Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Καράβια λαϊκή περιουσία

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας με τους ναυτεργάτες, έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που δίνει το ΚΚΕ τόσο στον κλάδο αυτό όσο και στη ναυτιλία. «Τον κλάδο τον δικό σας - ανέφερε - τον εξετάζουμε και ευρύτερα κάθε εξέλιξη και από την πλευρά των εργαζομένων και, ας πούμε, της ιδιοκτησίας. Υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τα συμφέροντα των ναυτεργατών. Η αντίθεση είναι ανταγωνιστική. Οσο το κεφάλαιο δυναμώνει τόσο δημιουργούνται χειρότερες συνθήκες δουλιάς, αμοιβής και συνταξιοδότησης των ναυτεργατών. Βέβαια, με τους αγώνες σας έχετε καταφέρει να περιορίσετε ορισμένες συνέπειες. Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Θα είχε μειωθεί ακόμα η οργανική σύνθεση των πλοίων, δε θα υπήρχε το δεκάμηνο της υποχρεωτικής απασχόλησης. Υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις πολύ περιορισμένες, γιατί ακριβώς αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ενός μόνο κλάδου δε φτάνει.

Μας ενδιαφέρει ο κλάδος σας γενικότερα και ο τομέας δραστηριότητας, διότι για παράδειγμα από αυτό εξαρτάται η σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά, αν το εισιτήριο είναι φτηνό ή ακριβό κ.ά. Συνδέεστε με τον τουρισμό και την αναψυχή. Οταν το κόστος μετακίνησης για μια οικογένεια καλύπτει το επίδομα αδείας σημαίνει ότι αν δουλεύουν και οι δύο, το επίδομα αδείας του ενός πάει στο πήγαινε - έλα, ή ας πούμε και στη διαμονή τους σε ένα μέρος αναψυχής. Επομένως, το κόστος των υπηρεσιών εδώ έχει σχέση γενικότερα με όλους τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό.

Ξέρετε ότι έχουμε θέσεις και προτάσεις. Και για τον κλάδο των ναυτεργατών και για την ακτοπλοΐα ως μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων, επικοινωνίας, για κάθε κατηγορίας πλοίων. Και η πρότασή μας είναι η εξής:

Σήμερα που αυτό το μέσο μεταφοράς και επικοινωνίας βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, των εφοπλιστών, παλεύουμε για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και για φτηνές συγκοινωνίες. Η προοπτική βεβαίως πρέπει να είναι διαφορετική και συνδέεται με την προοπτική ολόκληρου του λαού. Ολα τα μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι δημόσια. Αεροπλάνα, πλοία, τα πάντα. Δημόσια με την έννοια ότι ανήκουν στο λαό και όχι απλώς ανήκουν στο κράτος. Διότι και η "Ολυμπιακή" ανήκε στο κράτος αλλά λειτουργούσε με τα κριτήρια που λειτουργούσε.

Παλεύουμε για να έχουμε δημόσια μέσα μεταφοράς, συγκοινωνίας κ.λπ. όπου θα αναγνωρίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μιλάμε για καλύτερους μισθούς, ανθρώπινη ζωή και παίρνουμε σαν βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ξέρετε και τα άμεσα αιτήματά μας για μισθούς, συντάξεις.

Το πρόγραμμά μας είναι επεξεργασμένο και ζυμωμένο μέσα στους αγώνες και δεν εμφανιζόμαστε προεκλογικά να κάνουμε προγράμματα. Διότι όλα τα προεκλογικά προγράμματα είναι σαν λένε στους εργαζόμενους ξεχάστε τι κάναμε χτες.

Παίρνουμε υπόψη τη ζωή όλων των εργαζομένων και δεν υπάρχει κλάδος και τομέας όπου οι εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από όλες τις πλευρές. Σταθερής δουλιάς και ανεργίας, στην Υγεία, στην Παιδεία. Παίρνουμε υπόψη όλη την οικογένεια του εργαζόμενου και όχι τη μονάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη(2013-02-05 00:00:00.0)
Ομηροι της πολιτικής που υπηρετεί τους εφοπλιστές(2012-10-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα για ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού(2012-07-28 00:00:00.0)
Αθλιος ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ(2012-04-07 00:00:00.0)
Δικομματική πλειοδοσία υπέρ των εφοπλιστών(2003-08-27 00:00:00.0)
Χωρίς πλήρωμα, χωρίς φόρους(2003-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ