Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
Επιστρατεύει τα ΝΑΤΟικά «εύσημα»

Τη συμμετοχή της χώρας του στις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και τη γειτνίασή της με το Κόσσοβο, επικαλείται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για να υποστηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απρίλη στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέστειλε χτες επιστολές στους 26 αρχηγούς κρατών - μελών του ΝΑΤΟ - μεταξύ αυτών και στον Καρ. Παπούλια - με τις οποίες τους παρουσιάζει τα «επιχειρήματα» της ηγεσίας της γειτονικής χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Μπ. Τσερβένκοφσκι ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΝΑΤΟικής συμμαχίας «πλήρη και άνευ επιφυλάξεων υποστήριξη» για να μπορέσει η χώρα του να καταστεί ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και εκφράζει την πεποίθηση ότι το ζήτημα της ονομασίας δε θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι η χώρα του, όλο το προηγούμενο διάστημα ενεργούσε σαν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμμετέχει ισότιμα με τις χώρες - μέλη της Συμμαχίας σε ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και προσφέρει διοικητική υποστήριξη στις δυνάμεις της KFOR στο Κόσσοβο», αναφέρεται στην ίδια επιστολή. Επίσης επικαλείται ως βασικό επιχείρημα τη γειτνίασή της προς το Κόσσοβο, το οποίο σύντομα οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ανακηρύξουν «ανεξάρτητο». «Ως κράτος, που γειτνιάζει με τη Σερβία, και το Κόσσοβο, η ΠΓΔΜ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα μεταξύ των κρατών που θα νιώσουν εναργέστερα τον αντίκτυπο, θετικό και αρνητικό, από τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσόβου», γράφει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του προς τα κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ.

Στις επιστολές αυτές ο Μ. Τσερβένκοφσκι «εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμμαχία δε θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι απειλές της Ελλάδας για ενδεχόμενο παρεμπόδισης της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για μία διμερή εκκρεμότητα και για την επιβολή ενός όρου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ