Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγώνας για καθαρό νερό

Η Ελλάδα πάντα φημιζόταν για το καθαρό πόσιμο νερό της, με κάποιες μόνον εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν μάλλον τον κανόνα. Τα περισσότερα προβλήματα αφορούσαν, κυρίως, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και, βέβαια, το γεγονός αυτό αναδείκνυε και τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού η αδιαφορία τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να υποφέρουν από λειψυδρία, είτε ως προς την ύδρευση, είτε ως προς την άρδευση. Οπως αποδεικνύεται, όμως, τα φαινόμενα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα όλο και πληθαίνουν και στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη έρευνα - φωτιά του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που αποκάλυψε προχτές ο «Ρ», σύμφωνα με την οποία τα υπόγεια νερά της Ανατολικής Αττικής έχουν μολυνθεί από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα νερά αυτά συνιστούν μια βραδυφλεγή «βόμβα», που απειλεί όχι μόνο την αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά Ανατολική Αττική, αλλά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, είτε άμεσα (σε περίπτωση βλάβης σε κάποιον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ), είτε έμμεσα (μέσω της διατροφικής αλυσίδας). Η έρευνα κατέδειξε ότι πίσω από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα βρίσκονται βιομηχανικές εστίες ρύπανσης, που προέρχονται από τυχόν διαρροές ή και από απευθείας ανεξέλεγκτη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων τους. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες πηγές ρύπανσης, όπως οι παράνομες χωματερές.

Ολα, βέβαια, αυτά φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής τους, καθώς το μοντέλο «ανάπτυξης» που επιφύλαξαν για τη χώρα μας, όλες αυτές τις δεκαετίες, πριμοδοτούσε την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων. Οπως η εμπορευματοποίηση της γης και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μπαίνει εμπόδιο στη διαχείριση των απορριμμάτων και πριμοδοτεί την αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο το μολυσμένο από τη βιομηχανική ασυδοσία νερό του Ασωπού να απειλεί την υγεία εργαζομένων και κατοίκων της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής. Και ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να πίνουν μολυσμένο νερό, η κυβέρνηση αρκείται στην ανακοίνωση κάποιων προστίμων - κοροϊδία! Η ιδιωτικοποιημένη - και κερδοφόρα - ΕΥΔΑΠ τσιγκουνεύεται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τους τροφοδοτήσει με καθαρό νερό, το υπουργείο Υγείας αρνείται να κάνει καν επιδημιολογικές μελέτες, η κυβέρνηση γενικά αρνείται να αποχαρακτηρίσει τον Ασωπό από «αγωγό λυμάτων», να επιβάλει την απορρύπανση της περιοχής...

Ο «κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι». Σήμερα στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υποχρεώνουν το λαό είτε να πληρώνει πανάκριβο νερό, λόγω ιδιωτικοποίησης των φορέων διαχείρισης αυτού του φυσικού αγαθού, είτε να πίνει μολυσμένο νερό, λόγω της ασύδοτης βιομηχανικής δράσης. Δεν πάει, όμως, άλλο αυτή η κατάσταση. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί το σύνολο του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να αγωνιστεί για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτων, που στην ευθύνη του θα έχει τα υπόγεια ύδατα, την αποχέτευση, το καθαρό, υγιεινό πόσιμο νερό, το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ