Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η λαϊκή απάντηση στη διαφθορά και στα αντιλαϊκά σενάρια

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις

«Εμείς αξιοποιούμε τις δυσκολίες, καλώντας το λαό να γίνει πρωταγωνιστής πραγματικά των εξελίξεων και να αξιοποιήσει τις τρύπες, τους τριγμούς που μπορεί να έχει το δικομματικό πολιτικό σύστημα, για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

«Εκτίμησή μας», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «είναι ότι η περίοδος που διανύουμε, κόντρα στο κλίμα της σήψης που υπάρχει, είναι μια περίοδος που δημιουργούνται, ίσως για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, σοβαρές δυνατότητες, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η νεολαία να πετύχουν πιο ορατά αποτελέσματα στη δράση τους. Να παρεμποδίσουν μέτρα τα οποία έρχονται και θα έρθουν. Να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις εδώ και εκεί. Να διαμορφωθεί ένα κλίμα που θα βοηθήσει σε μια αναγέννηση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, που εμείς τουλάχιστον και ελπίζουμε και προσβλέπουμε».

Υλοποιείται αυτό που λέγαμε προεκλογικά: Αδύναμη κυβέρνηση - αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση - συνέχισε - είναι κυριολεκτικά απόλυτα εκτεθειμένη. Οχι μόνο από το μεγάλο αυτό οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο που βαραίνει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από τη συνολική της πολιτική μετεκλογικά, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί, τα σοβαρά βήματα που κάνει για ένα ακόμα περισσότερο αντιλαϊκό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένη.


Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι πολλά «όχι» ξέρει να λέει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που οι θέσεις και οι προτάσεις του κινούνται στον ίδιο αστερισμό με της κυβέρνησης και αυτό που μπορεί να προβάλει είναι μόνο θέματα διαδικασίας.

Αν θέλετε, υλοποιείται αυτό που λέγαμε προεκλογικά: Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, προσφέρονται ούτως ώστε το λαϊκό κίνημα να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο π.χ. - βεβαίως δε βρήκε το φως της πλατιάς δημοσιότητας - ότι μέσα σε λίγες μέρες οι αγωνιστικές εργατικές δυνάμεις, τα ταξικά σωματεία, με τη βοήθεια, αν θέλετε, όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων και οπωσδήποτε και των κομμουνιστών στις γειτονιές, κατάφεραν να ματαιώσουν απολύσεις σε τρεις χώρους. Στο "Καρφούρ", στη "Ρενό", στο Δήμο της κεντροαριστεράς, στην Πετρούπολη.

Δεν είναι εύκολο πράγμα να απολύσεις κάποιον για συνδικαλιστικούς λόγους, για αγωνιστική δράση και να γίνει επαναπρόσληψη. Σκεφτείτε π.χ. αν τέτοια φαινόμενα μιας τέτοιας συντονισμένης και αποφασιστικής και άμεσης αντίδρασης εκδηλωθούν παντού, σε μια περίοδο που οι απολύσεις αυξάνονται και πάνω απ' όλα γίνεται προσπάθεια μιας πιο μεγάλης τρομοκράτησης των εργαζομένων.


Προς τα εκεί εμείς προσβλέπουμε. Εκεί είναι το κύριο βάρος της δράσης μας. Βεβαίως, δεν κρύβουμε ότι στο στόχαστρό μας είναι, παρά το ότι δεν είμαστε και πάρα πολύ αισιόδοξοι, να αποκαλυφθούν όσο γίνεται περισσότερα γύρω από το οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού. Συνδέεται με έναν τομέα πολύ μεγάλης σημασίας και δεν πρόκειται να φεισθούμε κανενός μέτρου, που και εμείς προτείνουμε ή μπορεί να προταθούν και να συμφωνήσουμε και εμείς, να υπάρχει όσο γίνεται, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εξακρίβωση. Αν και σας λέω δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί συνήθως πολλά βγαίνουν στην επιφάνεια και λίγα μένουν. Παρ' όλα αυτά, είναι θέμα τάξης να εκδηλωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες».

Καλλιεργείται αποπροσανατολισμός και αυταπάτες

«Και με την ευκαιρία», τόνισε στη συνέχεια η ομιλήτρια, «θέλω να πω ότι ήταν αντιδημοκρατική η στάση χτες του Προέδρου της Βουλής να παρεμποδίσει την Επιτροπή της Βουλής να κάνει ψηφοφορία, να αναπτύξει τις διαδικασίες της. Επρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, όταν μάλιστα πρόκειται για σκάνδαλα. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την Επιτροπή της Βουλής, δεν ξέρω πώς έχει συμβεί, η συμπολίτευση όπως λέμε, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά έναν λιγότεροι.

Εκεί δηλαδή, που υπήρχε μια, θα έλεγα, συγκυριακή πλειοψηφία, γιατί στα πολιτικά ζητήματα δε συμφωνούμε, να προχωρήσει η όλη διαδικασία, να κληθούν οι πάντες και χωρίς καμιά εξαίρεση, εκεί σταμάτησε η διαδικασία. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι τυπικοί λόγοι, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ήταν μια αντιδημοκρατική διαδικασία.

Εμείς θέλουμε να λογοδοτήσουν και να πληγούν πολιτικά αυτοί που έχουν πολιτικές ευθύνες και βεβαίως να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης αυτοί που έχουν ποινικές. Οσοι χρηματίστηκαν, όσοι άσκησαν εκβιασμό. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Ομως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στη λογική αυτή που περνάει, και εδώ έχουν μεγάλη ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που συμπεριφέρονται ακριβώς σαν να βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό. Ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία.

Ξαναλέω. Και εδώ χρειάζεται αντιπολίτευση, αλλά εδώ παράγεται και πάρα πολύς αποπροσανατολισμός. Μα είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν μέτρα, θεσμοί και κανόνες εξυγίανσης ενός τέτοιου πολιτικού συστήματος, του αστικού πολιτικού συστήματος, ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και ενός ανήθικου συνολικά πολιτικού συστήματος; Εχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι καλλιεργούνται πάρα πολλές αυταπάτες».

Η πολιτική τους είναι εκκολαπτήριο σκανδάλων

«Αν θα κάνουμε μια Εξεταστική Επιτροπή», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, «και εμείς να συμφωνήσουμε, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά το να δημιουργούνται στο λαό ψευδαισθήσεις ότι αυτό το σύστημα μπορεί να γίνει ηθικό, εμείς απαντάμε στο εξής πράγμα:

-- Η ταξική εκμετάλλευση είναι και ανήθικη πολιτική.

-- Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι και ανήθικη πολιτική.

-- Τα μέτρα που φορτώνουν νέα βάρη στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους εργαζόμενους, ανεβάζουν τα όρια συνταξιοδότησης κ.λπ. είναι και ανήθικη πολιτική.

-- Το να πίνουμε μολυσμένο νερό στα Οινόφυτα, στην Ανατολική Αττική και αλλού, είναι και ανήθικη πολιτική.

-- Το να μετατρέπεται το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό σε μια πόλη, είναι και ανήθικη πολιτική.

-- Το να ιδιωτικοποιούνται τα λιμάνια είναι και ανήθικη πολιτική.

Εκεί είναι και η ουσιαστική μας διαφορά βεβαίως και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο κάτω - κάτω τέτοια και χειρότερα γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Πρωθυπουργοί μπαίνουν στη φυλακή βγαίνουν, για παράδειγμα στην Ουκρανία, και ξαναδιεκδικούν πρωθυπουργία. Ανακρίσεις και εξετάσεις έγιναν μέχρι και για τον Μιτεράν. Γάλλος υπουργός αυτοκτόνησε. Δεν είναι και καινούριο φαινόμενο.

Η Ιταλία γνώρισε και ανέδειξε σκάνδαλα που δεν έβαζε κανείς στο νου του. Ο Κράξι παραδείγματος χάρη, ο ιστορικός ηγέτης των Ιταλών σοσιαλιστών, πέθανε μακριά από την πατρίδα του, στην ουσία εξόριστος, για τα σκάνδαλα και δεν τολμούσε να γυρίσει - νομίζω στην Τυνησία πέθανε.

Επομένως, χωρίς να κάνουμε σκόντο και χωρίς να αδιαφορούμε για τα συγκεκριμένα σκάνδαλα, καλούμε το λαό να συνειδητοποιήσει ότι: Η καλύτερη τιμωρία είναι να επιταχυνθεί η εγκατάλειψη, ιδεολογική, πολιτική, των δύο κατ' αρχήν κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους είναι εκκολαπτήριο σκανδάλων που δυστυχώς γι' αυτούς δεν είναι και σκάνδαλα. Είναι μεταρρυθμίσεις, είναι εκσυγχρονισμοί, είναι ανανέωση».

Ενίσχυση της δράσης του ΚΚΕ σ' όλα τα μέτωπα

«Δεύτερον, είπε η ομιλήτρια, είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να ανοίξουμε δρόμο προσέγγισης με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις που για διάφορους λόγους, είτε αυτές δεν ήταν έτοιμες είτε εμείς δεν καταφέραμε να τις προσεγγίσουμε, να συζητήσουμε την εναλλακτική πρόταση πάλης συμμαχίας και εξουσίας που αποτελεί απάντηση και στο σήμερα και δίνει προοπτική στο αύριο.

Με αυτήν την έννοια, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στρέφει την προσοχή του στην ενίσχυση της δράσης του σε όλα τα κινήματα. Πρέπει τα συλλαλητήρια π.χ. στις 22 Γενάρη να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Πρέπει να είναι μήνυμα προς την εργοδοσία που είναι ξεσαλωμένη, κυριολεκτικά.

Η απεργία στις 13 του Φλεβάρη, άλλες ενδεχομένως κινητοποιήσεις απεργιακές που θα γίνουν. Να έχουμε πολλά "Καρφούρ", να το πω έτσι, πολλές "Ρενό" και πολλούς χώρους σαν το Δήμο Πετρούπολης. Και κυρίως δεν είναι μόνο ένας αγώνας, μια απεργία, είναι η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, η οργάνωση στον τόπο δουλιάς και στον τόπο κατοικίας».

Μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα κάνουν ενεργητική παρέμβαση να αξιοποιήσουν αυτό το σκάνδαλο

«Εμείς», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «επιμένουμε στο εξής ζήτημα. Μπορεί αυτό το σκάνδαλο και άλλα συναφή που ζούμε τώρα να έχει τη σχετική αυτοτέλεια. Να εκδηλώθηκε μόνο του, να αποκαλύφθηκε μόνο του. Ας πούμε μέσα από μια αυτοκτονία. Παρ' όλα αυτά, εμείς βλέπουμε ότι μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα που έχουν και μέσα ενημέρωσης, αλλά και άλλα που δεν έχουν, κάνουν ενεργητική παρέμβαση να αξιοποιήσουν αυτό το σκάνδαλο. Ή, αν θέλετε, να μετατοπίσουν την προσοχή της κοινής γνώμης, προκειμένου να δρομολογήσουν, να προετοιμάσουν, εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σαφήνεια, αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Είτε με αλλαγή ηγετών, είτε με διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας.

Εγώ να προσθέσω ακόμα, παίρνοντας υπόψη αυτά που οι ίδιοι οι επικεφαλής των κομμάτων λένε, ότι θα προκαλέσουν διάσπαση. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την παρέμβαση αυτών των παραγόντων; Φοβήθηκαν π.χ. την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμού ή άλλων κομμάτων μήπως ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική από φιλολαϊκή κατεύθυνση; Οχι.

Αυτό που βλέπουν είναι το εξής: Λαϊκή δυσαρέσκεια ευρύτατη. Απώλεια του όποιου κύρους είχαν αυτά τα κόμματα και η πολιτική τους. Απώλεια του όποιου κύρους είχε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Βλέπουν, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του λαού σε μια κίνηση προβληματισμού, που μπορεί να μην έχει μετατραπεί ακόμα σε διάθεση δράσης, και είναι εδώ πανέτοιμοι, όχι για να εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα βεβαίως, αλλά να δημιουργήσουν τους όρους για να προχωρήσουν ταχύτατα οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, εμείς τις λέμε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Από την πλευρά τους, δεν έχουν άλλη επιλογή. Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, που πρέπει να γίνει ακόμα πιο φτηνή και εκμεταλλεύσιμη η εργατική δύναμη, πρέπει να χειραγωγηθεί ο λαός.

Και δεν είναι μόνο, αν θέλετε, και οι επιχειρηματίες που έχουν ενδεχομένως κύρια συμφέροντα συγκεντρωμένα μέσα στην Ελλάδα. Υπάρχει και ο ξένος παράγοντας. Δεν μπορούμε να βγάλουμε το μυαλό μας από αυτό που λέμε καιρό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι ο δρόμος του πετρελαίου ο οποίος είναι ματωμένος και χωρίς εισαγωγικά και με εισαγωγικά. Δε θα διστάσουν σήμερα οι πολυεθνικές, αλλά αν θέλετε και οι συνασπισμένοι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, δε θα διστάσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες να διασώσουν την πολιτική τους στην Ελλάδα πετώντας στο καλάθι των αχρήστων και τους καλύτερους υπηρέτες τους.

Εμείς να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε αυτό που κάνουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και κόμματα που λένε ότι είναι αριστερά, να συμβάλουμε, δηλαδή, στην αποκατάσταση του κύρους και της δύναμης του πολιτικού συστήματος. Να προετοιμαστεί η Κεντροαριστερά ή άλλα σχήματα, τύπου Γερμανίας ή άλλα, που μπορεί να μην έρθουν τώρα, μπορεί να έρθουν μετά από 2 - 3 χρόνια. Και μπορεί σήμερα το λαϊκό κίνημα να μην μπορεί να ματαιώσει αυτά τα σενάρια που είναι αντιλαϊκά, αλλά έχει σημασία να τα προϋπαντήσει σε αντίσταση και σε αντεπίθεση.

Εμείς αξιοποιούμε τις δυσκολίες, καλώντας το λαό να γίνει πρωταγωνιστής πραγματικά των εξελίξεων και να αξιοποιήσει τις τρύπες, τους τριγμούς που μπορεί να έχει το δικομματικό πολιτικό σύστημα για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ