ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στο τραπέζι του «διαλόγου» που στήνει η κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές
Ειδικότερα, η πλειοψηφία αποφάσισε να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει στις διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά εμφανίστηκε να θέτει όρους (!) για «σωστά δομημένο διάλογο» σε 4 ενότητες και ως τέτοιες πρότεινε τη χρηματοδότηση του συστήματος, την ενοποίηση ασφαλιστικών φορέων, την ενίσχυση των συντάξεων και την οργανωτική λειτουργία των Ταμείων. Στην πραγματικότητα το περίγραμμα αυτό είναι ένα απλό πρόσχημα, πίσω από το οποίο κρύβεται η απόφαση της πλειοψηφίας να διευκολύνει την κυβέρνηση, όπως ακριβώς είχε κάνει και την περίοδο 2002 με τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα.
Με ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του δικομματισμού και να δώσουν απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη και οργανώνοντας παραπέρα την πάλη τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατέθεσαν πρόταση για κλιμάκωση με απεργιακή κινητοποίηση το Νοέμβρη και την οργάνωση της πάλης. Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο Γιώργος Πέρρος είχε ζητήσει την απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου» γιατί διαχρονικά έχει αποδειχτεί εργαλείο ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων. «Εμείς - είπε Γ. Πέρρος - σαν ΠΑΜΕ έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Με τα συλλαλητήρια με την οργάνωση της πάλη μας επιχειρούμε να μην περάσουν τα μέτρα, απαιτούμε κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, προβάλουμε πλαίσιο διεκδικήσεων που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες ασφαλισμένων και συνταξιούχων». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν έδαφος στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ να επιτεθούν, αλλά αντίθετα, η εργατική τάξη να οργανώσει την αντεπίθεσή της.
«Είναι κρίσιμο ζήτημα, η εργατική τάξη να κινηθεί τώρα!» σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Να μη δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την ατζέντα της». Και ο Χρ. Κατσώτης, στην παρέμβασή του, απευθυνόμενος στα στελέχη της πλειοψηφίας υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση ψάχνει για "πρόθυμους", όπως ακριβώς ο Μπους στον πόλεμο του Ιράκ. Τους βρήκε στο πρόσωπό σας. Και θα πάτε στο "διάλογο-απάτη" γιατί και εσείς είσαστε δεσμευμένοι στην ίδια στρατηγική. Στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, που είναι όπλο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Είσαστε μέρος του προβλήματος..!».