι ένα από τα σημαντικά πεδία δικής μας δοκιμασίας να ανταποκριθούμε στην προσυνεδριακή διαδικασία σε συνδυασμό με την πραχτική δράση στα μέτωπα πάλης που ανοίγονται.

Εχουμε μπροστά μας πολλά και σύνθετα καθήκοντα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην υλοποίησή τους με πίστη, σιγουριά και αισιοδοξία για την ευόδωση των σκοπών και την κατάχτηση των στόχων του Κόμματος. Αυτή είναι η φιλοδοξία των κομμουνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ