Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ζυμώνουν» τις ... ιδέες των συγκλίσεων με τον ΣΥΝ

Με το ένα μάτι στις εσωκομματικές τριβές τους και το άλλο στην επισημοποίηση του προξενιού τους με τον ΣΥΝ κινούνται στο ΠΑΣΟΚ. Συνεπικουρούμενοι, φυσικά, από μεγαλοστελέχη της Κουμουνδούρου, που μιλούν ανοιχτά για προεκλογικές συνεργασίες και πολυκομματικές κυβερνήσεις.

Χτες, στην παρουσίαση βιβλίου του Κ. Λαλιώτη για το ΠΑΣΟΚ, ο συγγραφέας επανέλαβε εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος με το διπολισμό και τις κυβερνήσεις συνεργασίας να κυριαρχούν. Σημείωσε ότι χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις, το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η «αριστερά» και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της «καθαρής αριστεράς» και της ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Ο Δ. Ρέππας - μίλησε για το βιβλίο - απευθύνθηκε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Γ. Παπανδρέου και τόνισε ότι στο επερχόμενο συνέδριό τους δεν πρέπει να κυριαρχήσει η «εσωστρέφεια», είτε επειδή κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, ή γιατί το αντιμετωπίζουν ως δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.

«Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα», κινδυνολόγησε ο Α. Λοβέρδος - επίσης ομιλητής - υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες που στράφηκαν «αριστερά» δε ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται. Επέκρινε δε την «αλαζονεία της αριστεράς» και την προσπάθεια «επιβολής ημερήσιας διάταξης» (είναι φανερό ότι έχουν εκνευριστεί με τα ...νάζια της Κουμουνδούρου).

Ο ίδιος, μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ», είχε χαρακτηρίσει την άνοδο της «αριστεράς» στις δημοσκοπήσεις ως «κρίση της κοινωνίας», διότι τάχα αποτελεί «επιλογή διαμαρτυρίας» κι όχι «κυβερνητική επιλογή». Επιασε, μάλιστα, το κεφάλι του σα σημάδι απόγνωσης, υποστηρίζοντας ότι «η αριστερά δεν έχει συνεισφέρει στα μεγάλα προβλήματα του τόπου ούτε την παραμικρή άποψη. Εχει απλή καταγραφή προβλημάτων».

Ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος - μίλησε κι αυτός για το πόνημα Λαλιώτη - ζήτησε αλλαγές, ανακατατάξεις, ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, αναδιάρθρωση του πολιτικού κομματικού πλαισίου, αναδιάταξη των συσχετισμών. «Βεβαίως, προσυπογράφω όλους τους προβληματισμούς του Κ. Λαλιώτη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποδόμηση των υπαρχόντων μεγάλων κομμάτων», καθησύχασε τους ΠΑΣΟΚους, για να παραπονεθεί αργότερα ότι «είναι μεγάλη η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών και πλειοψηφικών συναινέσεων».

Και ξανασυμφώνησε με το ΠΑΣΟΚ: «Βεβαίως, μια σαφής προοπτική - σύμφωνα με την πρόταση του Κ. Λαλιώτη - για κυβερνήσεις κεντροαριστερής συνεργασίας είναι κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας (...) Ο σημερινός εκλογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα για μια προεκλογική συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός ευρύτατου εκλογικού σχήματος που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς και των νέων ριζοσπαστικών κινημάτων, χωρίς να θυμίζει αποκλειστικά καμιά από αυτές». Είπε, επίσης, ότι η «νέα προγραμματική πρόταση εναλλακτικής πολυκομματικής διακυβέρνησης και προοδευτικής πλουραλιστικής πλειοψηφίας, είναι το δύσκολο που δοκιμάζει όλους και δοκιμάζεται διαρκώς».

Στην παρουσίαση, φρόντισαν να είναι και οι Μ. Κοψίδης, Σ. Πιτσιόρλας, πρώην και νυν, αντίστοιχα, του ΣΥΝ.

Για το προξενιό μίλησε κι ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Είπε ότι «οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε, με το εκλογικό σύστημα, και το πρώτο κόμμα να ευνοείται, και το δέλεαρ της πολιτικής συμμαχιών να προσφέρεται στα μικρά κόμματα».

Φάνηκε να απαξιώνει τον προαλειφόμενο από τον Α. Αλαβάνο για την προεδρία του ΣΥΝ, Α. Τσίπρα, καταφερόμενος ενάντια σε «οποιονδήποτε "μάγο" της πολιτικής που εφευρίσκεται από τα ΜΜΕ». Παρακάτω, μίλησε καθαρότερα: «Τον άκουσα στη συνέντευξή του στο διαδίκτυο και πρέπει να σας πω ότι είχα την αίσθηση πως έχασα τον καιρό μου. Ισως τα τηλεοπτικά σαλόνια που είναι πιο λαμπερά να ταιριάζουν στον επίδοξο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

»Πάντως, πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα το σύνολο των μελών του ΠΑΣΟΚ θέλουν την κοινή πορεία των δύο κομμάτων. Κι αυτή η κοινή πορεία έχει αρχίσει. Συνεργαζόμαστε σε δήμους, σωματεία, συνεταιρισμούς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αποτελέσματα της συνεργασίας είναι πάρα πολύ ωφέλιμα».

Δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί στον Β. Βενιζέλο, λέγοντας πως όταν τον διαδέχτηκε στο υπουργείο Πολιτισμού συνάντησε «κακή διαχείριση». Και ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της πλευράς Βενιζέλου ότι στο επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται άνθρωποί της, απάντησε: «Η όλη ιστορία γίνεται για 200 ανθρώπους (...) Ας πούμε ότι στους 200 κάποιος επέλεξε και έβαλε μόνο τους υποστηρικτές του Παπανδρέου. Συγνώμη, δεν έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βάλει 200 δικούς του στο συνέδριο γιατί έτσι θέλει; (...) Μα, σοβαρά, έχετε την αξίωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει ότι εγώ θα κάτσω να συζητήσω με τον αντίπαλό μου και από τους 200 θα πάρω εγώ 120 κι αυτός 80; Πρόκειται περί αλητείας του αισχίστου είδους. Εγώ θα αρνιόμουν να με μεταχειριστούν σαν να ήμουν κοπάδι. Αυτό που με φοβίζει είναι το επίπεδο της κριτικής που γίνεται, η οποία είναι ηλίθια, είναι υποβολιμαία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ