Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΠΑΣΟΚ
Κοινωνική πολιτική με επιδόματα φτωχοκομείου

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικογένεια, το παιδί και τη φροντίδα των ηλικιωμένων παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους με τη μαζική μεταφορά αρμοδιοτήτων «κοινωνικής πολιτικής» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επέκταση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών και τη δημιουργία ενός «παραδείσου» κινήτρων στους επιχειρηματίες για να διεισδύσουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου στα πλαίσια των προτάσεών του για την «οικογένεια και το παιδί» στη... «δίκαια κοινωνία».

Την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, της προσχολικής Αγωγής, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Αγία Παρασκευή, επιχείρησε να τη συγκαλύψει πίσω από την παρουσίαση μιας επιδοματικής πολιτικής φτωχοκομείου, που βρίσκεται απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες, από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των εταίρων του δικομματισμού ο Γ. Παπανδρέου υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους πρότεινε και «δεσμεύτηκε» ότι θα δώσει... «2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού» κι αυτό με εισοδηματικά κριτήρια και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει Εθνικό Λογαριασμό για κάθε παιδί που γεννιέται, «με χρηματική κατάθεση 1.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό»... Σ' αυτό το λογαριασμό όπως είπε «μπορούν να προσθέτουν ποσά και οι γονείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδρύματα και Συνδικάτα»(!!) πάλι δηλαδή ο λαός θα πληρώσει.

Στην ανάγκη των νέων ζευγαριών για δωρεάν, δημόσιους και αναβαθμισμένους Παιδικούς Σταθμούς, το ΠΑΣΟΚ απαντά με τριμερή κάλυψη των τροφείων (κράτος - δήμος - οικογένεια), δηλαδή εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οικογένεια θα επιβαρύνεται και με επιπλέον δημοτικά τέλη και απευθείας με τροφεία. «Επιχορηγούμε το κόστος φύλαξης των παιδιών στους σταθμούς, από τον κρατικό και δημοτικό προϋπολογισμό, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Η συγκεκριμένη τριμερής κάλυψη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα ισχύει και για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικούς σταθμούς, ως «αναπτυξιακό κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα»(!) που ουσιαστικά σηματοδοτεί την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο της φύλαξης των παιδιών και της προσχολικής αγωγής. Οσο για το πότε θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του για την πλήρη κάλυψη των αναγκών φύλαξης βρεφών - νηπίων, ο Γ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος: «Σε μια οκταετία»! Επίσης πρότεινε την «κατ' οίκον φύλαξη των παιδιών από προγράμματα» που θα «τρέχουν» οι ΟΤΑ στο πλαίσιο της «κοινωνικής εργασίας», με προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες - ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ενισχύοντας τη μερική απασχόληση και με τα παιδιά να μένουν κλεισμένα μέσα σ' ένα σπίτι, μακριά από την επιστημονική λογική και την ουσία της προσχολικής αγωγής.

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την οποία μετακύλησε στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στους συνταξιούχους πρόσφερε επίσης τα επιδόματα της φτώχειας μέσα από τους «λογαριασμούς κοινωνικής αλληλεγγύης στους "Καποδιστριακούς Δήμους" για άμβλυνση των ακραίων κοινωνικών προβλημάτων»...

Δίδακτρα στα ΑΕΙ

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου με έμμεσο τρόπο άνοιξε την πόρτα για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια, αφού εξήγγειλε ότι μετά το «Εθνικό απολυτήριο» του Λυκείου «ο νέος θα έχει ένα ποσό στο όνομά του που, ανάλογα με τη δική του επιλογή, θα πηγαίνει στο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση». Βέβαια, στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι «μέρος αυτού (σσ του ποσού) θα καλύπτει το κράτος»! Οσο για τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων, αυτά το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου τα θέλει «πιο ευέλικτα για τις ανάγκες της αγοράς»...

Αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια

Συνεχίζοντας τη δικομματική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια που στόχο έχει να κρύψει την εγκληματική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιεί τη γη και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και των καταπατητών, ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε υποσχέσεις για «οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης» των περιοχών που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει σε κομματική υπόθεση και «αντικείμενο φθηνής προπαγάνδας» την αποκατάσταση των πληγέντων και υποστήριξε ότι «ήδη έχει ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία αποκατάστασης της σωστής εικόνας της χώρας». Παράλληλα, αναφερόμενος στα περί «ασύμμετρων απειλών», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Δε θα αφήσω η κρίση της ΝΔ να γίνει και κρίση της ίδιας της δημοκρατίας». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να αναιρέσει αμέσως και επισήμως τις δηλώσεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ