Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρύτατο, δυναμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας και διεθνώς

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

«Η ανθρωπότητα υποδέχεται το 2008 με τους λαούς να δοκιμάζονται από την άκρατη επίθεση του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του και να κάμψει τους αναπτυσσόμενους αγώνες των λαών που αντιστέκονται και παλεύουν για την ανατροπή της Νέας Τάξης».

Τα παραπάνω τονίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της και συνεχίζει:

«Παράλληλα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών και περιοχών για τον έλεγχο της ενέργειας, δημιουργώντας ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό πεδίο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Αν η πορεία αυτή δεν αντιστραφεί, είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν νέες μεγάλες κρίσεις που συνοδεύονται από νέες επεμβάσεις και πολέμους που μπορεί να γενικευτούν. Στους δυο ήδη διεξαγόμενους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν προστέθηκε η επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, που παρά την προσωρινή παύση του χειροτέρευσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η αποσταθεροποίηση του Πακιστάν με τη δολοφονία της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία στους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ και άλλους) να προωθήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή, να εδραιώσουν την παρουσία τους στη χώρα και με το πρόσχημα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι απειλές κατά χωρών και τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν, η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστών στην Αφρική, οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Τσάβες στη Βενεζουέλα, η όξυνση στα Βαλκάνια με το θέμα του Κοσσόβου αποτελούν εστίες ανάφλεξης, όξυνσης και πιθανότητα νέων επεμβάσεων.

Στο διάστημα που πέρασε χειροτέρευσε η κατάσταση στην Αφρική όπου εκδηλώνονται ανταγωνισμοί και σχέδια επεμβάσεων.

Χρυσές δουλιές κάνουν οι πολεμικές βιομηχανίες που φέρνει ο πόλεμος και το κυνήγι των εξοπλισμών. Οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου παρουσιάζουν αλματώδη άνοδο από χρόνο σε χρόνο.

Την ίδια στιγμή περίπου 900 εκατ. άνθρωποι υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και εκατομμύρια πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες.

To NATO μετατράπηκε σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Ετοιμάζεται πλέον να επεμβαίνει επιχειρησιακά σε όλο τον πλανήτη. Οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε νέα κούρσα πυρηνικών και συμβατικών εξοπλισμών.

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Αρχές του ΟΠΕ αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τις "αρχές" των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους, άλλες φορές του NATO, άλλες φορές της ΕΕ και της G8.

Η νέα εκδοχή του "ευρωσυντάγματος" ως μεταρρυθμιστική συνθήκη, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, την οδηγεί σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας.

Η κυριαρχία της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των λαών συνολικά και στις αναπτυγμένες και τις υπανάπτυκτες χώρες. Αυξάνεται η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση. Εντείνεται ο αυταρχισμός, η καταστολή και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, υποτελείς στις ΗΠΑ και το NATO, δέσμιες των ισχυρών εγχώριων οικονομικών συμφερόντων συμμετέχουν στους διάφορους τυχοδιωκτισμούς. Η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα σε κατεχόμενες χώρες. Ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικές ανάγκες, την ίδια στιγμή που η δημόσια υγεία και παιδεία στη χώρα μας παραπαίουν από την έλλειψη στοιχειώδους χρηματοδότησης.

Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι για το νέο χρόνο που έρχεται. Οι λαοί αφυπνίζονται, δυναμώνει η αντίστασή τους κατά των ιμπεριαλιστών. Οι λαοί στη Λατινική Αμερική σημειώνουν νίκες, ανεβάζοντας στην εξουσία κυβερνήσεις δημοκρατικές που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με την καθοδήγηση του ΠΣΕ, πραγματοποίησε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι αποφάσεις του 15ουΣυνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε τη χρονιά που πέρασε, μας δίνουν νέα ώθηση στον αγώνα και στη μάχη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Εμπρός με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης στο σύνολό της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ