Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Για τα αποθεματικά των Ταμείων

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα αποθεματικά των Ταμείων. Στόχος τους είναι να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες στην καταλήστευση της περιουσίας των εργαζομένων και να διαιωνίσουν την πολιτική του τζόγου που είναι αποδοτική μόνο για το κεφάλαιο. Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι με την πολιτική τους προστατεύουν τα αποθεματικά. Κοροϊδεύουν το λαό όταν κατηγορεί ο ένας τον άλλο για δήθεν καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση.

Το αποδεικνύουν οι ίδιοι οι νόμοι τους που κινούνται στη θωράκιση του τζόγου προς όφελος του κεφαλαίου:

  • Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '70, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κρατούνταν «παγωμένα» σε ειδικούς λογαριασμούς της Τράπεζας Ελλάδας. Ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμούς 10%, 15% και πάνω από 20%, τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες ήταν πάνω από 10% - 15%, αλλά για τα αποθεματικά των Ταμείων, το επιτόκιο - το επίσημο επιτόκιο των τραπεζών - ήταν ...απαγορευμένος καρπός. Το αποτέλεσμα το καταλαβαίνει ο καθένας. Οι απώλειες για τα Ταμεία, δηλαδή για τους εργαζόμενους, συσσωρεύονταν χρόνο με το χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσά αυτά γίνονταν ...«κίνητρα» για τους επιχειρηματίες.
  • Τη δεκαετία του '80 δόθηκε η δυνατότητα για μερικές τοποθετήσεις σε τίτλους του Δημοσίου με σταθερή και εξασφαλισμένη απόδοση.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του '90 επί κυβέρνησης ΝΔ καταργήθηκαν οι ποσοτικοί περιορισμοί για «επενδύσεις» σε ομόλογα τραπεζών.
  • Με το ν. 2076/92 (ΝΔ) τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πήραν το ελεύθερο να ιδρύουν ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων με δικαίωμα να «επενδύουν» και στο καθημερινό τζογάρισμα της Σοφοκλέους. Με τον ν. 2076/1992 επί κυβέρνησης ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με τον νόμο 2676/1999 του ΠΑΣΟΚ σε 23%.
  • Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το ν. 2335/95 με τον οποίο τα Διοικητικά Συμβούλια έχουν πλέον το δικαίωμα να προσλαμβάνουν για «συμβούλους» τράπεζες ή θυγατρικές εταιρείες τραπεζών, παραδίδοντας έτσι τη διαχείριση των αποθεματικών στα πρότυπα και τις ορέξεις του τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Το 1999 (ΠΑΣΟΚ) εκχωρήθηκε περισσότερος ζωτικός χώρος στις τράπεζες, οι οποίες πλέον - ανάμεσα σε άλλα - μπορούν να βάλουν στο χέρι την «αξιοποίηση» και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων, τη διαχείριση, τις διαδικασίες αγοραπωλησίας, τις μισθώσεις κ.ά. (ν. 2676/99). Στην ίδια χρονιά (1999), εκτός από μετοχές τα ασφαλιστικά ταμεία απέκτησαν το δικαίωμα να ρισκάρουν και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία κυκλοφορούν οι θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών ή και άλλοι «θεσμικοί» ρεντιέρηδες.
  • Με το νόμο 2992/02 (ΠΑΣΟΚ), δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα για ...«επενδύσεις» σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρηματιστηρίου παραγώγων αξιών!
  • Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η ΝΔ, διατηρεί και αυξάνεται το ποσοστό του 23% που μπορεί να «επενδύεται» στον τζόγο, διατηρεί τους μεσάζοντες (χρηματιστηριακές εταιρείες, πιστωτικά ιδρύματα κ.ά.) και διευρύνει το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, δεν περιορίζει τις μορφές του τζόγου (δομημένα, σύνθετα, αμοιβαία κ.λπ.) αλλά και οδηγεί τα χρήματα των Ταμείων στα Χρηματιστήρια της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ