Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα συζητούσαμε για πραγματική αναβάθμιση

Ενα υπερσύγχρονο πλυντήριο στον «Ευαγγελισμό»δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!
Ενα υπερσύγχρονο πλυντήριο στον «Ευαγγελισμό»δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!
- Τι θα γίνει με τις εργασιακές σχέσεις γιατρών όταν γίνει συγχώνευση νοσοκομείων;

- Δεν υπάρχει μέτρο που θα πάρουν, το οποίο δε θα έχει στην καρδιά του την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Υστερα τη συρρίκνωση την ονομάζουν συνένωση νοσοκομείων. Ακόμα και κει που θα τα εμφανίζουν ως διεύρυνση των νοσοκομείων στην περιφέρεια, αυτή η αλλαγή θα συνδυάζεται με αλλαγή εργασιακού καθεστώτος. Είτε καινούρια επιχείρηση κάνουν, είτε καινούριο νοσοκομείο, είτε παλιό συγχωνεύσουν θα πάρουν υπόψη το νέο εργασιακό καθεστώς. Αλλού μπορεί να συνενώσουν νοσοκομεία, αλλού μπορεί να δημιουργήσουν άλλα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι μπορεί να χρειάζονται κάποιες οργανωτικές αλλαγές, αλλά μη σας μπερδέψουν με την τακτοποίηση. Απ' την ενημέρωση που είχα απ' τον πρόεδρο του νοσοκομείου κ. Μήτση κατάλαβα ότι ο «Ευαγγελισμός» θα ανακουφιστεί αν μπει το ΝΙΜΤΣ στην εφημερία.

Για τέτοιου είδους αλλαγές ούτε νομοσχέδια, ούτε κοινωνικός διάλογος ούτε τίποτα. Αυτά έπρεπε να γίνονται με μια επανεξέταση της λειτουργίας των μονάδων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Λέει ο υπουργός ότι στην Αττική έχουμε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων και δε χρειάζονται τόσα. Θα έχουμε τόσα όσα χρειάζονται, λιγότερα και καλύτερα, λέει. Κατ' αρχήν δεν προβλήθηκε καμία συνολική μελέτη που να συνοψίζει συμπεράσματα δεκαετίας, δεκαπενταετίας, που να λέει έχουμε τόσα κρεβάτια, τόσα νοσοκομεία και κινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Βεβαίως στο Λεκανοπέδιο είναι πανελλαδικά νοσοκομεία.

Υστερα χρειάζεται μια μελέτη για τις αλλαγές στο χώρο της επιστήμης. Το νοσοκομείο, π.χ., του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά όλα τα χρόνια έχει μείνει με τις κλασικές, βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν ανάγκες για καινούριες ειδικότητες στα νοσοκομεία; `Η μπορεί να πει: Ξέρεις υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε δέκα χιλιόμετρα, θα τα συνενώσω. Δεν είναι τραγικά αυτά τα πράγματα. Αυτά μπορούν να τα δέχονται και οι εργαζόμενοι και ο λαός. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες και ωφέλιμες.

Δεν είδαμε μια μελέτη που να έχει βγει από την πείρα όλου του λαού, μέσα από την πείρα γενικότερα των επιστημόνων και να πουν κάνουμε κάποιες αλλαγές. Αυτά θα μπορούσε κανείς να τα συζητήσει αν είχε εξασφαλίσει το κύριο: Οτι μιλάμε για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τότε θα το συζητούσαμε και αν θέλετε, ως κόμμα, μπορεί να μην ανακατευόμασταν σε όλα. Ας τα λύνανε οι επιστήμονες, οι φορείς των εργαζομένων και οι ειδικοί.

Αυτά τα πράγματα αποτελούν και γραφειοκρατία να απασχολούν τη Βουλή. Αν, π.χ., το σύστημα υγείας υπέφερε μόνο από αυτή την πλευρά μπορούσε ήδη να είχε αντιμετωπιστεί. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται ήδη για όλους, γιατί θα εξαιρέσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία; Θα σεβαστούν τους γιατρούς, τις νοσοκόμες ή το άλλο προσωπικό;

Με τις συνενώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν έρχεται να λύσει προβλήματα καλύτερης οργάνωσης της δουλιάς. Η επιδίωξη είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα υγείας και την πασπαλίζουν με κάποια πράγματα που ακούγονται καλά.

Ολα αυτά που συζητούνται οδηγούν στο κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης και πώς θα δημιουργήσουν τμήματα προσοδοφόρα για το ιδιωτικό κεφάλαιο, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι οι φτωχοί συγγενείς έτσι και αλλιώς.

- Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει;

- Εχουν καταφέρει με κατευθυνόμενη προπαγάνδα - αλλά χρησιμοποιώντας και υπαρκτά γεγονότα - να φθείρουν τους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων στη συνείδηση ενός σημαντικού τμήματος του λαού.

Εχουν καταφέρει στον κόσμο να μεταθέσουν την ευθύνη στο γιατρό και στον εργαζόμενο. Βεβαίως έχουμε όλοι ευθύνη για το κάθε πράγμα, αλλά πρέπει να δούμε πού έχουμε ευθύνη. Αν είναι κάτι, σαν κόμμα, που φοβόμαστε είναι ότι οι θετικές αντιδράσεις των εργαζομένων που γίνονται στο χώρο της υγείας και των γιατρών θα προσπαθήσουν να τις φθείρουν στα μάτια του κόσμου, λέγοντας ότι αυτοί νοιάζονται για την «πάρτη τους». «Θίγουμε συμφέροντα». Ετσι δε λέει ο Παπαδόπουλος με τα «πιράνχας» κλπ.;

Επομένως, χρειάζεται και από την πλευρά των εργαζομένων στα νοσοκομεία να προβάλλουν στο λαό πειστικά τις αιτίες των προβλημάτων που υπάρχουν και από την άλλη μεριά να συναντηθούν με τους άλλους εργαζόμενους, να καταλάβουν ότι είναι δική τους υπόθεση το θέμα της υγείας. Και να μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί συμμαχία και μέσα στο εσωτερικό των νοσοκομείων, ανάμεσα στους γιατρούς, το νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό. Ολοι είστε αναπόσπαστο κομμάτι των νοσοκομείων, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε χωρίς τους νοσοκόμους, ούτε χωρίς τους γιατρούς, ούτε χωρίς τα μαγειρεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το αν τα ιδιωτικοποιούν. Και ο καθένας από εσάς έχετε δικαίωμα στην ασφάλιση, στη σύνταξη και στην υγεία. Ετσι δεν είναι; Δεν είσαστε μόνο εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, αλλά και αποδέκτες. Αυτό το πράγμα χρειάζεται γιατί γίνεται ένας πόλεμος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς με κυστική ίνωση(2012-10-26 00:00:00.0)
Ποιες είναι οι ανάγκες;(2011-04-29 00:00:00.0)
Διακοπή της λειτουργίας αποφάσισαν οι διευθυντές(2010-04-16 00:00:00.0)
Δεν είναι ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για να λειτουργούν ως επιχειρήσεις(2008-11-11 00:00:00.0)
Χάρης Ζαχαρόγιαννης(1997-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ