Στις εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι δολοφονημένοι, το Γενάρη του 1919, Γερμανοί κομμουνιστές ηγέτες Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα
Από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση |
Πλούσιο σε δραστηριότητες ήταν αυτό το διήμερο, με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα σε ακροατήριο 2.000 και πλέον ατόμων, στο πλαίσιο του 13ου Συμποσίου που είναι αφιερωμένο στην Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο οργανώνει χρόνια τώρα η εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ» στο Βερολίνο.
Η φετινή συνάντηση σημείωσε ρεκόρ συμμετεχόντων αφού υποστηρίχτηκε από πληθώρα κομμουνιστικών εντύπων, οργανώσεων νεολαίας, ταξικών συνδικάτων και οργανώσεων αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης από τη Γερμανία. Με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν ακόμα στο συμπόσιο η πολύ γνωστή στην Ινδία αλλά και στη Δυτική Ευρώπη προοδευτική Ινδή συγγραφέας Μαντακράτα Σεν, ο Τουμπάλ Παέζ, πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων της Κούβας, και πολλοί άλλοι.
Οι μετέχοντες παρακολούθησαν με προσοχή την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η πείρα δράσης του ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90», αντιδρώντας συχνά με χειροκροτήματα ειδικά στα σημεία εκείνα της ομιλίας όπου αναπτύχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και τονίστηκε ότι «η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ο χαρακτήρας της επανάστασης είναι σοσιαλιστικός, δεν υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικό στάδιο ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό». Μεγάλη υποστήριξη συνάντησαν οι εκτιμήσεις για το ρόλο των κεντροαριστερών κυβερνήσεων σήμερα, που αποσκοπούν στην υπονόμευση των ριζοσπαστικών διαθέσεων και των αγώνων των εργαζομένων, για τις αιτίες των ανατροπών του σοσιαλισμού και της αντεπανάστασης, όπως και η επισήμανση ότι λύσεις προς όφελος των εργαζομένων σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν παρά μόνο σε μια πορεία ανατροπής του καπιταλισμού, σε μια πορεία που να ανοίγει το δρόμο προς την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε: «Η αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία που προτείνουμε έχει ως στόχο τη νίκη της στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, που θα οργανώσει και θα διαμορφώσει τη λαϊκή οικονομία. Η λαϊκή εξουσία, ως διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη μορφή της και πολύ περισσότερο ως περιεχόμενο, δεν έχει καμία σχέση με τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα συνεργασίας. Αναφερόμαστε σε ταξική και όχι μόνο κομματική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο μνημείο των σοσιαλιστών |
Η Αλέκα Παπαρήγα είχε επίσης μια εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χάιντς Στερ, και χαιρέτισε την εκδήλωση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Στην εκδήλωση ο Γραμματέας της ΚΟ Βερολίνου του Γερμανικού ΚΚ κατήγγειλε την ανέγερση αναμνηστικής πλάκας για τα «θύματα του σταλινισμού», στο κοιμητήριο των σοσιαλιστών-κομμουνιστών αγωνιστών, ως προβοκάτσια ολκής, κατηγόρησε το Αριστερό Κόμμα για τη συμβολή του στην εξέλιξη αυτή και υπογράμμισε ότι γίνεται απόπειρα αμαύρωσης της θυσίας του σοβιετικού λαού στην αντιφασιστική πάλη και εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.
Η εκδήλωση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ολοκληρώθηκε με παράσταση πολιτικής σάτιρας από έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γερμανούς καλλιτέχνες, στα πρότυπα του πολιτικού καμπαρέ που έχει μεγάλη παράδοση στη Γερμανία.
Ιδιαίτερη στιγμή της επίσκεψης στο Βερολίνο αποτέλεσε η συμμετοχή, την Κυριακή, της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της μεγάλης ομάδας μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ήρθαν με τις σημαίες τους από κάθε σημείο της Γερμανίας, στην πορεία προς τιμήν των Λούξεμπουργκ, Λίμπκνεχτ και Λένιν στο κέντρο του Βερολίνου. Ιδιαίτερα μαχητικό το μπλοκ του ΚΚΕ, με το κεντρικό πανό του να γράφει «Ο σοσιαλισμός είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ», πορεύτηκε μαζί με το μπλοκ του Γερμανικού ΚΚ, πλαισιώθηκε από τους διαδηλωτές του ΚΚ Τουρκίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, του ΕΜΕΠ Τουρκίας, του ΚΚ Κολομβίας και ομάδα μελών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν για 3 ώρες στην κεντρική λεωφόρο Καρλ Μαρξ έως το μνημείο των Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ, το οποίο επισκέφτηκαν, σύμφωνα με τους οργανωτές, πάνω από 100.000 άτομα, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατέθεσε στεφάνι. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ που αναζήτησαν το δρόμο και πάλεψαν για τη ριζική αλλαγή, βρήκαν το θάνατο. Ο αγώνας τους έχει απόλυτο νόημα σήμερα, που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε φάση βαρβαρότητας, φάση ανεπίστρεπτη.
Επομένως, χρειάζεται να βρούμε το νόημα της πείρας του παρελθόντος, με τη νέα πείρα που υπάρχει σήμερα, για να χαράξουμε το σύγχρονο δρόμο αλλαγής στο επίπεδο της εξουσίας».
Και φέτος, όπως και άλλες χρονιές, ήταν έντονη και προκλητική η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που πέρα από τους σωματικούς ελέγχους έχουν φτάσει στο απίστευτο σημείο να βιντεοσκοπούν εν ψυχρώ με φορητές κάμερες τους διαδηλωτές. Η ηγεσία του Αριστερού Κόμματος δε συμμετείχε στη διαδήλωση και προτίμησε να καταθέσει στεφάνι τόσο για την Λούξεμπουργκ όσο και για τα «θύματα του σταλινισμού»... στη μαρμάρινη πλάκα που έχει προβοκατόρικα στηθεί.
Ακολούθησε η συνάντηση, στο κτίριο της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Γιώργο Παπαδόπουλο, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου, Αχιλλέα Λύκο, και άλλα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στη συγκέντρωση των Ελλήνων μεταναστών που οργάνωσαν οι ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ. Τη συγκέντρωση, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή μεταναστών, άνοιξε η Γραμματέας Γερμανίας της ΚΝΕ, Αννα Γρηγοριάδου. Ακολούθησε με σύντομη ομιλία ο Γραμματέας της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, Πέτρος Μέντης. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη χαρά της για την ευκαιρία που είχε να συζητήσει με τους μετανάστες και ανέπτυξε διεξοδικά τις απόψεις του Κόμματος για την πολιτική του στα μέτωπα πάλης, την πολιτική πρόταση για την οικοδόμηση του κοινωνικού μετώπου και τα στοιχεία για τη νέα λαϊκή εξουσία και οικονομία που προβάλλει το Κόμμα.
Η συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκε και ο β΄ Γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας, Στυλιανός Χουρμουζιάδης, εκπροσωπώντας τον πρεσβευτή της Ελλάδας, εξελίχτηκε σε ένα ζεστό λαϊκό γλέντι.