Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εχουμε αγώνα τώρα!

Η φωτογραφία από τη χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η φωτογραφία από τη χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αγωνία κι αυτή για το πολιτικό σύστημα. Λες και θα χάσει η Βενετιά βελόνι, αν διασπαστεί το άλφα ή το βήτα αστικό κόμμα. Λες και δεν έχει εφεδρείες το σύστημα.

Και εφεδρείες έχουν και εναλλακτικές λύσεις. Απλά, γνωρίζουν πως η ζημιά που έχει ήδη γίνει στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τμήμα των λαϊκών μαζών είναι τέτοια, που αν προστεθεί και μια διάσπαση θα βαθύνει κι άλλο και θα τους δυσκολέψει στην επιδίωξη να μη χάσουν κι άλλα τμήματά τους. Γνωρίζουν πως υπάρχουν στιγμές στην ιστορία, που αρκεί μια σπίθα και τότε μαζικά άνθρωποι της δουλιάς που ως τότε είναι εγκλωβισμένοι - ως ψηφοφόροι - στη σκιά ενός αστικού κόμματος, κάνουν το αποφασιστικό βήμα, που και πολιτικά τούς φέρνει αντιμέτωπους με την αστική τάξη.

Το αύριο της ταξικής αναμέτρησης μελετούν οι αστοί και προσπαθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το πολιτικό σύστημα από αναταράξεις, που δε θα είναι άμεσα ελεγχόμενες. Ειδικά, όταν γνωρίζουν καλά πως οι εργάτες έχουν ένα μόνον απάγκιο, το ΚΚΕ. Κι ακόμα χειρότερα για τους αστούς, όταν γνωρίζουν πως αυτό το κόμμα οργανώνει λαϊκή αντεπίθεση.

Στο κύριο άρθρο του χτες το «ΒΗΜΑ», που υποτίθεται στηρίζει ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει περίπου ως προοδευτική την πολιτική της ΝΔ και εντοπίζει όλο το πρόβλημα στο αν θα τηρηθεί! Αξιοπρόσεκτη ανησυχία, γιατί αποκαλύπτει ποιος είναι κάθε φορά ο εκλεκτός. Αυτός που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που περιγράφει το άρθρο. Δηλαδή, προχωράει αποφασιστικά σε «μεταρρυθμίσεις» (για τον εργάτη μεταφράζεται σε ανατροπές σε βάρος του) και η πολιτική του συμβάλλει στην «οικονομική πρόοδο» (δηλαδή στην αύξηση των καπιταλιστικών κερδών).

Συνεπής και η «Ελευθεροτυπία»: Σπέρνει αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει κόμμα που να εκφράζει αιτήματα και αγωνίες (το κρίσιμο είναι η λέξη «πολιτών» αντί για τον ταξικό προσδιορισμό εργάτες). Εκεί και το κρίσιμο για όλα τα κόμματα. Ποια τάξη εκφράζουν και το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο με τα λαϊκά στρώματα. Οτι ψηφίζεται ακόμα από σημαντική μερίδα λαϊκών στρωμάτων είναι άλλης κατηγορίας πρόβλημα, όχι όμως ταξικής εκπροσώπησης.

Εκεί, λοιπόν, και το δικό μας καθήκον. Από κοντά με έναν προς έναν όσους καθημερινά πληρώνουμε μαζί τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν τα αστικά κόμματα, να οργανώσουμε τον αγώνα που μέσα σ' αυτόν αλλάζουν και οι συνειδήσεις, ώστε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αρχίζουν να δρουν με όρους τάξη ενάντια σε τάξη.

Ασχετο: Ο,τι εξήγγειλε χτες ο Κ. Καραμανλής συνιστά μανιφέστο ακόμα πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αυτό το ταξικό κείμενο ως μια «σχολική έκθεση» συμβάλλει στο να παραμένουν παροπλισμένοι οι εργάτες. Δεν περιμέναμε τη χτεσινή του ανακοίνωση για να το μάθουμε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org