Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κραυγή από τους νέους ανθρώπους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολο και πληθαίνουν τα περιστατικά νέων ανθρώπων που σπρώχνονται στην εκτόνωση και τη «διασκέδαση» μέσω βίαιων και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Ναρκωτικά, «παιχνίδια πνιγμού», αυτοκτονίες στο διαδίκτυο... Ο απολογισμός μιας μόλις βδομάδας. Ολα περιστατικά ακραίας αποξένωσης, απεγνωσμένης προσπάθειας για επικοινωνία, για διαφυγή από μια πραγματικότητα φρικτή σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες.

Και ποιες είναι οι «επιλογές» που προσφέρονται απλόχερα σήμερα στους νέους; Η ακραία και ωμή βία είναι το...«παιχνίδι» τους, τα ναρκωτικά η διασκέδαση και η εκτόνωσή τους. Το «οπαδιλίκι» η κοινωνικοποίησή τους και τα chat rooms (η συνομιλία στο διαδίκτυο) η επικοινωνία τους με τους άλλους. Η απάντηση που προσφέρει η σημερινή κοινωνία στην έμφυτη περιέργεια των νέων, στις αναζητήσεις τους και στην ανάγκη για συλλογική ζωή και δράση, είναι ο ατομικισμός, η ατομική λύση και ανέλιξη, η εξοικείωση με τη βία και τις ακραίες συμπεριφορές. Δείγματα μιας κοινωνίας που έχει παρασαπίσει, που συγκρούεται με τη φύση και τις ανάγκες του ανθρώπου.

Βίλες με άδεια ... «αναψυκτηρίων»!

Δεν ήταν τελικά μόνο η βίλα Μαγγίνα που χτίστηκε με άδεια ...«αναψυκτηρίου» στη Ζώνη Προστασίας του Υμηττού. Οι διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» που υπάρχουν στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του ορεινού όγκου, έχουν μεταβάλει το «κόλπο» αυτό κυριολεκτικά σε «βιομηχανία».

Σύμφωνα με έρευνα της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου Αττικής, που γίνεται βέβαια εκ των υστέρων, από το 1984 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί στην ίδια ζώνη 50 οικοδομικές άδειες που αφορούν κατασκευή αναψυκτηρίων, κτιρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά. Οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα σε 14 από αυτές τις περιπτώσεις απέδειξαν πολλές αυθαιρεσίες, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Το θέμα, βέβαια, είναι γενικότερο. Οπως αποδείχτηκε και από τις ιδιαίτερα καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, πρώτα έρχονται οι νόμοι με τα «παράθυρά» τους, ακολουθούν οι εμπρηστές και καταπατητές και, φυσικά, ο φαύλος αυτός κύκλος κλείνει με την τσιμεντοποίηση των δασών. Κι όλα αυτά με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες - με κορόνες, κατά τα άλλα, περί «πράσινης οικονομίας» - έχουν αναγάγει σε κορωνίδα της πολιτικής τους την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης...

Οψιμες αντιδράσεις και υποκρισία

Τον ανένδοτο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υψώνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αυτό επιβεβαίωσαν και χτες τα κλιμάκια βουλευτών και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν διαδοχικά το Λιμάνι και συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης είπε πολύ παραστατικά πως η πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης «ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό της χώρας μας».

Οψιμα θυμήθηκαν να αντιδράσουν. Οι διαφωνίες τους και οι αγωνιστικές κορόνες που βγάζουν σήμερα, έχει αποκαλυφθεί στους εργαζόμενους ότι είναι κατόπιν εορτής γι' αυτό και υποκριτικές και χωρίς αντίκρισμα.

Η παράδοση των λιμανιών στους μονοπωλιακούς ομίλους, προωθείται στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου και ιδιαίτερα στη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας. Δε γνώριζαν τι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ; Κάθε άλλο. Ακόμη και σήμερα υπερασπίζονται τις επιλογές τους αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με τη μετατροπή τους σε ΑΕ και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο; Τι φωνάζουν λοιπόν;

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ, μαζί με τη ΔΑΚΕ, δεν είναι αυτές που εξασφάλιζαν την «εργασιακή ειρήνη» απέναντι στην επίθεση που εξελίσσεται χρόνια τώρα; Ακόμη και σήμερα υπερασπίζονται τα Λιμάνια ΑΕ και ζητούν διάλογο για τους όρους εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Αυτόν της συσπείρωσης και του αγώνα που θα προβάλλει το αίτημα αλλαγής του νομικού προσώπου από ΑΕ και απόσυρσής τους από το Χρηματιστήριο, την επαναφορά στο δημόσιο όλων των τομέων τους που ιδιωτικοποιήθηκαν και θα απαιτεί τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών που θα διασφαλίζει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα τους και τη λειτουργία τους στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Η σήψη της αστικής ενημέρωσης

Η πλήρης υποταγή του συνόλου σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως των ηλεκτρονικών (ιδιωτικών και κρατικών), στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις αυτών που τα κατέχουν και τα ελέγχουν, μπορεί μεν να μην αποτελεί πλέον είδηση, αφού δεν είναι κάτι καινούριο, όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν ο εκχυδαϊσμός της ενημέρωσης, όπως συμβαίνει τις τελευταίας μέρες, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, γίνεται πολιτικό εργαλείο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού ως προς τις αιτίες αυτής της υπόθεσης.

Το θέμα δεν είναι μια απλή είδηση. Αναδεικνύει πολλές από τις σκοτεινές πλευρές της πολιτικής του δικομματικού συστήματος, τόσο ως σύστημα διακυβέρνησης και εναλλαγής μεταξύ των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και ως πολιτικό και αξιακό σύστημα γενικότερα. Η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι ένα κουβάρι διαπλοκής της πολιτικής σήψης και διαφθοράς που παρουσιάζεται ως ενημέρωση! Δεν είναι τυχαίο ότι δίνουν και παίρνουν οι φημολογίες για παράλληλες διαδρομές του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού και διάφορων εκβιασμών ανάμεσα σε οργανωμένα συμφέροντα και κέντρα εξουσίας, ενώ γίνεται πεδίο εκδήλωσης εκδοτικών ανταγωνισμών και διαπλοκών. Και ενώ η πραγματικότητα είναι η πολιτική που γεννά τη διαπλοκή, τα ΜΜΕ προβάλλουν ως ενημέρωση το χυδαίο οπτικοακουστικό υλικό!

Αυτή η εξέλιξη είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της εκτίμησης του ΚΚΕ για τον πραγματικό ρόλο των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της αναγκαιότητας απόκρουσης της ωμής επέμβασής τους στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και της γενικότερης επίδρασής τους στην υποβάθμιση της ενημέρωσης αλλά και των προτύπων που προσπαθούν να διαμορφώσουν μέσω αυτής στους εργαζόμενους. Που καλλιεργεί ανοχές στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και παρακμής, ή ανάγει τη διαπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων των αστών στη διαφθορά μόνο αυτών των πολιτικών προσώπων για να αποκαθάρει τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι εξελίξεις πάντως των τελευταίων ημερών βάζουν επί τάπητος το θέμα της ενημέρωσης και της συνύπαρξης της μπόχας από τη σαπίλα τους με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Η ενημέρωση για όλους αυτούς που κατευθύνουν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά ταυτόχρονα και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης και προπαγάνδας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και υπέρ της προώθησης των πολιτικών της σχεδιασμών. Η είδηση διαμορφώνεται και υποτάσσεται σ' αυτές τις ανάγκες. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι όλος αυτός ο κουρνιαχτός συνυπάρχει με την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα μέτωπα και είναι προάγγελος κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Είναι φανερό ότι τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και αν σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ως χαζοχαρούμενα, ανάλαφρα και σκανδαλοθηρικά, αποτελούν την αιχμή στο δόρυ της άρχουσας τάξης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Ως τέτοια λοιπόν, ως πολεμική μηχανή φθοράς των συνειδήσεων και προαγωγής των επιχειρηματικών συμφερόντων, πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο αυτών των επιδιώξεων. Μια στάση αμφισβήτησης και αναζήτησης της ουσίας των πραγμάτων από τους λαϊκούς ανθρώπους και κάθε προοδευτικό άνθρωπο των Τεχνών και των Γραμμάτων, αποτελεί πράξη αντίστασης στην κατάπτωση των αξιών. Τέτοια στάση αντίστασης και προοπτικής είναι η ενίσχυση της κυκλοφορίας του «Ρ» και της απήχησης του «902». Είναι πολιτικές πράξεις που απαντάνε στο σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον.

Διαπλοκή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟ ΑΠΟ τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων «πέρασαν» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων, σκάνδαλα περί διορισμών και όλο το «πακέτο» των σχέσεων των εκδοτικών συγκροτημάτων (μικρών η μεγάλων) με την εξουσία.

Κοίταζες ένα περίπτερο κι αναρωτιόσουν πώς μπορεί να «κρατήσει» αυτό το κίτρινο τσίγκινο κατασκεύασμα τόση διαπλοκή, τόση διαφθορά και τόσο «ξεκοκάλισμα» πόρων που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Για τις περίφημες «ερωτικές φωτογραφίες», δε συζητάμε. Ούτως ή άλλως, βρήκαν μια χαρά τη θέση τους δίπλα σε ανάλογα περιοδικά και φτηνοφυλλάδες, που, ούτως ή άλλως, «κοσμούν» την καθημερινή μας ενημέρωση.

Κι είναι τουλάχιστον προκλητικό να κοιτάζουν αυτά τα πρωτοσέλιδα μισθωτοί των 600 ευρώ, συνταξιούχοι των 300 ευρώ και άνεργοι που το σκέφτονται αν μπορούν να αγοράσουν έστω μία κυριακάτικη εφημερίδα (ιδίως τις περίφημες - «ενισχυμένες» εκδόσεις).

Γιατί (ακόμα κι αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει) αυτή η χώρα δεν κατοικείται από γραμματείς υπουργείων, υπευθύνων πρωθυπουργικών γραφείων Τύπου και εκδότες. Οι διαμάχες όλων αυτών δεν αποτελούν «εθνικό πρόβλημα». Μόνο πρόκληση αποτελούν...

Αποδεικνύουν το θράσος κάποιων όχι μόνο να μας κατακλέβουν, αλλά και να τσακώνονται δημόσια για το πώς μοιράζονται τα κλεμμένα ή, ακόμη χειρότερα, να προσπαθούν να αποκτήσουν και ...οπαδούς στην προσπάθειά τους.

Ετσι, το πραγματικό ερώτημα της περιόδου (όσο, δηλαδή, ο πόλεμος των διαπλεκομένων μαίνεται) δεν είναι ούτε «ποιος έδωσε το ΝτιΒιΝτι», ούτε «γιατί το έδωσε», ούτε «τι περιέχει». Είναι το ...πότε επιτέλους θα απαλλαγούμε από όλους αυτούς.

Τους θυμίζουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν κυριαρχείται από ...αρρωστημένη περιέργεια. Δεν είναι όπως θέλουν αυτοί να τον αντιλαμβάνονται, άρα και να τον διαμορφώνουν. Εχει σκέψη και κρίση και θα έρθει η στιγμή που θα το αποδείξει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμμαχοι με τα εκδοτικά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμέτοχη και ουδέτερη επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση στον εν εξελίξει πόλεμο εκδοτικών - οικονομικών συμφερόντων που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. «Δε θα πάρει θέση η κυβέρνηση σε αυτό», απάντησε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα πυρά που αντάλλαξαν τις προηγούμενες μέρες εκδοτικοί όμιλοι. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει θέση στον εκδοτικό πόλεμο, όταν πήρε πίσω το νόμο για το «βασικό μέτοχο» και ψήφισε, υπό την άμεση επίβλεψη της Κομισιόν νέο που ενισχύει τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, ενώ τους διασφαλίζει την κατοχή δημόσιων συχνοτήτων στο νέο ψηφιακό πεδίο που δημιουργείται. Ειδικά στην υπόθεση Ζαχόπουλου υπήρξε όχι μόνο συνεργασία αλλά πιθανότατα και συναλλαγή με «δημοσιογράφο», ενώ «ανταλλάγματα» είναι φανερό ότι επιζητούν και οι ανταγωνιστές του για να πάψουν να σηκώνουν την υπόθεση. Οσο, λοιπόν, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Φυσικά αυτό δε γίνεται εξαιτίας των «ροζ» DVD, αλλά εξαιτίας της πολιτικής της που παράγει διαφθορά και σκάνδαλα. Και για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής στηρίζεται (και στηρίζει) τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα.

Επιλεκτική μνήμη;

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο θέμα» για τα κονδύλια που ξεκοκάλισε επί ΝΔ το Μέγαρο Μουσικής από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την περίοδο 2004-2007, λέει, η κυβέρνηση Καραμανλή προσέφερε «δώρο» στο Μέγαρο 60 εκατομμύρια ευρώ, αφού το Μέγαρο «είναι ο μόνιμος ευνοούμενος όλων των υπουργών Πολιτισμού».

Μόνο που εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα φαίνεται να έχει διαγράψει από τη μνήμη της ότι η εκλεκτική προτίμηση του Μεγάρου, που σωστά εντοπίζει στις χρονιές που αναφέρεται, έχει και παρελθόν. Σύμφωνα με τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις των επίσημων στοιχείων που επικαλείται, τα τέσσερα χρόνια που είχαν προηγηθεί του 2004, την περίοδο δηλαδή, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2000-2003, στα ταμεία του Μεγάρου είχαν εισρεύσει ακόμα 46 εκατομμύρια ευρώ...

Πόσο «μη κυβερνητικές» είναι;

Σοβαρά ερωτήματα για τη σχέση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) - κράτους προκύπτουν, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει να επιστραφούν 5,6 εκατ. ευρώ από τη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2006, η «Αλληλεγγύη» και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 7 εκατ. ευρώ και αμέσως η Οργάνωση έλαβε τα 5,6 εκατ. στο πλαίσιο επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Το μόνο που έγινε από την «Αλληλεγγύη» ήταν η αγορά 340 τόνων κοτόπουλων, τα οποία όμως βρέθηκαν σάπια, έπειτα από έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά.

Ετσι, το υπουργείο Εξωτερικών, αφού πέρασε η προθεσμία ολοκλήρωσης του προγράμματος, ζητά τα χρήματα πίσω. Ενα σοβαρότατο ζήτημα είναι τα τεράστια ποσά που δίνονται κάθε χρόνο σε ΜΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι οργανώσεις χαρακτηρίζονται «μη κυβερνητικές»... Επίσης, αναδεικνύεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το «πού πάνε αυτά τα χρήματα», είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Αλήθεια, αν το θέμα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας λόγω των σάπιων κοτόπουλων, το υπουργείο Εξωτερικών θα «έμπαινε στον κόπο» να ζητήσει πίσω τα χρήματα αυτά από την «Αλληλεγγύη»;

Δεν εξιλεώνεται!

Σαν εφοπλιστής ο Σταύρος Νιάρχος ακολουθούσε τον ήλιο - όπως έλεγε ο ίδιος - αφήνοντας πίσω του κουφάρια εργατών στα καράβια και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - τα οποία κατείχε από το 1956 μέχρι το 1985, οπότε και κρατικοποιήθηκαν, με το αζημίωτο βέβαια, αφού ο Νιάρχος τσέπωσε 14 εκατ. δολάρια. Εκτός από τις ζωές των εργατών με την ασύδοτη δράση του στο Σκαραμαγκά ήταν ένας απ' αυτούς που δηλητηρίασαν το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου.

Τώρα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί κατά 40% ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεικτών δημόσιας υγείας και την καταγραφή περιβαλλοντικών και εργασιακών κινδύνων στη γεωργία και την αλιεία, που στη χώρα μας υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι απόγονοι, δηλαδή, του Σταύρου Νιάρχου φροντίζουν για την υστεροφημία του και πιθανώς την εξιλέωσή του.

Εμ, τέτοιοι δεν εξιλεώνονται, όσα τρισάγια και προσφορές κι αν γίνουν. Δεν επιτρέπουν γι' αυτό τα βογκητά των σκοτωμένων εργατών, που ακούγονται ακόμα εκεί που μαρτύρησαν για να περηφανεύεται ένας εφοπλιστής για το κυνήγι του ήλιου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαφθορά και αστική πολιτική

Η σκανδαλολογία που πυροδοτήθηκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού αξιοποιείται από πολλές πλευρές για την υποδαύλιση τών, ούτως ή άλλως, υπαρκτών εδώ και καιρό διεργασιών που αφορούν στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής και των ενδεχόμενων σχημάτων που θα τη διαδεχτούν. Σχήματα στα οποία η άρχουσα τάξη επενδύει, προσβλέποντας σ' αυτά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων, άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελός της.

Τα σκάνδαλα, βέβαια, υπάρχουν όχι επειδή ο δικομματισμός απώλεσε τη δυνατότητα αντιμετώπισής τους. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ανεξαρτήτως των μεταμορφώσεων του πολιτικού συστήματος. Ανεξάρτητα απ' το αν η διακυβέρνηση θα βρίσκεται στα χέρια αυτού ή του άλλου, ενός ή περισσοτέρων κομμάτων του συστήματος. Μοιραία, η σήψη και η διαφθορά θα διογκώνονται, καθώς πηγάζουν από την ανεξάντλητη πηγή ενός συστήματος που στηρίζει την ύπαρξή του στην εκμετάλλευση των πολλών απ' τους λίγους, με στόχο την αποκόμιση διαρκώς και μεγαλύτερων κερδών.

Το πεδίο της επιχειρηματικής συναλλαγής και του ανταγωνισμού είναι το ιδανικό έδαφος για ν' ανθίσουν όλα τα δύσοσμα «λουλούδια», τα οποία «ποτίζει» η πολιτική που στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ακολουθούν κατά πόδας τα «νόμιμα» σκάνδαλα, όπως είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η παράδοση έναντι πινακίου φακής των λιμανιών, δρόμων, τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας. Η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας είναι δεδομένη με πολλές μορφές, τις επιδοτήσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους, με τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα και προμήθειες από τις οποίες θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τα ΣΔΙΤ κλπ. κλπ. Κι αυτή η εξουσία της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων είναι το θερμοκήπιο της διαφθοράς.

Στο βαθμό που η δική της εξουσία διαιωνίζεται, τα σκάνδαλα θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οσο έντιμοι και ικανοί κι αν είναι οι εκάστοτε πολιτικοί εκπρόσωποί της, αυτά τους τα γνωρίσματα θα τα θέτουν σκανδαλωδώς στην υπηρεσία της. Γι' αυτό και επωάζονται και οι διεφθαρμένοι, σύμφωνα με τη δική τους έστω «ηθική». Η αντικειμενική αυτή πραγματικότητα καθόλου δεν παραγράφει ευθύνες των ως τα σήμερα κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανέχθηκαν, αλλά και συνέβαλαν με την πολιτική τους στο να μεγαλώσει και να επεκταθεί το πλέγμα διαπλοκής.

Για το λαό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσει τη δυσπιστία του απέναντι σε πομπώδεις διακηρύξεις περί διαφάνειας και κάθαρσης, είτε αυτές προέρχονται από τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, είτε από ΜΜΕ της ιδιοκτησίας της. Και συγχρόνως σημαίνει ότι οφείλει να εντείνει την πάλη του εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής, που προσφέρει στους λίγους, αφαιρώντας απ' τους πολλούς, όποιοι κι αν την εφαρμόζουν. Η πάλη εναντίον της διαφθοράς είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη εναντίον αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της, για ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να επιβάλουν μιαν άλλη κατάσταση, να απελευθερώσουν καθαρό αέρα αγωνιστικής αισιοδοξίας που θα σαρώσει τη δυσοσμία, εγκαταλείποντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας, συγκροτώντας τη δική τους λαϊκή συμμαχία και διεκδικώντας τη δική τους εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ