Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Διέξοδο αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση
  • Απόπειρα για να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση θα καταβάλει σήμερα ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή
  • Συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή από το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού

Διέξοδο διαφυγής από την υπόθεση Ζαχόπουλου αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν ένα μήνα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Μία ακόμα απόπειρα να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από την υπόθεση Ζαχόπουλου θα καταβάλει σήμερα ο Κ. Καραμανλής, κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», δίχως όμως πολλές πιθανότητες να το καταφέρει. Ο πρωθυπουργός, που τοποθετείται πρώτη φορά στη Βουλή για την υπόθεση, θα επαναλάβει ουσιαστικά τις μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης, ότι δηλαδή πρόκειται για μια «ιδιωτική υπόθεση» δίχως πολιτικές προεκτάσεις, τη διαλεύκανση της οποίας έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Θα υπερασπιστεί βέβαια την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού, των αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών χώρων κοκ. Δε θα παραλείψει βέβαια να επιδείξει τη βούλησή του για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.

Η νέα απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει στην αντεπίθεση, φαίνεται να έχει οργανωθεί καλύτερα από τις προηγούμενες, ενώ φαίνεται να έχουν «οριστικοποιηθεί» οι συμμαχίες με επιχειρηματικά συμφέροντα στα ΜΜΕ για να υποστηριχτούν οι επόμενες κινήσεις.

Την καλύτερη «θωράκιση» της θέσης της κυβέρνησης υπηρετεί η δεύτερη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε νωρίς χτες το πρωί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτός ήταν που ζήτησε από τον ανακριτή να επανέλθει για να καταθέσει... νέα «στοιχεία»! «Επιστρέφοντας ο κ. Γ. Αγγέλου προχθές στο γραφείο του, από την κατάθεση που έκανε στον ανακριτή επικοινώνησε ο ίδιος με τον ανακριτή και του ζήτησε να επανέλθει, προκειμένου να του γνωστοποιήσει ένα ακόμη γεγονός»(!), ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ευ. Αντώναρος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα επίσκεψη στον ανακριτή. Απέφυγε όμως να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που ανέκυψαν επικαλούμενος τη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο «σιωπητήριο» τόσο για το όνομα του κομιστή του DVD όσο και για το όνομα του βουλευτή που διαμεσολάβησε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο για να βάλει «κάτω από το τραπέζι» την κατάθεση 5 εκατ. ευρώ του Θ. Αναστασιάδη σε γαλλική τράπεζα.

Φανερή πάντως η «στροφή» της κυβέρνησης από την προηγούμενη βδομάδα, όταν αρνούνταν να κατονομάσει το όνομα του δημοσιογράφου κομιστή του DVD επικαλούμενη το δημοσιογραφικό απόρρητο. Τώρα όχι μόνο τον κατονόμασε στον ανακριτή, αλλά συγκεντρώνει και στοιχεία για να μην υπάρξουν «αμφισβητήσεις»...

Διάχυτη είναι ωστόσο η αίσθηση ότι στην υπόθεση έχουν υπάρξει συναλλαγές και εκβιασμοί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα», το οποίο, όπως είπε, «είναι πολύ ευρύτερο, δεν είναι θέμα κυβερνητικό, είναι θέμα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και λειτουργίας της δημοκρατίας». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή η κρίση θα βγάλει ένα ξεκαθάρισμα».

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη βάση της ΝΔ μεταφέρουν με δηλώσεις τους οι γαλάζιοι βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε χτες ότι «Αυτή η υπόθεση μας πόνεσε. Μας χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο και υπάρχει μεγάλη στεναχώρια μια θυμός στην οργανωμένη βάση της ΝΔ». Η διέξοδος, όπως δήλωσε στον «Αλφα 9,89», μπορεί να υπάρξει αφενός μέσω της Δικαιοσύνης και από την άλλη σε πολιτικό επίπεδο «να γίνουν εκείνες οι θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο».

«Εάν θέλουμε να προχωρήσει η πολιτική ζωή, σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες», εκτίμησε από την πλευρά του ο Γ. Ορφανός μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη

Εμμεση παρέμβαση στην υπόθεση Ζαχόπουλου έκανε χτες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει ευθεία αναφορά σε αυτή. «Η χώρα μας σήμερα περνά μια βαθιά κρίση, μια κρίση μακροχρόνια και πολύπλευρη», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση επιχειρηματιών, από τους οποίους ζήτησε να γίνουν μέρος της εξόδου από την κρίση! «Για την αντιμετώπιση (σ.σ. της κρίσης) το χρέος πέφτει, κατά κύριο λόγο, σε εμάς τους πολιτικούς, πέφτει όμως και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών και προπαντός σε όσους κατέχουν ηγετικές θέσεις στην ελληνική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του επιχειρηματικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε την ομιλία του στα βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που πρέπει να έχει ο σύγχρονος ηγέτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η σημαντικότερη ιδιότητα του ηγέτη είναι να λέει την αλήθεια στο λαό». Επίσης μίλησε για «ρεαλισμό της δράσης, όχι ρεαλισμό της αδράνειας και της αναβολής», αφήνοντας αιχμές για τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ