Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εσύ πρέπει να είσαι ο κυβερνήτης

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η είδηση καταγράφει μια εικόνα, την οποία η ανάλυση αναλαμβάνει να θολώσει, ώσπου έρχεται μια πληροφορία να δώσει στοιχεία για τους άδολους κι ένα σχόλιο να εξηγήσει τη σιωπή όσων έχουν λόγο να μιλάνε. Πίσω απ' όλα μια οικονομική βάση που σιτίζει πολλούς.

Παράδειγμα: Η αυλή ενός σχολείου ΣΔΙΤ δίπλα σε ένα ξενυχτάδικο όχι μόνο δίνει λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ, αλλά δίνει και την ευκαιρία σε όσους αναζητούν προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις να πλουτίσουν την επιχειρηματολογία τους. Καθώς και οι θαμώνες κάπου πρέπει να παρκάρουν και η εταιρεία που μας κάνει τη χάρη να χτίσει σχολείο πρέπει να βγάλει το κέρδος της και τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν σ' ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι η αγορά.

Ολα μαζί συνθέτουν ένα σπουδαίο δείγμα εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Οταν θα αρχίσεις να εισπράττεις τις επιπτώσεις θα είναι αργά, για να ψάξεις πώς ένας άδολος εναλλακτικός έγινε μεγάλος και τρανός παρότι το μαγαζί του είχε κηρύξει πτώχευση.

Πάμε σ' άλλα: Σαν επιχείρηση για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού η υπόθεση Siemens καλά τα πάει. Σαν υπόθεση οικονομικο - πολιτικού σκανδάλου, όμως, μάλλον δεν περπατάει. Εξ ου και οι κωλοτούμπες στα ρεπορτάζ. Εκτός κι αν το διαφαινόμενο «κλείσιμο» του ρεπορτάζ σημαίνει ότι ήδη οι δουλειές, που έπρεπε να κλειστούν, έκλεισαν ήδη, η συμφωνία κυρίων επιτεύχθηκε και άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Οσοι βλέπουν στην όλη υπόθεση διαμάχη πολυεθνικών γύρω από την κότα με το χρυσό αυγό που ονομάζεται «ευρυζωνικά δίκτυα» (είναι αυτά που αφορούν όλο το χώρο της διακινούμενης πληροφορίας, από το στρατό, τις επιχειρήσεις ως και τη διασκέδαση) είναι, προφανώς, κάτι ξεχασμένοι κομμουνιστές, που επιμένουν σε μια τέτοια εποχή να λένε στους προλετάριους ότι πρέπει να ενωθούν, για να αντιμετωπίσουν τον ένα και μοναδικό τους αντίπαλο.

Το ότι χωρίς σκάνδαλο κινδυνεύουν να μείνουν από καύσιμα οι επίδοξοι αναμορφωτές του πολιτικού συστήματος δε σημαίνει και κάποια ζημιά. Ενα σύστημα - σκάνδαλο το ίδιο - πάντα θα προσφέρει στους αναμορφωτές του επιμέρους σκάνδαλα να διερευνήσουν, προκειμένου να μη θίξουν τη μήτρα που τα γεννά.

Ανατροπή λεγόταν χτες, λέγεται σήμερα, θα λέγεται και αύριο αυτό που όλοι οι αναμορφωτές του πολιτικού συστήματος προσπαθούν να αποτρέψουν.

Σημαίνει: Είτε τη λένε Siemens, είτε Alcatel, είτε ITT την εταιρεία που διεκδικεί το δίκτυο, εχθρός σου είναι, που για να τον ανατρέψεις πρέπει εσύ να πάρεις την εξουσία. Αυτό έχουν αναλάβει να αναχαιτίσουν οι «εναλλακτικοί», προσφέροντάς σου κάθε μέρα, με όρους εικονικής πραγματικότητας, και μια νέα «Μη Κυβερνητική Οργάνωση», για να συμμετάσχεις φαντασιώνοντας ότι αυτό είναι κίνημα. Και άρα να μένεις πάντα ακυβέρνητος, ενώ εσύ πρέπει να 'σαι ο κυβερνήτης της ζωής σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ