Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Δύο Ερωτήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής κατέθεσαν στη Βουλή οι κομμουνιστές βουλευτές

Να καταδικαστεί η τουρκική εισβολή στο Ιράκ ζητούν από την κυβέρνηση οι κομμουνιστές βουλευτές

Associated Press

Να καταδικαστεί η τουρκική εισβολή στο Ιράκ ζητούν από την κυβέρνηση οι κομμουνιστές βουλευτές
Δύο Ερωτήσεις, μία για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αξιώσεων των ΗΠΑ, και μία για τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος.

Αναφερόμενοι στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους προς την υπουργό Εξωτερικών αναφέρουν:

«Οπως έγινε ευρύτατα πρόσφατα γνωστό, το σύνολο των 16 "μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ" έχουν διαπιστώσει σε πρόσφατη έκθεσή τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ότι "τουλάχιστον από το 2003 το Ιράν δεν ασχολείται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων και δεν αποτελεί απειλή".

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατη προηγούμενη δήλωση του προέδρου της αρμόδιας για την περίπτωση Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Μπαραντέι, ότι το Ιράν είχε πλήρως ανταποκριθεί στους ελέγχους της επιτροπής αυτής.

Οπως, όμως, είναι γνωστό οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες, αγνοώντας επιδεικτικά τα στοιχεία αυτά, επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν, όπως και στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Από δημοσιεύματα εφημερίδων προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές ασκούν πιέσεις, ως μη όφειλαν, στο υποκατάστημα της τράπεζας Bank Saderat Iran στην Αθήνα, στο πλαίσιο των αξιώσεων των ΗΠΑ για κυρώσεις ενάντια στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εάν αληθεύει η πληροφορία αυτή πρόκειται για πολύ σοβαρό συμβάν γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, πέρα από το γεγονός ότι όπως φάνηκε και από την περίπτωση του Ιράκ παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες, απλά και μόνο για να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε.

Οσον αφορά στο θέμα της "ασπίδας" χαρακτηριστική είναι η αύξηση της ήδη μεγάλης αντίθεσης του πληθυσμού στην Πολωνία και στην Τσεχία όπως και η σχετική πρόσφατη δήλωση του απεσταλμένου της Τσέχικης Δημοκρατίας στις ΗΠΑ για το σύστημα αυτό, σύμφωνα με την οποία: "Οι τσέχικες εφημερίδες είναι γεμάτες τίτλους που λένε ότι δε χρειαζόμαστε πια αντιπυραυλική άμυνα. Είναι δύσκολο τα περίπλοκα επιχειρήματά μας να υπερισχύσουν έναντι των απλών τίτλων".

Ερωτάται η κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι προσπάθειες επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με πρόσχημα τη δήθεν μη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας αυτής έναντι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας;
  • Αληθεύουν τα δημοσιεύματα σχετικά με ενέργειες σε βάρος του υποκαταστήματος της τράπεζας Bank Saderat Iran στην Αθήνα και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ενάντια στους υπεύθυνους αυτής της αυθαίρετης πράξης που παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες διεθνών σχέσεων μιας και δεν υπάρχει ούτε καν τυπική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κυρώσεις ενάντια στο Ιράν;
  • Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσει η εγκατάσταση του λεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος που προωθούν οι ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη και η "συμπλήρωσή του με υποσυστήματα στο ελληνικό έδαφος" μιας και ακόμα και οι πιο έγκυρες αμερικανικές υπηρεσίες αντικρούουν τα μέχρι σήμερα επιχειρήματα της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ;
  • Θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση νόμιμο το δικαίωμα του Ιράν να αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς ή όχι;
  • Εχει αναλογιστεί η κυβέρνηση τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη απόσυρση του Ιράν από τη διεθνή σύμβαση για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνεπεία της άδικης και απαράδεκτης πολιτικής επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους;».
Να καταδικαστούν Τουρκία - ΗΠΑ

Για τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ οι κομμουνιστές βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών τα παρακάτω:

«Οπως έγινε γνωστό, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας, μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εισέβαλαν και βομβάρδισαν στόχους 90 χιλιόμετρα στο εσωτερικό του Ιράκ, δολοφονώντας αθώους πολίτες και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Οι ΗΠΑ διευκόλυναν την επίθεση αυτή παρέχοντας πληροφορίες, ανοίγοντας τον εναέριο χώρο του Ιράκ και ενδεχομένως και με άλλα μέτρα.

Ερωτάται η κυβέρνηση γιατί δεν έχει καταδικάσει μέχρι στιγμής τη στρατιωτική εισβολή χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ σε μια ξένη χώρα, γιατί δεν έχει καταδικάσει τις ΗΠΑ για την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή στην εισβολή αυτή, γιατί δεν έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και για το τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ