Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δείχνει ... ανωτερότητα χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων

Ετοιμος για την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρά την προβολή της θεωρίας γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο από την τουρκική κυβέρνηση

«Υποχρεωμένος» να αγνοήσει τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, που προβάλλει με ένταση η Αγκυρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, περί τα τέλη του μήνα.

Η ...ανωτερότητα του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στις τουρκικές προσκλήσεις εκδηλώνεται, όπως λένε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, για χάρη της συντήρησης του κλίματος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ισχυρά ελληνικά και τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης, αυτή η κατευναστική διάθεση της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας είναι κάτι που ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να το επιδείξει και στην Ουάσιγκτον, η οποία παραδοσιακά «καθοδηγεί» την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ενδεχομένως, δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα δεχτεί την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα...

Χτες η υπουργός Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε βέβαιη για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

«Οπως ξέρετε, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αγκυρα και όπως έχω πει πολλές φορές θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η ημερομηνία και στις δύο πρωτεύουσες».

Σχετικά με την ημερομηνία, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η μετάβαση του πρωθυπουργού αναμένεται το τριήμερο 23-25 Γενάρη. Τις δύο πρώτες μέρες θα επισκεφθεί την Αγκυρα και την 25η Γενάρη θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Προβληματισμός

Πάντως, παρά την ειλημμένη όπως φαίνεται απόφαση, προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς η διατύπωση των τουρκικών αιτιάσεων για το καθεστώς των Ιμίων συμπίπτουν με την αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα. Οπως είναι γνωστό, σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με ανακοινώσεις του που συνοδεύονται από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου διατυπώνει καταγγελίες περί δήθεν παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων, με αφορμή την αυξημένη αυτή την περίοδο ελληνική αλιευτική δραστηριότητα.

Από ελληνικής πλευράς, η αντίδραση διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος ανέφερε πως «τέτοιες ενέργειες καθώς και κάθε απόπειρα κατασκευής ψευδών εντυπώσεων δεν μπορούν να μεταβάλουν τα αναλλοίωτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «εξωτερικά» στου Μαξίμου(2005-11-19 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα με «άγνωστα» αποτελέσματα(2005-10-26 00:00:00.0)
Πορεία για εφ' όλης της ύλης «διάλογο»(2005-04-30 00:00:00.0)
«Παρακολουθούμε» το Αιγαίο...(2005-04-14 00:00:00.0)
Προσπάθειες αναθέρμανσης(2005-03-17 00:00:00.0)
Τυφλή πτήση στην Ουάσιγκτον(1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ